Izbornik
Image00002

Održana prva radionica u sklopu projekta „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“

PETRINJA – Udruga invalida rada Grada Siska u sklopu svog projekta „TOP – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“, organizirala je u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma radionicu decoupage tehnike. Kako nam je rekla Jasminka Luketić Domitrović, koordinatorica Projekta, ovo je prva radionica u sklopu njihovog projekta, a na istu se odazvalo 15 ciljanih skupina.

„Udruga invalida rada Grada Siska provodi jedan europski projekt naziva „TOP – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“ koji je namijenjen upravo ciljanoj skupini, starijima od 65 godina, invalidima rada odnosno invalidnim osobama i nezaposlenim osobama. Okupili smo se danas na jednoj radionici naziva Decupage tehnika. Radimo ukrasne kutijice i ukrasne torbe. Sve što danas napravimo, korisnici ciljane skupine nose kući sa sobom, a oni radovi koji budu najbolji, izdvojit ćemo ih i pripremiti za jednu godišnju izložbu“, otkrila nam je Luketić Domitrović.

Dodaje kako je navedeni projekt odobren u sklopu Intervencijskog plana. „Dio je poziva Europske unije „Razvoj i provedba Programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“. Udruga invalida rada Grada Siska smo se javili na taj poziv i uspješno smo povukli sredstva. Projekt je 100 posto sufinanciran od Europske unije po programu Učinkoviti ljudski potencijali. Imamo i partnere na ovom projektu, a to je Udruge žena Gora-Sibić“, istaknula je Luketić Domitrović.

Izrazila je nadu kako će ovim projektom obuhvatiti veliki broj osoba, ne samo iz Petrinje, već i iz okolnih petrinjskih sela. „Ako osjetite želju da bi se družili, da se želite osjećati korisnima, da želite nekoga upoznati, dođite k nama. Dođite, družite se s nama. Ako ste kod kuće bezvoljni i smatrate da ste beskorisni i da vas nitko ne treba, imate priliku doći k nama, zabaviti se i družiti. Ovog trenutka radimo radionice koje su posvećene vještinama izrade suvenira, ali družit ćemo se, pjevati i plesati. Imamo čak i nekoliko radionica u planu po pitanju zdrave hrane za treću životnu dob, radionice izrade sapuna, radionice izrade petrinjskih suvenira. Sve ono što mislimo da bi moglo pomoći da se razvijaju vještine i da vi pokažete nešto i radite sa svojim rukama i da se osjećate korisnima. Ono što je najveća vrijednost je druženje“, dodaje Luketić Domitrović.

Najavljuje kako će sljedeće radionice održati već u kolovozu, preciznije 11.i 25.kolovoza ove godine. „Vidjet ćemo po interesu, imamo svakakvih ideja za sada. Ljudi žele naučiti tkati, imamo i žene i muškarce koji žele naučiti šlingati. Probat ćemo i takve radionice organizirati jer svaki puta ispunjavamo evaluaciju gdje smo ostavili nekoliko redaka da vi sami napišete ono što biste željeli. Naravno da će biti više ovih decoupage radionica jer vidimo po današnjoj radionici, na kojoj je 15 sudionika, dakle malo sporije rade pa smo ostavili jedan dio za decupage torbi. Tako da zaista je jedan ležeran tempo, ugodan, razgovaramo, imamo čak i glazbu, družimo se, zabavljamo se. Poštujemo i epidemiološke mjere. Svi sudionici dobivaju minimalno po dvije maske, dezinficirajuće sredstvo, imamo fizičku distancu, prozračujemo prostoriju, imate čak i pravo na ručak tako da taj dan ne trebate kuhati“, istaknula je na kraju Luketić Domitarović.

Dodat ćemo na kraju kako je vrijednost navedenog projekta gotovo 817 tisuća kuna te je isti sufinanciran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.iz Europskog socijalnog fonda. Svi zainteresirani za buduće radionice mogu se prijaviti na broj telefona 044/523-166 ili putem elektroničke pošte na [email protected]

“TOP – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji”  jedan je od EU Projekata Udruge invalida rada grada Siska, koji za cilj ima razviti i unaprijediti socijalne sadržaje na području grada Petrinje radi poboljšanja socio ekonomskih i životnih uvjeta, a što je u skladu s Općim ciljem Poziva “Poboljšati socio ekonomske i životne uvjete u gradovima : Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.
Projekt TOP – Poboljšanje kvalitete života u Petrinji sufinanciran je u 100 % iznosu EU iz Europskog socijalnog fonda, točnije vrijednost Projekta je 816.590,00kn. Program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020 godine.
Projekt provodi Udruga invalida rada grada Siska s predsjednicom Brankom Pažur, koordinatorica Projekta Jasminka Luketić Domitrović i voditeljica Projekta Julija Počekal. Partner Projekta je Udruga žena Gora – Sibić. Ciljana skupina za prijavu su osobe starije od 65 godina, invalidi rada i invalide osobe, te nezaposleni grada Petrinje kao i petrinjsko područje.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X