Bogatstvo folklornog stvaralaštva po 19. put u Petrinji Bogatstvo folklornog stvaralaštva po 19. put u Petrinji
PETRINJA – U organizaciji Folklornog ansambla “Petrinjčica”, na gradskom Rukometnom stadionu, održana je 19. večer folklora, koja je i ove godine okupila brojna kulturno-umjetnička... Bogatstvo folklornog stvaralaštva po 19. put u Petrinji

PETRINJA – U organizaciji Folklornog ansambla “Petrinjčica”, na gradskom Rukometnom stadionu, održana je 19. večer folklora, koja je i ove godine okupila brojna kulturno-umjetnička društva iz Grada Petrinje, ali i goste iz Sirača. Zadovoljstvo što je Večer folklora i ove godine održana uspješno, izrazio je voditelj Folklornog ansambla “Petrinjčica” Milan Herceg.

„Možemo se pohvaliti, ovo nam je 20. obljetnica nastavka rada nakon Oluje. Imamo i jednu obljetnicu, a s druge strane ova večerašnja Smotra folklora je izlučna smotra, dakle predsmotra za županijsku smotru, na kojoj će žiri koji je došao iz Zagreba u ime Hrvatskog sabora kulture, ocijeniti jednog ili dva najbolja KUD-a koji će zastupati Petrinju na Županijskoj smotri u Martinskoj Vesi“, rekao je Herceg.

Smotra je okupila više od 200 folkloraša iz Folklornog ansambla “Petrinjčica”, KUD-a „Budičanka“ iz Budičine, HKUD-a „Mošćenica“ iz Mošćenice, KUD-a „Zvuci Banije“ iz Jabukovca, KUD-a „Seljačka sloga“ iz Graberja, KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog i KUD-a „Hrastovička gora“ iz Hrastovice, a kao gosti nastupio je KUD „Kamen“ iz Sirača.

Plesni voditelj ovog KUD-a Emil Turi nam otkriva kako djeluju od 1932. godine, a danas okupljaju više od 60 članova. „Došli smo na poziv Folklornog ansambla “Petrinjčica” koji su prije nekoliko godina bili gosti na našoj tradicionalnoj manifestaciji Dani šljiva i rakija u Siraču i došli smo uzvratiti taj susret. Bili smo i prije više godina na njihovom Božićnom koncertu. Dragi smo gosti u Petrinji. Mi smo ovdje jedini van konkurencije. Mi smo prikazali izvorni folklor odakle dolazimo, a to je Sirač i okolica. Plesali smo pjesme i plesove iz Sirača“, rekao je Turi.

U ime pokrovitelja ove manifestacije Grada Petrinje okupljenima se sa par prigodnih riječi obratila Valentina Gajšek iz Ureda gradonačelnika koja je pozdravila sve okupljene i prenijela pozdrave gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić je istaknula kako su ovakvi susreti prilike da KUD-ovi pokažu što znaju. „Zaista treba biti zahvalan na ovom bogatstvu narodnih nošnji, narodnih običaja. Folklorni ansambl “Petrinjčica” njeguje pjesme i plesove iz cijele Hrvatske, ali posebice iz svog petrinjskog kraja. Ovaj kraj je prebogat hrvatskom tradicijom, hrvatskom kulturnom baštinom. Zaista važno je da svi ovi mladi ljudi čuvaju tu tradiciju, jer mogu vam reći onoliko koliko ja imam spoznaje, Hrvatska je zemlja prebogata različitosti folklorne baštine. Mislim da smo rijetka zemlja u svijetu koja zaista ima što pokazati i zaista se možemo ponositi svojom kulturnom baštinom“, rekla je Roksandić.

Tako je publika na 19. večeri folklora mogla uživati u brojnim plesovima gotovo dva sata, a nakon završetka službenog dijela Večeri folklora, sve posjetitelje zabavljala je grupa Kupska zvona.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.