Blagdan svetog Stjepana Blagdan svetog Stjepana
Danas, drugoga dana Božića, Katolička crkva prisjeća se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Štefanje ili Stjepanje je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim... Blagdan svetog Stjepana

Danas, drugoga dana Božića, Katolička crkva prisjeća se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Štefanje ili Stjepanje je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kad počinje blagoslov obitelji. Prema običajima na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu gledati jaslice.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači “kruna”, “vijenac”. On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem. Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i kamenom, znakom “oruđa” kojim je ubijen, u drugoj. Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

U našim je krajevima ovaj blagdan poznat pod nazivom Stjepanje ili Štefanje, a ujedno je i imendan svima koji se zovu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija, Stephanie. Upućujemo im iskrene čestitke!

 

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.