vkonaslov

Koncert Varaždinskog komornog orkestra u crkvi sv. Lovre

PETRINJA – Ugodnu glazbenu večer ovog utorka priuštili su petrinjskoj publici članovi Varaždinskog komornog orkestra, koji su na poziv PUO „Hrvatski dom“ Petrinja održali koncert u crkvi sv. Lovre.

„Varaždinski komorni orkestar osnovan je 1994. godine, tako da smo sada u aktualnoj 26. sezoni koja je naprasno bila prekinuta ovom „histerijom“ oko koronavirusa, ali sada, ovih dana, nadoknađujemo  koncerte iz sezone u sklopu Varaždinskog ljeta. Naš orkestar sastavljen je od 19 gudača, jer mi smo prvenstveno gudački orkestar. Naši članovi su ili podrijetlom iz Varaždina ili žive u Varaždinu ili su dugim angažmanom postali naši stalni članovi, tako da se i oni zapravo već osjećaju Varaždincima“, podsjetio je šef orkestra Krešimir Lazar.

Petrinja im je već dobro poznat teren na koji se uvijek rado vraćaju: „U Petrinji smo gostovali puno puta, ne mogu se točno ni sjetiti koliko, ali uvijek je ugodno doći svirati. Pogotovo kad imamo priliku svirati u vašoj prekrasnoj crkvi, jer tu nam je akustika inspirativna i stvarno možemo  raditi i s „bojama“ i zapravo na licu mjesta kreirati jako puno toga“, kazao je Lazar, otkrivši i kakav su repertoar ovaj put pripremili petrinjskoj publici.

„Za večeras smo pripremili zapravo jedan jako lijep program, jer mislim da u ovo vrijeme ljudima treba jako puno utjehe. Koncert otvaramo djelom jednog hrvatskog skladatelja, što nam je i obveza prema ugovoru s Ministarstvom kulture. Ovaj put radi se o Pavlu Dešpalju. On je i naš počasni član, dugogodišnji dirigent koji je nažalost zbog bolesti u zadnje dvije- tri godine prestao dirigirati. Ovih dana ima svoj 86. rođendan i kao posvetu njemu, uvrstili smo u program njegovu skladbu „Čežnja“ koju smo mi zapravo među prvima i svirali, možda čak i praizveli. Nakon toga slijedi „Koncert za violončelo i gudače“ Johanna Christiana Bacha sa mnom kao solistom. Nakon toga izvest ćemo i „Veliku serenadu“ Victora Herberta koja se sastoji od pet prekrasnih stavaka, raznovrsnih, u kasno romantičnom stilu i vrlo je atraktivna za slušatelje.“

Koncert Varaždinskog komornog orkestra u Petrinji sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH i sredstvima Grada Petrinje.

„Ovi koncerti koje sviramo uz potporu Ministarstva kulture, imaju na neki način i misiju približavanja klasične glazbe širem krugu pučanstva i u krajevima u kojima, u lokalnoj zajednici, možda ne postoje financijske mogućnosti da se takvi koncerti održavaju. Mislim da smo zbog toga ovim programom pogodili u bit“, rekao je Lazar.

Izbor repertoara, skladna izvedba vrsnih glazbenika, akustika i ambijent crkve sv. Lovre, poput kakve „glazbene molitve“ ispunili su slušatelje dubokim mirom koji su, nakon koncerta, ponijeli sa sobom u večer ispunjenu poznatim i dragim mirisom lipa našeg petrinjskog parka.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "deleted_client",
  "error_description": "The OAuth client was deleted."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X