Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20200226_202605sl

Bogata 155.godina djelovanja za HPD „Slavulj“

PETRINJA – Redovnu godišnju skupštinu održali su 26.veljače članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“. Podnesena su sva izvješća za prošlu godinu te je usvojen plan za 2020. Prošla godina je bila važna za Društvo jer je cijela godina bila u znaku obilježavanja 155.godina neprekinutog djelovanja.

Predsjednik društva Željko Crnković je izdvojio pojedine važne nastupe:

„Zatim je tu i susret zborova. Uz Slavulj, naši gosti su bili Mješoviti pjevački zbor „Emil Cosetto“ iz Zagreba, KUD „Naša lipa“ iz Tuhlja, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, te Tamburaški sastav Folklornog ansambla „Petričnjica“. Izdvojili bismo i to da je Ženski vokalni ansambl sudjelovao u Poljskoj na 6.međunarodnom festivalu kulture. To je bilo u organizaciji Petrinje s prijateljskim gradom iz Poljske. Zatim bismo izdvojili konert zbora Capela Victorija iz Jakarte iz Indonezije, iz jednog dalekog kontinenta, iz Indonezije.“

Na pitanje kako ga se dojmio nastup gostiju iz Jakarte, Crnković kaže:

„Odlično! Oni su naime uvježbali neke skladbe koje je napisao naš dirigent i posvetio njima. Također, na tom koncertu je bio i gost dirigent koji nas je iznenadio, a to je Memli Kelmendi iz zbora Siparantum iz Peći, Kosovo kod kojeg smo također bili u razmjeni gostovanja. Bio je to jedan lijepi glazbeni happening u našoj 155.obljetnici.“

Također, u 2019.godini “Slavulji” su se oprostili od maestra Nikole Bašića kojemu su 17.travnja pjevali na pogrebu. Tom prigodom su se i prigodnim govorom prisjetili njegova doprinosa radu “Slavulja”.

Iz 2019.godine svakako treba izdvojiti i praizvedbu 19.siječnja u Katedrali Uzvišenja sv.Križa u Sisku mise Josipa degl’ Ivellia na čast Svih Svetih za mješoviti zbor i orgulje, povodom 440. obljetnice bitke kod Gvozdanskog 1578. – 2018., posvećena uspomeni svih hrvatskih branitelja. U Beču su održani koncerti zborske glazbe u organizaciji Hrvatske akademske zajednice u Beču i Hrvatske katoličke misije u Beču.

Kruna događanja bio je koncert održan 16.prosinca u Hrvatskom domu povodom 155. obljetnice osnutka i neprekinuta djelovanja uz sudjelovanje sva tri ansambla Mješovitog zbora, MVA “Petrinjski slavulji” i ŽVA “Petrus”.

 

Crnković je na kraju rekao kako zahvaljuju gradonačelniku i zastupniku u Hrvatskom saboru g. Darinku Dumboviću, članovima Gradskog vijeća Grada Petrinje, djelatnicima Turističke zajednice grada Petrinje, koji su svojim odlukama financijski pratili njihov rad i projekte.

Također zahvaljuju Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Sisačko-moslavačkoj županiji na potpori u provedbi Slavuljevih projekata.

„Zahvaljujem POU Hrvatski dom Petrinja na stalnoj suradnji i provedbi projekta Kultura svima. Zahvaljujem svim članicama i članovima koji su aktivno sudjelovali u realizaciji ovih programa, ne samo kao pjevači nego i dodatnim materijalno-financijskim sredstvima, korepetitorima, solistima, voditeljicama ansambala Jasmini Augustić i Vesni Brebrić i posebno maestru Josipu degl’ Ivelliju. Zahvalu upućujem članovima Upravnog odbora i Nadzornog odbora – prošlog i novog saziva. Zahvaljujem medijima: Petrinjskom radiju, portalu53 i ps-portalu koji prate naš rad kroz godinu.“, rekao je još Crnković.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X