Izbornik
tominje-do

„Blagdanski doručak“ na Božićnom sajmu „Tominje u Petrinji“

PETRINJA – Tradicionalnim „Blagdanskim doručkom“, nastavljena je trodnevna manifestacija „Tominje u Petrinji“, koja se održava u petrinjskom Strossmayerovom šetalištu, a građani su se, uz prije postavljene štandove, okupili i oko velike tave.

Što im je spremljeno za doručak pojasnio je Ante Marić, priv. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu grada: „I ove godine smo pripremili kobasice od „Banijske šare svinje“ s kiselim kupusom. Konkretno, pripremili smo u našoj „Petrinjskoj tavi“ sto kilograma kobasica koje su napravljene praktično svježe, neki dan, odimljene i ovdje svježe pripremljene sa 150 kilograma kiselog kupusa i 20 kilograma špeka, također od „Banijske šare svinje“. Imali smo priliku probati i to je vrhunska delicija i možemo biti ponosni što imamo priliku praktično od naših petrinjskih proizvođača, naše petrinjske „Banijske šare svinje“, podijeliti našim građanima Petrinjcima. To je ono geslo, na čemu treba inzistirati, da je lokalna hrana na lokalnom stolu i da se sve vrti u jednom krugu. Naravno, tu je Udruga „Banijska šara“ donirala svinju i moramo ih pohvaliti u tome i oni to rade tradicionalno svake godine i nastojat ćemo to zadržati i u budućnosti.“

Podsjetio je i kakvo je trenutno stanje na terenu što se tiče „Banijske šare svinje“: „Banijska šara“ je sada, svi znamo, priznata i nakon tog priznanja kao treće hrvatske autohtone pasmine jako je porastao interes van Petrinje, van Županije, dakle praktično u cijeloj Hrvatskoj, a imamo upita čak i iz inozemstva. Nema toliko na raspolaganju kvalitetnih grla za prodati kolika je potražnja, a ono što nas veseli je brojčano stanje. Sada „Banijske šare“ ima blizu tisuću grla. Dakle, ako imamo u vidu da je prije pet godina, kada smo krenuli u proces priznavanja, bilo svega dvadesetak grla i od toga smo uspjeli u suradnji s Fakultetima (Agronomski, Veterinarski), Udrugom, selekcijskom službom, doći do ovih impresivnih brojki. Sada imamo jedan „sladak problem“, a to je da od tih tisuću grla sada biramo kvalitetnija i ostavimo. Prije smo morali krenuti od onoga što imamo, a sada biramo uzgojno-valjana grla koja zadovoljavaju standarde koji su propisani za „Banijsku šaru“, kao što su propisani i za svaku drugu pasminu svinja. Dakle, biramo i u uzgoju ostavljamo što kvalitetnija grla. To je vrlo kvalitetan projekt, a sada dalje slijedi brendiranje proizvoda od „Banijske šare svinje“, što su naši slijedeći projekti koje sada pripremamo zajedno s Fakultetom, a o tome ćemo čuti konkretnije kada dođemo do određenih rezultata.“

Na podjeli „Blagdanskog doručka“ bio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je tom prigodom kazao: „Ovo je danas prekrasno i mislim da je ambijent dobar i da smo uspjeli, ono što je izuzetno važno, prezentirati našu „Banijsku šaru svinju“ koja je naš brend, kao što znamo imamo „Slavonsku“, „Turopoljsku“ i ovo je treća autohtona pasmina i kroz ovu simboličnu malu gestu darivanja u danima Adventa, Božića i svega onoga što želimo, prije svega, dati poruku da postoje ljudi koji žive od svoga rada, a taj rad je proizvodnja i ubuduće ta naša „Banijska šara svinja“ mora doći do izražaja i danas kada pogledamo da smo sve podijelili, da su ljudi zadovoljni, da kažu da je posebna, onda je to sigurno dobro za Grad Petrinju. Još je bolje što je vrijeme darivanja i Petrinja je danas, na neki način, uz sve drage ljude, prijatelje Grada Petrinje, sve one koji su ovdje u našem višestoljetnom parku pokazali dušu grada, a to je ustvari na prvom mjestu čovjek, odnosno svi oni koji su došli danas, bili su jučer i bit će sutra. Neka nam ovi blagdani i dani u kojima uživamo budu blagoslovljeni, da budemo sretni i da pokažemo kako ćemo u budućnosti morati svake godine dizati stepenicu više kako bi ljudima pružili ono što i zaslužuju, jer Grad Petrinja sigurno to zaslužuje budući je platio ogromnu cijenu u Domovinskom ratu i mi se moramo osloniti samo na sebe, na vlastito znanje i sposobnost. Očekujem od Nove godine da ćemo zajedničkim radom dati ogroman doprinos mukotrpnosti, onoj koju moramo imati, da završimo ono što smo započeli.“

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "deleted_client",
  "error_description": "The OAuth client was deleted."
}
See here for documentation.
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X