Brončana plaketa Slavuljima na 50. Susretu pjevačkih zborova Hrvatske u Rovinju Brončana plaketa Slavuljima na 50. Susretu pjevačkih zborova Hrvatske u Rovinju
PETRINJA/ROVINJ – Tek što su se vratili s vrlo važnih nastupa u Rimu, članovi petrinjskog HPD-a „Slavulj“ već su uspjeli... Brončana plaketa Slavuljima na 50. Susretu pjevačkih zborova Hrvatske u Rovinju

[g-carousel gid=”24931″ height=”100″ per_time=”4″]

PETRINJA/ROVINJ – Tek što su se vratili s vrlo važnih nastupa u Rimu, članovi petrinjskog HPD-a „Slavulj“ već su uspjeli osvojiti brončanu plaketu u konkurenciji najboljih zborova Hrvatske koji su svoj boravak u Rovinju izborili u lipnju ove godine na smotrama i pred komisijama. Naime, proteklog vikenda 7. i 8. listopada u Rovinju je održan, kulturno vrlo značajan, 50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova, koji je okupio 14 zborova u natjecateljskom i revijalnom dijelu programa. Susret se odvijao pod nazivom ‘Zborovi pjevaju Rovinju’, a na susretu su sudjelovali članovi Mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“.

Ono što se svakako s ponosom treba istaknuti je činjenica kako su petrinjski Slavulji od ukupno 50 susreta sudjelovali na njih 30. S dirigentima Mato Bučar/Miroslav Rehor – 7 nastupa, Ljudevit Geček – 1 nastup, Nikola Bašić – 11 nastupa i Josip degl’ Ivellio – 11 nastupa.

Umjetnički voditelj i dirigent HPD-a „Slavulj“ Josip degl’ svoj je dojam nakon boravka i nastupa u Rovinju opisao riječima:

„Nakon dva tjedna intenzivnih proba i priprema te veličanstvene i iscrpljujuće sedmodnevne turneje u Italiju, 4 koncerta u Rimu, nakon samo dva dana od povratka bez čak 12 članova i s polovicom bolesnih prisutnih, još i danas odličan, ali baš odličan nastup na revijalnom dijelu 50. susreta 14 najboljih pjevačkih zborova Hrvatske uz izvedbu ‘Na lijepom plavom Dunavu’ s fantastičnim pratiteljem na glasoviru Mariom Čoporom. I uza sve prije nabrojano, ipak i na kraju, ne praznih ruku, već BRONČANA PLAKETA. E pa Slavulji – samo s jednom probom za ovo i nakon takve teške turneje mogu samo reci: SVAKA VAM ČAST!“

Susret hrvatskih pjevačkih zborova organizira Hrvatski sabor kulture kontinuirano jednom godišnje od 1968. s ciljem predstavljanja dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Među zborovima sudionicima obljetničkog Susreta uz naše Slavulje bili su i: Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Ban Josip Jelačić” iz Zaprešića, Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca, Pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, Hrvatsko pjevačko društvo “Rodoljub” iz Virovitice, Kulturno umjetničko društvo “Graničar” iz Garešnice, Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke, Kulturno umjetničko društvo “Rudolf  Rajter” iz Ivanca, KUD “Naša Lipa” iz Tuhelja, Djevojački zbor PHPD-a “Zora” iz Karlovca, Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu “Capella Juris”, Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca, Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” iz Osijeka, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu “Concordia discors” iz Zagreba. Ovogodišnji Grand Prix otišao je u ruke Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka.

Foto: Željko Crnković

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.