darinkodumbovicgv31

Otvorene ponude za gradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, Dumbović: „Idemo sa borbom do kraja, odustati nećemo“

PETRINJA – Nakon što su u Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško otvorene ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, koji bi trebao biti vrijedan gotovo 20 milijuna kuna bez PDV-a, petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović je kazao kako se Vlada i županijska vlast ponovno oglušuju na pozive i reakcije stanovnika cijele Sisačko-moslavačke županije.

„Kao da mi ovdje na Banovini ne postojimo. Za njih smo samo statistika i broj. Sramota. Hrvatska se ovdje branila, Hrvatska je ovdje stvarana, a sada nas vlast hoće zagaditi i zgaziti. Sramotno su iskoristili vrijeme pandemije COVID-19, objavili natječaj i sada uoči izbora donose ovakve teške odluke, odluke kobne za ovaj narod. Već pet godina građani Sisačko-moslavačke županije, zajedno sa susjedima iz Bosne i Hercegovine, daju jasno do znanja da ne žele i ne dozvoljavaju radioaktivni otpad na svojoj zemlji, na zemlji od koje žive, koja znači budućnost njihovoj djeci“, kazao je Dumbović.

Dodaje kako je donesena i odluka da će buduća Vlada Restart koalicije podržati njegov projekt ne radioaktivnom otpadu na Banovini i Sisačko-moslavačkoj županiji te neće dozvoliti izgradnju ovakvog Centra u Čerkezovcu iz gospodarskih, zdravstvenih i psiholoških razloga.

„Otpad treba zbrinuti tamo gdje je i nastao. Za narod u Sisačko-moslavačkoj županiji jedina opcija je zelena županija i brza cesta do Siska, Petrinje i Mošćenice, koja će donijeti gospodarski razvoj, a ne smeće i zagađenje. Mi sa svojom borbom idemo do kraja, odustati nećemo, jer radioaktivni otpad gori je od bilo kojeg virusa, obilježit će nas trajno i uništiti će našu budućnost, budućnost naše djece“, poručio je Dumbović.

Podsjetimo kako je prilikom nedavnog boravka u Petrinji čelnik Restart koalicije Davor Bernardić komentirao gradnju ovakvog Centra na Trgovskoj gori. „Znam da je lokalno stanovništvo izrazito protiv toga projekta. Svjesni smo da je županija tom projektu dala zeleno svjetlo, župan Sisačko-moslavačke županije. O tome ćemo intenzivno razgovarati i pokušati naći alternativno rješenje kako jednostavno se ovaj prekrasan kraj ne bi u sljedećim godinama devastirao. Odluke su neke donesene i za tu odgovornu Vladu postoji određen manevarski prostor. Mi intenzivno o tome ne samo da razgovaramo, nego već poduzimamo neke mjere za to područje. Na to pitanje me posebno upozorio naš koordinator šeste izborne jedinice Davorko Vidović koji je izraziti protivnik toga da nuklearni otpad dolazi upravo na Banovinu. Prema tome, razmatramo mogućnosti kako da riješimo taj problem, vodeći računa o interesima građana koji ovdje žive, lokalnog stanovništva i na način da ne ugrozimo visoke ekološke standarde“, zaključio je Bernardić.

Dodajmo na kraju kako Fond s ovim natječajem kreće u izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije utjecaja na okoliš. Za gradnju Centra trebaju ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu te nakon toga uporabnu dozvolu. Početak gradnje Centra je planiran za 2023., a završetak za 2024.godinu. Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 10 milijuna eura.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X