Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Image00008

„Baština u novom ruhu“, sedma radionica u sklopu projekta „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“

PETRINJA – Udruga invalida rada Grada Siska u sklopu svog projekta „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“, organizirala je Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma svoju sedmu radionicu, ovoga puta pod nazivom „Baština u novom ruhu“, pod vodstvom koordinatorice projekta Jasminke Luketić Domitrović.

„Danas smo odrađivali šlingu,ali ne onako mučeničku i patničku sa iglom i koncem, nego smo je doslovce odrađivali akrilnim i konturnim bojama na staklu. Sretna sam što smo danas uspjeli ostvariti suradnju sa lokalnom zajednicom, pa nam je u goste došao Interpretacijski centar baštine Banovine koji nam je predstavio svoju bojanku, i naravno da smo odmah dobili ideju da jednu radionicu posvetimo upravoj toj bojanki koja je nastala na našoj Banovini“, rekla je Luketić Domitrović.

Dodaje kako se na radionici predstavila i Udruga Đeram iz Dragotinaca. „Predstavila nam se i predsjednica Udruge Đeram, Kata Perković s kojom sam imala sreću 2018.godine biti zajedno na međunarodnoj izložbi u Strasbourgu u Francuskoj gdje smo upravo predstavljali tu našu baštinu ovoga kraja. Dakle Kata Perković je predstavila radove i pokazala šlinge, svoju baštinu Dragotinaca, sve što su uspjeli sačuvati u svom kraju“, dodaje Luketić Domitrović.

Šlinga je tradicionalna tehnika veza koja se koristila za urešavanje tekstilnog rukotvorstva. Osim u Slavoniji, šlinga se njeguje i na našim prostorima, a posebno sada doživljava svoj vrhunac kao etno modni dodatak suvremene odjeće, rekla nam je Kata Perković, predsjednica Udruge Đeram iz Dragotinaca.

„Obzirom da Udruga djeluje već 10-tak godina i da je nekakav naš moto očuvati djedovinu, baštinu, govor, stare radove, ukomponirati nekako u to suvremeni i moderan život, mislim da je to bit toga svega. Obzirom smo puno putovala, puno smo radionica imali, različite manifestacije smo odradili, izvukli smo sve što se moglo naći i izvukli smo tu neku našu baštinu koja je zaboravljena, koju smo nastojali prikazati na što ljepši mogući način. Ja sam možda malo domišljata, pa sam iskoristila to kao nekakve odjevne predmete. Cilj mi je bio što više govoriti o tome i što više prikazati ljudima na licu mjesta da doista postoje još neke stvari koje su stare stotinjak godina, a da su još uporabljive, da su to ručni radovi naših mama i baka,da se to koristilo u svakodnevnom životu“, rekla je Perković.

Vjeruje kako će ovo narodno blago uspjeti sačuvati od zaborava. „Nastojimo kroz Udrugu promicati to što je još ostalo, problem je uvijek, ovo što smo i danas čuli, tko će to više naučiti i tko će to dalje raditi. Ja se nadam da će biti tih radionica i nadam se da će mladi shvatiti da je to vrijednost. Jako je to lijepo vidjeti na nekome, kada idete na nekakvu reviju i kada vidiš nekakav etno motiv. Mislim da su ti etno motivi sada hit i nadam se da će tako i ostati“, dodala je Perković.

Na radionicu „Baština u novom ruhu“ priključio se i Interpretacijski centar baštine Banovine. Ravnateljica ovog Centra Martina Mladenović ističe kako su u sklopu ove radionice predstavili, sada već dobro poznate, njihove etno bojanke.

„Interpretacijski centar baštine Banovine se zahvaljuje Udruzi invalida rada Grada Siska na pozivu jer smo dobili priliku još jednom malo promovirati naše četiri etno bojanke sa motivima narodnih nošnji, četiri naše župa na području Banovine, to su Gornji Viduševac, Brest Pokupski, Hrvatski Čuntić i Hrastovica. Ideja je nastala 2017.godine kada su ta naša društva, uz još devet njih, selektirani i nastupili su na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu koja je te godine bila posvećena baštini Banovine i Pounja. Tako je došla ideja da za svih tih 13 društava napravimo po jednu bojanku sa njihovim motivima nošnje i prve četiri su već ugledale svijetlo dana“, rekla je Mladenović.

Ističe kako je i ova radionica poslužila da tu našu bogatu kulturu sačuvamo od zaborava. „Nije rijetkost da se te stvari gube nažalost. To jesu vrijednosti koje obitelji prenose s generacije na generaciju, ali nažalost kako je Banovina često to nekakvo rubno područje kroz povijest gdje se puno ratovalo, tako da ljudi ako su napuštali svoje domove nisu uvijek mogli ponijeti narodne nošnje ili tkanine koje su zapravo to naše najveće blago što se tiče rukotvorina, jer do početka 20.stoljeća naši stanovnici ni nisu nosili nekakvu komercijalnu odjeću koju mi nosimo danas, nego im je to bila svakodnevna odjeća. Danas se to izgubilo i zato je jako bitno da se toga opet prisjećamo i čuvamo i prenosimo dalje na naše najmlađe, i upravo stoga je ideja bila bojanka, a ne na primjer nekakav znanstveni rad jer kroz mlade generacije, kada se njima usadi ta ljubav prema svom kraju, identitetu i baštini, nadamo se da će ih to pratiti kroz cijeli život“, zaključila je Mladenović.

Na samom kraju Luketić Domitrović najavljuje kako će njihove sljedeće radionice biti u blagdanskom ruhu, obzirom nam dolazi vrijeme adventa. Svi zainteresirani za buduće radionice mogu se prijaviti na broj telefona 044/523-166 ili putem elektroničke pošte na [email protected]

Istaknuti ćemo još kako je Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji“ sufinanciran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine koji ima za cilj poticati socijalnu koheziju u Hrvatskoj i na području socijalnog uključivanja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI