Bolnici u Popovači kupljena dva vozila i uvedena nova dijagnostička metoda-kolonoskopija Bolnici u Popovači kupljena dva vozila i uvedena nova dijagnostička metoda-kolonoskopija
POPOVAČA – Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić uručio je ravnateljici Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot iz Popovače dr.Marini Kovač ključeve dva nova vozila. Kako je pojasnila... Bolnici u Popovači kupljena dva vozila i uvedena nova dijagnostička metoda-kolonoskopija

POPOVAČA – Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić uručio je ravnateljici Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot iz Popovače dr.Marini Kovač ključeve dva nova vozila. Kako je pojasnila ravnateljica Kovač, riječ je o sanitetskom vozilu vrijednom 350 tisuća kuna te osobnom vozilu vrijednom 120 tisuća kuna.

„Vozila smo nabavili novcima iz decentraliziranih sredstava, koje nam je Županija odredila za tu namjenu. Radi se o moderno opremljenom sanitetskom vozilu koje nije samo klasično sanitetsko vozilo nego je opremljeno svom potrebnom opremom koja se može koristiti i mi je koristimo u hitnim situacijama, u situacijama kada su naši pacijenti životno ugroženi. To je važno zato što mi praktički kao bolnica ne koristimo usluge hitne medicinske pomoći za zbrinjavanje naših hitnih bolesnika, nego imamo svoju službu. Drugo vozilo je osobno vozilo, također novo kupljeno s decentraliziranim sredstvima koje je potrebno za funkcioniranje bolnice i naših službi, dakle neće se isključivo koristiti samo za pacijente nego i za naše službe. Vozilo nam je zaista bilo i potrebno“, pojasnila je dr.Kovač.

npbptekst2

Između ostaloga, u bolnici je predstavljen i novi uređaj za kolonoskopiju, a kako je pojasnila ravnateljica Kovač, riječ je o jednoj dijagnostičkoj metodi koja je nova u toj bolnici. „Jako je važna zato što govorimo sve više o porastu broja karcinoma debelog crijeva. Ovo je upravo jedna dijagnostička metoda koja može otkriti bolest rano već u samom početku. Znate i sami da postoji nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva,pa se i mi na ovaj način uključujemo u ove aktivnosti. Time naša internistička poliklinika dobiva na još većem značaju i sigurno da će moći pružiti jednu kompletniju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu za građane Sisačko-moslavačke županije i za građane koji nam dolaze iz drugih županija“, rekla je dr.Kovač.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je upravo ovaj pregled bitan i za hrvatske branitelje koje je pozvao sve na besplatni sistematski pregled u sisačku Opću bolnicu dr.Ivo Pedišić, dok u ovoj bolnici u Popovači besplatni sistematski pregled može obaviti 450 branitelja.

„Moramo pokrenuti još više ovakvih pregleda. Htio bih da zajedno s ravnateljicom vidimo jednu mogućnost da i mi pokušamo organizirati ovaj pregled jer unutar sistematskog pregleda nije predviđen ovaj pregled. Da vidimo mogućnost da braniteljima osiguramo, pogotovo onima koji su prošli sistematski pregled gdje postoje određene naznake da bi mogli imati problema s debelim crijevom. Svakako to je jedna nova mogućnost i želimo zdravstvenu zaštitu stanovnika naše županije još poboljšati“, rekao je Žinić i dodaje kako je u cijeloj ovoj priči jako važna i prevencija, posebice kod najmlađih, s kojom će županija krenuti kroz niz projekata i akcija.

npbpteks

Prije posjeta Neuropsihijatrijskoj bolnici dr.Ivan Barbot u Popovači, župan Žinić je sa suradnicima obišao i jedan od pet stanova u vlasništvu ove bolnice koji je namijenjen medicinskom osoblju. Žinić ističe kako svakodnevno u ovu bolnicu u Popovaču iz Zagreba putuje 50-tak liječnika.

„Pozivam sve mlade liječnike, koji rade ili planiraju raditi u ovoj bolnici u Popovači da dođu i mi ćemo im ponuditi odmah stambeno zbrinjavanje. Želimo promijeniti tu sliku da nam liječnici putuju. Omogućit ćemo odmah za pet liječnika da mogu stanovati ovdje. Osnovni cilj su mjere pronatalitetne politike koje provodi naša Županija. Želimo u ova područja dovesti mlade ljude koji će zasnovati svoje obitelji“, rekao je Žinić i na kraju pozvao sve mlade ljudi koji žele doći živjeti i raditi u Sisačko-moslavačku županiju, da su dobro došli.

 

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.