Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
bozinovicpetrinja25062020gore

Božinović: „Policijska postaja Petrinja ima svoju slavnu povijest“

PETRINJA – Krajem prošle godine pripadnici Ratne policije Petrinja odlikovani su Redom Nikole Šubića Zrinskog za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, a veliku ulogu u svemu odigrao je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je posjetio Petrinju, jer prilikom dobivanja odličja prošle godine, ministar je obećao svoj dolazak u Petrinju uoči i na Dan državnosti. Svoj posjet Petrinji ministar Božinović, u pratnji zamjenika sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, započeo je paljenjem svijeća kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, što su učinile i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, kao i brojne braniteljske udruge, a prigodnu molitvu predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Ministar Božinović je istaknuo kako je Domovinski rat temelj neovisne, samostalne i suverene Republike Hrvatske. „Kao prva osoba u ovom mandatu na čelu Ministarstva unutarnjih poslova, radio sam sve ne samo da popravimo status hrvatskoj policiji, opremu, plaće, sve ono drugo što je hrvatskog policajca tištilo, ali ono što mi je bilo posebno važno da se ne zaboravi da je prvi organizirani otpor agresoru 1991.godine došao od strane hrvatske policije. Hrvatska policija kao tada jedina organizirana snaga je jedina bila sposobna u neravnopravnim uvjetima pružiti otpor neprijatelju“, kazao je Božinović.

Dodaje kako je Banovina sigurno bila jedna od ključnih točaka gdje je neprijatelj htio zauzeti teritorij i ostvariti svoj naum, a to je presjeći Hrvatsku i odsjeći Zagreb, odsjeći Sisak od svoje industrijske zone. „Upravo vi hrvatski branitelji, na cijelom ovom prostoru od Sunje, Komareva i dalje, prema i uzduž Kupe to niste dopustili. To što vi niste dopustili, danas je omogućilo da mi imamo svoju državu. Nikada neće biti dovoljno riječi kojima bi vam se zahvalili na tim veličanstvenim djelima koje ste pokazali, ja vas molim, ostanite jedni uz druge, jer prijateljstva koja se sklope u vrijeme rata, ostaju ne samo za trajanja vaših života, njima nadahnjujete svoje potomke, susjede“, kazao je Božinović.

Potom je ministar posjetio i Policijsku postaju Petrinja koja je nedavno energetski i obnovljena. „26 policijskih postaja u Republici Hrvatskoj je obnovljeno na ovaj način, nekih 10-tak još u suradnji sa lokalnim zajednicama, sve skupa više od 50 policijskih postaja ima, ja bih rekao novo ruho, jer važno je to zbog digniteta i policijske službe, ali i države, jer policijska postaja ne samo u Petrinji, nego bilo gdje u Republici Hrvatskoj predstavlja državu, a naša država je dobrim dijelom izrasla na žrtvi hrvatskih policajaca, a to ste svi vi ovdje koji su prvi organizirano stali u obranu hrvatske države. Takvih primjera gotovo da nema u svijetu“, rekao je Božinović. Vrijednost projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Petrinja je vrijedan 2,4 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 1,4 milijuna kuna. Osim vanjske ovojnice, u sklopu projekta su zamijenjene ovojnice, stolarija te sustav grijanja, a završetkom projekta ostvarena je ušteda energije od 70 posto.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

Božinović također dodaje kako je posao policajca jedan od najtežih poslova. „Policajac je 24 sata na terenu sa ljudima i ono što me posebno veseli, znate percepcija ljudi je uvijek da preferira neke druge profesije, ali hrvatska policija je postala u posljednjih nekoliko godina po svim istraživanjima, jedna od institucija kojoj se najviše vjeruje u Republici Hrvatskoj. Na to sam posebno ponosan zbog svih vas i siguran sam da ćemo nastaviti tim putem i voditi ako hoćete i mrtvu trku sa Hrvatskom vojskom, a tko je prvi, drago nam je i jedni i drugi su nam isti“, istaknuo je Božinović.

Govoreći o Ratnoj policiji Petrinja, Božinović je istaknuo kako generacije koje dolaze moraju znati za ovakve uspjehe i događaje i te slavne dane kada se obranila i stvarala Hrvatska. „Policijska postaja Petrinja ima svoju slavnu povijest još iz doba Domovinskog rata i nije slučajno da je to Ratna policija Petrinje, priznanje koje je Policijskoj postaji dala predsjednica Republike prije nešto više od godinu dana, a na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, koju sam imao čast osobno potpisati, na inicijativu Udruge policija 1991., naših policajaca, branitelja iz ovog kraja koji su dali nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske Banovine, spriječili da se hrvatski teritorij podijeli“, rekao je Božinović.

Na svemu što je učinio za Ratnu policiju Petrinje, zahvalio se ratni zapovjednik Policijske postaje Petrinja, Joso Fakčević. „Riječi ministra nas ohrabruju, na jedinstvo i da budemo branitelji čvrsti, međusobno povezani, a ne rastočeni. Hvala vam lijepa, vama posebno na svemu što ste pomogli da i dobijemo ovu zastavu, da Policijska postaja postane zaista ratna, jer je bila, bio sam na čelu nje i provela je čitavi rat braneći ovo područje, od prve 1990.“, rekao je Fakčević.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović je na kraju istaknuo kako je ministar u Petrinju došao kao njihov prijatelj koji je riješio puno stvari za pripadnike Ratne policije Petrinja. „Današnji posjet ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Božinovića nije slučajan. Dogovor je još bio u listopadu prošle godine kada smo bili jednom od puno puta kod njega prilikom rješavanja statusa dobivanja ratne zastave Ratne policijske postaje Petrinja. Kada je to sve bilo pri kraju, kada se iznio datum kada ćemo ići u Ured predsjednice na svečano uručenje ratne zastave i odličja Nikola Šubić Zrinski, ministar je rekao dečki vi ste zaslužili da se mi vidimo na vašem terenu. Onda je načelno dogovoreno da će ministar uoči Dana državnosti posjetiti Ratnu policiju Petrinja, Policijsku postaju, branitelje Petrinje i tako dalje“, kazao je Dumbović. Dodat ćemo kako je molitvu kod Policijske postaje Petrinja služio policijski kapelan don Ivo Borić, a druženje je u konačnici nastavljeno na petrinjskom Gradskom kupalištu.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X