Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
učitejicenaslov

Čestitke i prijam za nagrađene petrinjske učiteljice

PETRINJA – Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine nagradilo najbolje i najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike. Među 511 nagrađenih su i tri petrinjske učiteljice: Šeherzada Šaini Talić iz Srednje škole Petrinja, Pina Žilić, Petrinjka koja predaje u Osnovnoj školi Ludina u Velikoj Ludini i Osnovnoj školi „Zorke Sever“ u Popovači i Davorka Lovrić Vlašić koja predaje u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Gora. Nagrađene učiteljice ove je srijede u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje primila gradonačelnica Magdalena Komes kako bi im čestitala na ovom uspjehu i zahvalila na njihovom doprinosu u odgoju i obrazovanju djece.

„Smatrala sam zaista prioritetnim da vas primimo u Gradsku upravu da date do znanja široj javnosti o čemu se radi, na koji način doprinosite odgoju i obrazovanju naše petrinjske djece što je zaista hvalevrijedan doprinos, jer znamo svi da su djeca budućnost i da je zapravo najpoželjnije ulaganje, ulaganje u našu djecu, u njihovo znanje i obrazovanje. Mi kao Gradska uprava, od silnih prioriteta koje imamo, a znate u kakvim smo okolnostima, katastrofalnim, pokušavamo barem djelomično zahvatiti svaki segment društva, ali nešto o čemu ozbiljno razgovaramo i na čemu radimo je poticanje izvrsnosti naše djece. S tim ciljem osnovali smo i jednu radnu skupinu na čelu s profesorom Ivanom Prskalom, mojim zamjenikom, koji će vjerujem, na tome temeljito raditi zajedno sa svojim suradnicima, jer zaista želimo potaknuti darovitu, izvrsnu djecu da dođu do izražaja, da napreduju i dalje, da pokažu sve što znaju, da se dalje razvijaju i da pokažu sve potencijale, u čemu ćete im naravno i vi pomagati kao nositelji obrazovnih institucija. Vjerujem i znam da u Petrinji ima jako puno darovite djece koja to definitivno zaslužuju. Još jednom čestitke od srca. Hvala vam i što pronosite ime grada Petrinje i što svojim aktivnostima, svojim marljivim radom, sudjelujete u odgoju i obrazovanju naše djece. Nastavite tako i dalje, proširite taj svoj entuzijazam i na ostale kolege da vas bude što više i da imamo što kvalitetniju i bolju djecu u našem gradu“, kazala je gradonačelnica Komes.

Petrinjki Pini Žilić koja predaje glazbenu kulturu u Osnovnoj školi Ludina u Velikoj Ludini i Osnovnoj školi „Zorke Sever“ u Popovači ovo je već četvrta nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja.

„Mi učitelji nismo navikli na nikakve velike časti ni pohvale. Meni je ovo osobno treća godina zaredom da sam nagrađeni učitelj, odnosno odgojno – obrazovni djelatnik. Do 2018. to nije postojalo, ali tada je s reformom uvedeno i to da se prvi puta u povijesti ukaže neka čast učiteljima i organiziran je natječaj za inovativne učitelje. Kolegica Davorka i ja smo i tad dobile nagradu, što zapravo znači da je meni ovo četvrta godina zaredom da sam dobila nagradu Ministarstva. Osobno želim što više doprinijeti gradu Petrinji, ali to baš i ne mogu, zato što kao učitelj ne radim u Petrinji i želja mi je da jednog dana tu mogu raditi. Malo sam i emotivna, zato što nam je ova godina svima bila jako teška i nije bilo lako iznjedriti nikakve velike rezultate, a oni su se na kraju ipak dogodili. Tako da svaka čast kolegicama. Naša županija zaista treba lijepih i pozitivnih vijesti – cijela županija, a osobito naš grad“, rekla je Žilić zahvaljujući na prijmu.

Natječaj za nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja bio je otvoren za sve odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, profesore, odgajatelje …). Među kriterijima koji se boduju su i mentorstvo učenicima na natjecanjima, održavanje predavanja, radionica i edukacija, rad u stručnim vijećima i udrugama, objave stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, rad na projektima, unaprjeđenje rada škole te rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

„To je zaista naporan rad s učenicima, ne samo u obaveznoj nastavi, nego i izvan nastave, u izvanškolskim aktivnostima, u nekakvom dodatnom radu kroz projekte, jer sve te naše škole sudjeluju u mnogim projektima na nivou države, ali i u međunarodnom projektima poput  Erasmusa i eTwinninga. To je odličan način na koji možete doći do znanja, kojim možete doći do informacija, ali i do novca za škole“, objasnila je Žilić.

I Davorka Lovrić Vlašić, učiteljica geografije i stručna suradnica knjižničarka u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Gora višestruka je dobitnica nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja.

„Kao što je kolegica Pina rekla, nagrađene smo zajedno za inovativne učitelje, s time da je meni ovo druga godina što se tiče izvrsnosti učitelja. Ponosna sam i sretna. Radim u jednoj maloj, seoskoj školi gdje nam uvjeti nisu bajni, a svi znate da smo sada smješteni u Češkom selu kao podstanari. Naša škola je oštećena u potresu, ali se trudimo svim silama i evo dokazali smo da se može i u ovakvim uvjetima postići najbolje“.

