Blagdan Svih svetih Blagdan Svih svetih
Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani. Građani... Blagdan Svih svetih

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani. Građani obilaze grobove svojih najmilijih, polažu cvijeće i pale svijeće. Na gradskom groblju Mirogoju, u crkvi Krista Kralja euharistijsko slavlje popodne će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Polazeći od liturgije Crkve u središtu svetkovine Svih Svetih nije smrt nego život.

Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od X. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve – pripadnici  jedne i druge, iako na različit stupanj i način, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu, te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

Danas će u većini gradova biti organiziran javni prijevoz do gradskih groblja, a brojni taksisti odlučili su građanima ponuditi besplatnu vožnju do groblja.

Privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja u Zagrebu na snazi je do 2. studenog, ovisno o pojedinim grobljima. Pristup u zone zabrane i ograničenja prometa bit će omogućen samo vozilima javnog gradskog prijevoza, taksijima, vozilima invalida i vozilima s posebnom dozvolom, sukladno postavljenoj regulaciji prometa.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.