PETRINJA – Gradska limena glazba Petrinja održala je tradicionalni božićni koncert u Velikoj dvorani Hrvatskog doma te publici priuštila pregršt blagdanskih kompozicija, kako domaćih...

PETRINJA – Gradska limena glazba Petrinja održala je tradicionalni božićni koncert u Velikoj dvorani Hrvatskog doma te publici priuštila pregršt blagdanskih kompozicija, kako domaćih tradicionalnih tako i globalno poznatih božićnih melodija.

„Ovaj put smo se, kao prošle godine, odlučili za ovaj kasniji termin kako bismo zajedno s našim sugrađanima i gostima zaključili sezonu rada gradske limene glazbe.“, objasnio je predsjednik GLG-a Petrinja Tomislav Komes te dodao kako su ovim koncertom odlučili veći naglasak staviti na vokalne soliste tako da su večer svojim nastupom obilježili već afirmirani petrinjski izvođači Dario Bursač, Dora Lovreković te Laura Sučec.  Svatko od njih izveo je par tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama u kombinaciji  s popularnim svjetskim skladbama, a Dora Lovreković izvela je pjesmu Molitva čiji je tekst napisao Hrvoje Bobinac, a melodiju skladao petrinjski profesor Mladen Čakarić u aranžmanu Olje Dešić.

image00010

Na koncertu je također nastupila i poznata mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić, profesorica pjevanja u glazbenoj školi Frana Lothke u Sisku.

„Drago mi je da sam danas ovdje i nanovo surađujem s petrinjskom limenom glazbom. Naime, prije par godina smo surađivali na Misi Katarini koju smo izveli u crkvi svetog Lovre u Petrinji. Zadovoljna sam što se suradnja nastavila te što nam je današnji koncert donio predivan repertoar.“

image00024

Naime, ovogodišnji blagdanski koncert sastojao se od presjeka hrvatskih božićnih pjesama, objasnio nam je dirigent Josip Kapović.

„Ove godine smo stavili dosta tradicijskih  hrvatskih pjesama koje su napravljene na klasičniji način da publici damo širu lepezu naših glazbenih mogućnosti. S obzirom da smo prošle godine imali samo dvije takve izvedbe, ove godine smo se odlučili više fokusirati na njih, dok se ostatak skladbi sastojao od svjetske glazbene baštine božićnih pjesama.“, kazao je Kapović.

Ovogodišnjem koncertu prisustvovao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, zajedno sa svojim zamjenicima Svjetlanom Lazić i Branimirom Bešlićem.

image00004

„Božićni koncert limene glazbe nešto je posebno i mislim da limena glazba radi jedan predivan posao. To je dugogodišnji staž i tradicija koja se baštini kao vječita vrijednost svih Petrinjaca. Ona nije samo neka priča, već je institucija. Ovaj današnji koncert poklon je koji nam limena glazba daje uoči Nove godine i to je nešto što posebno što trebamo čuvati i što trebamo gledati s jednim određenim poštovanjem. Ona je stvorena prije više od 200 godina, a sve ostale generacije su sačuvale tu instituciju unatoč najtežim trenutcima.  Gradska limena glazba je petrinjski čelik koji je u rukama mladih ljudi koji imaju predivan osjećaj za Petrinju što je najveća nagrada za sve Petrinjke i Petrinjce.“, zaključio je gradonačelnik.

Gradska limena glazba najavljuje bogate planove za iduće dvije godine jer 2018. godine slavi 210 godina postojanja.

image00028

„2017. godinu ćemo iskoristiti kao svojevrsni intro u ono što planiramo za 2018. godinu. Iduće godine ćemo obilježiti obljetnicu osnivanja dječjeg orkestra jer će to biti već peta godina kako smo započeli taj projekt. Trenutno brojimo 42 djece što je zavidna brojka jer nijedan amaterski dječji orkestar u Hrvatskoj nema takav projekt koji obuhvaća rad s djecom u tolikom broju i na toj kvalitativnoj razini.“, objasnio je Kapović te najavio prvi božićni koncert u izvedbi dječjeg orkestra i projekt posvećen blagdanu svete Cecilije za što smatra da će biti koncert koji će ljudima zbilja ostati u sjećanju.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.