Bojnik Ivan Radić novi je zapovjednik 2.MB „Gromovi“ Bojnik Ivan Radić novi je zapovjednik 2.MB „Gromovi“
PETRINJA – U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ obavljena je ceremonija primopredaje zapovjednika 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske mehanizirane brigade. Dosadašnji zapovjednik pukovnik Roman... Bojnik Ivan Radić novi je zapovjednik 2.MB „Gromovi“

PETRINJA – U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ obavljena je ceremonija primopredaje zapovjednika 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske mehanizirane brigade.

Dosadašnji zapovjednik pukovnik Roman Kelnerić u svom obraćanju na početku je istaknuo kako mu je bila izuzetna čast što je bio zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Gromovi“, te je nastavio: „Vojni poziv donosi mnoge izazove u karijeri pa je tako normalno za očekivati da u određenom trenutku budete postavljeni na novu dužnost. Jedan od takvih trenutaka je i ovaj danas. Kroz prisjećanje na aktivnosti kroz protekle četiri godine 2. Mehanizirana bojna je provela mnogo značajnih aktivnosti. Posebno se želim zahvaliti svom stožeru bojne i cijelom zapovjednom kadru koji me uvijek pratio bez obzira na tempo rada, a znam da to ponekad nije bilo lako. Pripadnice i pripadnici 2. bojne „Gromovi“ velika vam hvala na suradnji i nesebičnom radu, jer bez vašeg predanog rada ova bojna ne bi postigla ovakve rezultate.“

Obratio se i prijateljima iz Udruge veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, te je istaknuo kako mu je bilo ugodno provoditi vrijeme s njima proslavljajući značajne događaje postrojbe i zahvalan im je za izuzetnu suradnju s bojnom. Dok je svom nasljedniku bojniku Ivanu Radiću zaželio puno uspjeha u radu na dužnosti zapovjednika, te vjeruje da će se uspješno nositi s izazovima uz pomoć svih pripadnika bojne.

Novi zapovjednik, bojnik Ivan Radić, na početku je kazao: „Pripadnicima postrojbe se ne trebam posebno predstavljati jer surađujemo već niz godina, još od 2007. kada je ova postrojba ustrojena. Danas ovdje ne želim kriti svoje emocije jer čast mi je što postajem zapovjednikom ove postrojbe koja je čuvar tradicije legendarne i slavne 2. gardijske brigade „Gromovi“ koja je iznijela ogroman teret, zadaću obrane i oslobađanja Lijepe naše i pri tome je podnijela veliku žrtvu. Žrtva koju su oni podnijeli oni kojih više nema, a koji su bili najbolji i najhrabriji, žrtva onih koji su ranjavani i oboljeli, tuga njihovih obitelji, svima nama je svetinja koju, prije svega, moramo poštivati i koja nas obvezuje da čuvamo ono što danas imamo, a to su sloboda, naša država, naše oružane snage i naše obitelji. Osobno se često upitam i upitno je da li bi se i sam danas nalazio na ovom mjestu i obnašao ovu dužnost da su najbolji među nama živi. Hvala im na njihovoj najčasnijoj žrtvi.“

Nakon toga je pozvao sve pripadnike bojne na suradnju, na dobrobit postrojbe, te je mišljenja da nema te zadaće iz domene njihovih poslova koju ne mogu obaviti, temelji su im čvrsti i trebaju dalje graditi čvrsto i postupno, te je naveo kako je on vjerojatno zadnji zapovjednik koji je sudionik Domovinskog rata jer dolazi vrijeme mladih časnika koji stasaju i trebaju preuzeti najodgovornije dužnosti.

Brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, na početku je govorio o uspješnom radu pukovnika Kelnerića: „Ono što je nedvojbeno, za vrijeme njegovog zapovijedanja postrojba je vrlo učinkovito izvršavala sve one zadaće koje su bile stavljene pred vas. Promjena zapovjednika u načelu donosi novu viziju, nove ideje, koje trebaju osigurati progres. Izazovi novog zapovjednika i želja za dokazivanjem su također ona dimenzija koja daje inicijativu i kreativnost.“

Izrazio je i vjerovanje da će novi zapovjednik bojne tom mišlju i na takav način voditi i zapovijedati ovom postrojbom, te se uspješno nositi sa svim zadaćama koje predstoje pred ovom bojnom i kojih u budućnosti zasigurno neće nedostajati. Također, zapovjedništvo brigade i on osobno dat će im potporu jer njihova primarna zadaća je da im stvore preduvjete da mogu nesmetano obavljati svoje primarne zadaće, a to je obučenost i uvježbanost.

Na kraju je brigadni general Kundid dosadašnjem zapovjedniku, pukovniku Kelneriću, uručio Pohvalu, Zahvalnicu i Plaketu Gardijske mehanizirane brigade za časnu i uzornu službu, te predano obnašanje dužnosti.

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.