Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
nuncijnaslov

Apostolski nuncij Lingua u Petrinji: „Vidio sam ovdje puno patnje, ali i puno solidarnosti“

PETRINJA – Apostolski nuncij u RH, nabiskup Giorgio Lingua ovog je četvrtka posjetio potresom pogođene župe Sisačke biskupije. U Sisku je posjetio distribucijski centar biskupijskog Caritasa, a nakon toga i potresom oštećenu katedralu Uzvišenja sv. Križa.

 

„Imao sam priliku vidjeti mlade u Caritasu kako izdvajaju svoje vrijeme i energiju da pomognu stradalima. To je znak nade i pomaže shvatiti da je u čovjekovu temelju uvijek korijen dobra“, kazao je nuncij nakon posjeta biskupijskom Caritasu u Sisku.

Foto : Sisačka biskupija

Sa stanjem sakralnih objekata nakon potresa, upoznao ga je sisački biskup Vlado Košić. Izvijestio je kako je u planu skorašnje skidanje tornja oštećene sisačke katedrale, jer se nagnuo i mogao bi pasti. Pao je i svod katedrale iznad orgulja i kora i ona je sada neupotrebljiva. Na području Sisačke biskupije, u potresu su nastradali i brojni drugi vjerski objekti – crkve, kapele, župne kuće.

„Vjerujem da ćemo sve to što je palo opet podići. Ova nesreća nam potvrđuje kako smo krhki i slomljivi i kako se na ovom svijetu moramo spremati za bolji svijet, rekao je biskup Košić koji je Svetoj Stolici i nunciju zahvalio „na iskazanoj brizi i blizini u ovim teškim trenucima za naš narod i biskupiju te duhovnoj i materijalnoj pomoći koja na poticaj Svetog Oca stiže iz cijelog svijeta“.

U sklopu obilaska potresom pogođenih župa Sisačke biskupije, apostolski nuncij u RH posjetio je i Petrinju.

„Kao što znate, papa Franjo ostao je duboko dirnut ovim potresom i odmah je na audijenciji 30. prosinca podsjetio na tragediju koja se dogodila ovom gradu i pozvao ljude na molitvu i na solidarnost. Vidio sam puno patnje, vidio sam puno solidarnosti i ovdje u Petrinji i u Sisku. Naravno, bit će teško i trebat će puno novca za obnovu, ipak čini mi se da se odmah pokrenuo taj jedan mehanizam solidarnosti koji je ujedinio sve i koji će dati svoj doprinos da se ovi ljudi koji pate, ne osjećaju napuštenima“, rekao je nuncij prilikom posjeta Petrinji.

U pratnji biskupa Košića i župnika Josipa Samaržije upoznao se s razmjerima štete na petrinjskoj crkvi sv. Lovre, nakon čega se zaputio i u razrušeno svetište Majke naših stradanja u Gori.

Foto: Sisačka biskupija

Obišao je nakon toga  i potpuno razrušenu crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini te teško oštećenu crkvu sv. Marije Magdalene u Selima.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X