Izbornik
jesenumomdomu

Kreativna radionica za umirovljenike„Jesen u našem domu“ održana u Knjižnici Caprag

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirala je kreativnu radionicu za umirovljenike pod nazivom „Jesen u našem domu“. Radionica je održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, Odjel Caprag.

Umirovljenici kreativci postaju sve vještiji u raznim kreativnim aktivnostima, pa se tako kreativni susreti u Knjižnici Caprag nastavljaju. Kako bi umirovljenicima, ali i svim drugim zainteresiranim građanima omogućili aktivno provođenje vremena, stjecanje novih znanja i vještina, te tako unaprijedili kvalitetu života – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima i suradnicima osmišljava, organizira i provodi razne susrete i druženja kako bi ljude ponovo potaknuli na zajedništvo i međusobnu povezanost – što je sve više prihvaćeno od strane umirovljenika.

Tako su organizirali još jednu kreativnu radionicu u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak Odjel Caprag, u okviru projekta Godine su samo broj kojeg aktualno provode, a financiran sredstvima Grada Siska, uz partnerstvom Grada Siska. Na radionici su izrađivani buketić i aranžmani od plodova jeseni. Radionicu je vodila Višnja Jendričko.

Od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor saznajemo da su na susretu korišteni isključivo plodovi jeseni i prirodni materijali: lišće raznih boja i veličina, kesteni, žirovi, kukuruz i komušine, šipak, zimzelen, sužene gljive, čičak i sl. – sve bez uporabe ljepila i drugih umjetnih materijala.

Kako saznajemo, susret je bio dobro posjećen, više-generacijski i dinamičan, svaki sudionik izradio je po nekoliko uradaka od kojih su dio ostavili u Knjižnici Caprag, a dio ponijeli sa sobom kući. Umirovljenici su se podsjetili kako su u mladosti tako provodili večernje i noćne sate, uz okupljanje sa srodnicima i prijateljima, te razgovore o raznim životnim temama. Sudionici su mišljenja da nam danas svima nedostaje veće povezanosti, povjerenja, druženja u izravnim kontaktima, te da susrete ovakve vrste treba što više posjećivati.

Osobito je bila značajna činjenica da su u kreativnoj radionici sudjelovali i krajnji korisnici Programa za zapošljavanje žena Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Naime, Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućena je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Jedan od takvih dana bio je upravo i ovaj kada su umirovljenici sudjelovali u kreativnoj radionici.

Želimo da naši umirovljenici i osoba starije životne dobi budu aktivni, uključeni u razna događanja u zajednici, sudjeluju u aktivnostima koje ih zanimaju, opuštaju i čine ih zadovoljnima. Osobno zadovoljstvo i primjerena kvaliteta života bitni su preduvjeti prevencije stresa i uspješnijeg suočavanja s životnim izazovima koje donose godine života – istaknula je Poredoš Lavor.

Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Iz građanske inicijative „Moj grad Sisak“ zahvaljuju se Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac na uvijek prisutnoj suradnji, a svim sudionicima susreta na aktivnom zalaganju i dobrom raspoloženju.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "deleted_client",
  "error_description": "The OAuth client was deleted."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X