Aktualni sat 18.sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje Aktualni sat 18.sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje
PETRINJA – Današnja 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje počela je minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, povodom 19. obljetnice njegove... Aktualni sat 18.sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje

PETRINJA – Današnja 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje počela je minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, povodom 19. obljetnice njegove smrti. Nakon usvajanja dopunjenog dnevnog reda, sjednica je nastavljena Aktualnim satom u sklopu kojeg je svoja pitanja postavilo šest gradskih vijećnika.

Inoslav Brkić (HDZ) pozdravio je odluku Grada o neizdavanju građevinske dozvole za izgradnju migrantskog prihvatilišta u Maloj Gorici.

„Moje pitanje je samo jedno: odbacujemo li je zbog manjkavosti u zahtjevu, pa se ona može ponovno pojaviti ili je odbijamo sa željom da je gradu Petrinji dosta patnji, obzirom da takav kamp predstavlja i jednu vrstu i sigurnosne i nacionalne ugroze?“, pitao je vijećnik Brkić.

Drugo Brkićevo pitanje odnosilo se na Radnu skupinu koju je Gradsko vijeće osnovalo na svojoj prošloj sjednici upravo po pitanju izgradnje migrantskog naselja u Maloj Gorici – što je do sada ta Radna skupina saznala i napravila, zanimalo je vijećnika.

Gradonačelnik Darinko Dumbović potvrdio je da je Grad izdavanje građevinske dozvole odbio zbog niza manjkavosti u zahtjevu podnesenomu mjesecu studenom za njezino izdavanje.

„Za mene kao čovjeka koji sam dobro debelo procjenjivao situaciju kako i na koji način reagirati, te manjkavosti su dobro došle… Što se tiče dozvole, ja ću biti najsretniji ako moj potpis za tu dozvolu neće trebati“, rekao je Dumbović, napomenuvši kako ovu dozvolu može izdati i država, odnosno resorno ministarstvo, ali i Sisačko-moslavačka županija. Što se tiče Radne skupine, izvijestio je kako je dogovoren termin sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova 18. prosinca. O rezultatima sastanka obavijestit će javnost na konferenciji za medije. Pozvao je na smirivanje strasti, ali dodao kako ne isključuje ni mogućnost referenduma o ovom pitanju. Izrazio je nadu da neće ostati usamljen u ovoj „borbi protiv vjetrenjača“ kao što je to bilo u slučaju odlagališta nuklearnog otpada.

Nezavisnog vijećnika Peju Trgovčevića zanimali su projekti u njegovoj 3. gradskoj četvrti koji se spominju još od 2014.godine, poput dječjeg igrališta u Vatrogasnoj ulici, dječjeg vrtića i igrališta u Češkom selu ili pak sportske dvorane osnovne škole koja se najavljuje već desetak godina. „Kakav je terminski plan realizacije ovih projekata?“, pitao je vijećnik Trgovčević.

Vijećnik Željko Tonković (HDZ) postavio je pitanja vezana uz izgradnju spomenka žrtvama 2. svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata u Gori te o regulaciji rasvjete, nedavno postavljene na Gavrilovićevom stadionu.

MOST-ova Luca Gašpar Šako zatražila je sve informacije vezane uz dozvolu koju je zatražio MUP za izgradnju migrantskog naselja u Maloj Gorici. Zanimalo ju je i tko je sve prisustvovao sastancima koji su održavani na temu migrantskog naselja u Maloj Gorici. Gradonačelnika je pak upitala zašto je, ako se zalaže za izgradnju autoceste do Siska, u Hrvatskom saboru glasovao protiv amandmana za autocestu do Siska.

Dumbović je odgovorio kako treba razlikovati amandmane oporbe od onoga što je sastavni dio programa i prijedloga koalicijske vlasti i da je njegova podrška autocesti do Siska i brzoj cesti do Mošćenice neupitna. Na pitanje vijećnice Gašpar Šako o ljudima koji su prisustvovali sastancima na kojima je bilo riječi o migrantskom naselju u Maloj Gorici osvrnuo se i zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić.

„Gledajte, ti ljudi će biti smješteni u Maloj Gorici koliko god mi ovdje napisali peticija, formirali povjerenstava i bilo što drugo napravili. Ovo što je Grad Petrinja stopirao ovu građevinsku dozvolu, to u konačnici uopće nije bitno, jer se na drugi način može zaobići taj papir i tu istu građevinsku dozvolu može izdati Ministarstvo. Po meni je bitno – ako ne možemo spriječiti – da zauzmemo svi nekakav stav. Ja sam prvi koji sam protiv. Nikog ovdje nisam još čuo da je pitao – tko dolazi ? Migranti ili azilanti? Migranti su u prolazu, a azilanti ostaju. Ako se mi kao zajednica ovdje odredimo se za jedno mišljenje i svi čvrsto stanemo iza toga, onda možda još imamo šanse da nešto napravimo, a ovo prepucavanje tko je što napravio, MOST prije, mi poslije, tko je bio na sastanku, tko nije bio, to vam nema blage veze s ničim“, rekao je zamjenik Bešlić.

Iznio je neslužbene podatke, koje, kako kaže, privatno zna i prema kojima se u Maloj Gorici planira graditi 90, odnosno 91 stambena jedinica u kojoj bi trebalo biti smješteno po osam ljudi.

„Ajmo biti konkretni, ajmo biti otvoreni prema Petrinjcima i reći što se događa i što će se dogoditi, ako se ne uspijemo drugačije izboriti i u konačnici kako se pripremiti dalje za nekakav suživot s tim ljudima i tko su ti ljudi“, zaključio je Bešlić.

Predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes pozvala je da se ipak pričekaju konkretnije, službene informacije koje će biti poznate nakon sastanka u Ministarstvu 18. prosinca.

U nastavku aktualnog sata, svoja pitanja postavila su još dva vijećnika. Nenada Radoševića (HNS) zanimalo je koji projekti iz Intervencijskog plana iduće godine idu u konkretnu realizaciju, dakle – kada kreću građevinski radovi? Zanimala ga je i stavka „pomoć ŽUC-u za županijske ceste“ koja je stavljena u prijedlog proračuna za iduću godinu.

„Jeste li sa županom dogovorili način financiranja, odnosno je li na vidiku uskoro sklapanje ugovora o sufinanciranju obnove asfaltnog sloja županijskih cesta u Petrinji?“, pitao je Radošević.

Mihael Jurić (HDZ) također se osvrnuo na temu migranata i podsjetio kako je na prošlom Gradskom vijeću zatraženo preispitivanje odluka koje su donesene na nekim višim razinama te zatražene dodatne informacije. Njegovo prvo pitanje odnosilo se na izgradnju državne ceste od Praćna do Zagrebačke ulice u Petrinji s potpunom rekonstrukcijom pješačkih staza. Drugo, zanimalo ga je li postignut dogovor sa Županijom o sufinanciranju obnove županijskih prometnica na području Petrinje.

Pitanja koja su vijećnici postavili i odgovore koje su na njih dobili, možete poslušati u snimci Aktualnog sata 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje koju donosimo ispod teksta:

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.