Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
strasnik21062020

Blagdan sv.Vida proslavljen u Strašniku

STRAŠNIK – U petrinjskom naselju Strašnik, prigodnim programom, proslavljen je blagdan Sv. Vida (15.06.), njihovog nebeskog zaštitnika.

Proslava je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa. Učinile su to braniteljske udruge iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Petrinje, Vijeća Mjesnog odbora te predstavnici političkih stranaka. Isto je učinio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je tom prigodom kazao : „U Strašniku su posebni ljudi i posebni osjećaji jer ovdje kada dođem i kada se sjetim što je Strašnik prošao u Domovinskom ratu i danas kod križa je uvijek bilo i osjećajno je, sa ljubavlju, došle su udruge proistekle iz Domovinskog rata, možemo reći da smo se poklonili i sjetili poginulih hrvatskih branitelja, svih kojih nema, koji su nestali, svih civilnih žrtava. Strašnik je kroz povijest pokazao da je imao ljude koji su dali svoje živote uvijek u nekim ratovima. Ovaj naš Domovinski rat je ostavio poseban utisak jer smo se vratili ovdje u naš grad, na veliko zgarište. Strašnik nije imao struju, vodu, rasvjetu, ceste, bio je zapostavljen niz godina. Kada smo se vratili onda smo morali graditi“, rekao je Dumbović koji je čestitao svim mještanima Strašnika njihov dan.

Molitvu kod središnjeg križa predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, dok je svetu misu predvodio don Ivo Borić, kapelan Policijske uprave sisačko-moslavačke. „Želimo da ostane tradicija koja je već stoljećima ovdje i u vrijeme rata nije bila izbjegavana, kada su svi bili raseljeni, nego su Strašinčani slavili svog zaštitnika Svetog Vida koji je uzor i primjer Kršćanstva i mučeništva, kao što su uzori blaženi Miroslav Bulešić, blaženi Alojzije Stepinac, Sveti Nikola Tavelić i obljetnicu proglašenja svetim, danas ukomponirali u taj lik sveca, mučenika, svjedoka vjere koji nadahnuće svakom čovjeku na ovoj zemlji, da treba širiti dobrotu, ljubav, blagost, prijateljstvo, praštanje, da se ne bacamo kamenjem, nego da praštamo u Krista, da molimo za one koji nas ne vole i činimo dobro prema svakom čovjeku, jer svaki čovjek je vrijedan dobrote i praštanja“, rekao je don Borić.

Nositelj aktivnosti, osim Grada Petrinje i udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Strašnik, bilo je i Vijeće mjesnog odbora Strašnik čiji je član Josip Pejaković istaknuo : „Mogu se još jednom zahvaliti svim mještanima sela Strašnik, Udruzi branitelja sela Strašnik, svaka čast njima, našem Tomislavu Staniću kuharu, dečkima iz Lovačke udruge Fazan isto velika zahvala na donaciji mesa, zahvalio bih se mladima sela Strašnik, našem gradonačelniku koji nas obilazi dosta često i pomaže. Ovo je tradicija, svake godine se obilježava taj blagdan Sveti Vid, naš zaštitnik i svake godine mi to sve bolje i bolje radimo. Ove godine se poklopilo da slavimo dva dana, što ne znači da neće možda nekada biti tri ili više dana. Treba biti skroman, realan. Drago mi je što nas i vi medijski pratite i vama se zahvaljujem od srca“, kazao je Pejaković.

U misnom slavlju i zabavnom dijelu sudjelovali su članovi Kulturno-umjetničkog društva „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, a onima koji su pomogli u proslavi Dana sela Strašnik uručene su zahvalnice.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X