Badnjak je, dan pripreme za Božić Badnjak je, dan pripreme za Božić
Badnjak je, dan pripreme za Božić. Na Badnjak se uređuje kuća, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Badnjak je ime za drvo, panj,... Badnjak je, dan pripreme za Božić

Badnjak je, dan pripreme za Božić. Na Badnjak se uređuje kuća, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Badnjak je ime za drvo, panj, koji se prema tradiciji palio na ognjištu uoči Božića. Kulminacija priprema za blagdan Božića bit će mise polonoćke koje se služe u svim crkvama u ponoć.

Badnji dan ili Badnjak, a posebice badnja večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Naziv je taj dan prije Božića najvjerojatnije dobio od riječi bdjeti, biti budan. Upravo s bdjenjem povezan je niz običaja: unošenje drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i poslije, zatim božićne svijeće, jedna ili tri, redovito povezane trobojnicom.

Bdjenje počinje uvečer kad se obitelj okuplja oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame kad, u nekim hrvatskim krajevima, domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.