12. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae otvoren u Petrinji 12. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae otvoren u Petrinji
PETRINJA – Dvanaesti po redu Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae „Orguljaška baština Sisačke biskupije“ otvoren je sinoć u Petrinji koncertom održanim u Župnoj... 12. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae otvoren u Petrinji

PETRINJA – Dvanaesti po redu Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae „Orguljaška baština Sisačke biskupije“ otvoren je sinoć u Petrinji koncertom održanim u Župnoj crkvi sv. Lovre.

Zbog bolesti jednog od najavljenih izvođača – trubača Stanka Arnolda, moralo je doći do određenih izmjena u programu koncerta na kojem je u konačnici nastupio trio „Seraphim“, objasnila je predsjednica Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, Valentina Badanjak Pintarić.

„Imamo izmjenu programa – jedno veliko iznenađenje za otvorenje Festivala – sopranisticu Moniku Cerovčec. Znači, umjesto „tri mušketira“, dvije trube i orgulja, imamo sjajnu sopranisticu Moniku Cerovčec. Ostatak postave je isti: Vedran Kocelj na trublji i naš „Porinovac“Pavao Mašić na orguljama. Dakle, jedna krasan program“.

Ovogodišnji međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Turističke zajednice grada Petrinje. Otvorenim ga je proglasio sisački biskup Vlado Košić.

Koncertu su nazočili i predstavnici pokrovitelja : Sisačko – moslavačke županije i Grada Petrinje, župan Ivo Žinić i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Župan Žinić kazao je kako već četvrti put u njegovu mandatu Županija podupire ovu vrlo važnu kulturnu manifestaciju.

„Prije svega čestitke organizatorima na ovom kulturnom događanju. Nema ih baš previše ovakvog tipa i stvarno treba podržati jedan takav projekt. Nikada nije bilo problema da se Županija uključi i značajno financira održavanje ovog Festivala. Ono što je također značajno za ovaj Festival su nastupi poznatih glazbenika, orguljaša koji dolaze u našu županiju, a među njima ima i onih koji su iznikli iz ovog područja, pa na taj način promoviraju i kulturu i cijelu našu županiju. Svakako je bitno što se ti koncerti održavaju upravo u našim crkvama koje su najbolje mjesto za održavanje ovakvih koncerata. Ove godine krećemo iz Petrinje, iz Svetog Lovre, crkve koja je obnovljena poslije Domovinskog rata i gdje ćemo, vjerujem, večeras uživati“, rekao je Žinić.

Činjenicu da Festival drugu godinu za redom počinje upravo u Petrinji, pozdravio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Početak 12. međunarodnog orguljaškog festivala u našem gradu sigurno daje potvrdu kontinuiteta kulturne tradicije Petrinje. U Domovinskom ratu, kada smo ostali bez grada, otišli smo u druge gradove, ali nas je uvijek kroz život nosila pjesma, petrinjska pjesma, petrinjska muzika. To je tradicija koja nas krasi. Više od 200 godina imamo svoj Puhački orkestar GLG-a, imamo više od 150 godina tradicije „Slavulja“. Imamo i mnoge druge udruge koje se bave glazbom i svime onim što godinama prenosimo i što čini upravo one temelje koje naši građani zaslužuju. Ja sam danas kao gradonačelnik prije svega zadovoljan što se to događa upravo u našem Svetom Lovri. Taj naš Sveti Lovro, u našem višestoljetnom parku, simbolizira ono što smo prošli kroz Domovinski rat. Danas ovdje dajemo jednu predivnu poruku koja prije svega okuplja dobre ljude,  glazbenike, ali i sve nas ostale koji volimo glazbu. Neka večeras grad Petrinja uživa“, rekao je Dumbović.

Akustika crkvenog prostora, vrsno orguljanje Pavla Mašića na Hefererovim orguljama, zvonki zvuk trube u rukama Vedrana Kocelja i kristalni glas sopranistice Monike Cerovčec stvorili su ove nedjelje zaista poseban ugođaj na iznimno posjećenom koncertu u Župnoj crkvi sv. Lovre.

Uz najavljeni program u kojem su glazbenici izveli djela Klobučara, Stradelle, Rossinia, Haydna, Bacha, Verdia, Bobića i Händela, zadovoljna publika iskrenim je pljeskom „izborila“ povratak glazbenika na kor i koncertni dodatak.

Nakon Petrinje, 12. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae se do 13. svibnja nastavlja u crkvama u Viduševcu, Sisku, Martinskoj Vesi i Selima.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.