Izbornik
drvene-n

„Festival drvenih kapela Sancta Barbara“

BREST POKUPSKI – Drvene crkve i kapele predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području Sjeverne Hrvatske. Iako ih je bio velik broj, posebno na području rasta hrasta lužnjaka, do danas ih brojimo svega četrdesetak iz razdoblja od 17. do kraja 19. stoljeća.

Tako će i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Velike Gorice i Grada Petrinje biti održan „Festival drvenih kapela Sancta Barbara“ kada će ove drevne i prelijepe prostore uglazbiti naši vrhunski umjetnici, glazbenici. Festival će biti održan od 21. – 28. lipnja i s četiri atraktivna glazbena programa obogatit će četiri zanimljive lokacije – Veliku Mlaku, Brest Pokupski, Gustelnicu i Veliku Goricu – gdje se nalaze drvene kapelice.

Festival će početi u nedjelju 21. lipnja u impresivnoj kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki koncertom Ansambla Pinocchio, a iznenađenje ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom (u Sisačkoj biskupiji), gdje će u petak 26. lipnja nastupiti Krešimir Lazar (violončelo) i Krešimir Has (čembalo).

Koncertom u obnovljenoj Kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom želi se prezentirati i promovirati vrijedne oltare spašene iz stare drvene kapelice uništene u Domovinskom ratu, a koji datiraju iz 1673. godine i dio su najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije.

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X