Šeherzada Šaini Talić u Srednjoj školi Petrinja strukovnim smjerovima predaje kemiju hrane i kontrolu kvalitete namirnica, dok gimnazijalcima predaje mikrobiologiju i ekologiju te izborne predmete. Također, već 20 godina u ovoj školi vodi GLOBE program. Ona je za nagradu Ministarstva ove godine konkurirala prvi put.

„Meni je ove godine prvi put da sam se uopće prijavila za ovu nagradu. Vi znate da se u Srednjoj školi Petrinja puno radi na svim aspektima, sve kolege dosta marljivo rade. Znate i da smo ostali bez naše drage škole u kojoj smo imali izvrsne uvjete. Sada smo u gostima u Osnovnoj školi Mate Lovraka kojima smo zahvalni. Zahvalni smo i Osnovnoj školi Jabukovac gdje smo prošle godine maturante u drugom semestru smjestili i imali šansu da naši maturanti, barem kroz taj drugi semestar, puno poprave svoja znanja, vještine i da su zbog toga imali solidne, odnosno odlične rezultate na državnoj maturi, zahvaljujući radu, entuzijazmu svih kolega i kolegica u našoj školi, našeg ravnatelja koji se jako bori da se nešto složi. Zahvalni smo i Gavriloviću što nam je donirao zgradu za školu. Iskreno se nadamo da će se to čim prije staviti u službu i da ćemo moći raditi. Za mene je ova godina posebna jer sam postala izvrsni savjetnik u mjesecu travnju. Mislila sam da to neću moći u ovim uvjetima, ali baš ti uvjeti bili su svima nama jedan veliki izazov – kako djetetu pomoći, kako da čim prije i lakše dođe do nekakvog konkretnog rezultata i nekakvih pomaka koji nam se čine nemogući. Onda smo svi neke svoje granice još malo pomaknuli i mislim da je to uspjeh – da svako dijete i svi mi skupa nađemo svoje granice koje još malo pomaknemo i u tome nađemo sreću i zadovoljstvo. Još jednom zahvala i čestitam i kolegicama na vrsnom radu“, rekla je Šaini Talić.

Ispričala je kako se nakon potresa u kojem je Srednja škola ostala bez svoje zgrade, snalaze kako mogu. Nastoje pri tom biti „kreativni“, pa ona u svom gepeku prevozi priručni laboratorij koji im je potreban za nastavu: „Nama je sada jedini, pravi san da što prije dođemo u našu školu i to je ono što nam je cilj. Znamo, što je i naš ravnatelj sto puta rekao, što i vi znate, da će bez naše škole u gradu sve ovo ići teže. To nam je prioritet, to nam je cilj. Mi svoju školu volimo. Ja sam u svojoj školi 30 godina i volim ju, volim djecu i to je to“, kazala je Šaini Talić.

Što se tiče škola oštećenih u potresu, gradonačelnica Komes napomenula je kako se to pitanje rješava u suradnji sa Županijom u čijoj nadležnosti i jesu škole na području našeg grada te državom i donatorima. Za dovršetak uređenja zgrade koju je Gavrilović donirao Srednjoj školi Petrinja osiguran je zajam Svjetske banke. U toj zgradi, kaže Komes, bit će smješten strukovni dio škole. Gimnazija bi trebala ostati u Gundulićevoj ulici, u dosadašnjoj zgradi Srednje škole Petrinja za čiju je obnovu sredstva osiguralo Ministarstvo kulture, jer je ta zgrada zaštićeno kulturno dobro.

„Ako eventualno bude viška prostora, vidjet ćemo što ćemo u toj zgradi još smjestiti. Zgrada Prve osnovne škole također će dobiti novu namjenu. I za njezinu obnovu financije osigurava Ministarstvo kulture. Ono što mi možemo kao Grad Petrinja, iako obnova neće ići iz naših sredstava, možemo odrediti prioritete obnove, a sigurno je da će to biti zgrada Prve osnovne škole, ali i zgrada Gimnazije koja će i u budućnosti imati istu namjenu koju je imala i prije i sigurno će to biti broj jedan u obnovi javnih objekata, odnosno objekata javne namjene. Osigurana su zaista financijska sredstva za obnovu, odnosno izgradnju svih oštećenih škola. Za školu u Gorama pomogla je Splitsko – dalmatinska županija, mislim, pomagala je cijela Hrvatska i van Hrvatske, ali najviše Splitsko-dalmatinska županija, dok će se ostatak isfinancirati iz Fonda solidarnosti, budući da su u Fondu solidarnosti osigurana sredstva za javne objekte, a država će financirati obnovu kuća. Dakle, za školu u Gorama dio sredstava je iz Splitsko – dalmatinske županije, dio iz Fonda solidarnosti. Za Prvu osnovnu školu, financije za izgradnju osigurala je mađarska Vlada. Ostale škole su isto obnovljene što iz donacija, što iz Županije, odnosno državnog proračuna. Sada samo moramo pokrenuti i ubrzati taj postupak obnove da što prije djecu vratimo u njihove škole“, rekla je Komes.

U razgovoru s nagrađenim učiteljicama, gradonačelnica je istaknula kako Grad, koliko god je to u ovim teškim trenucima moguće, nastoji pronaći mogućnosti za sufinanciranje učenika kojima je potrebna dodatna financijska pomoć te djece s teškoćama u razvoju.

„Voljela bih da napravimo i iskorak i da na neki način nagradimo i izvrsnost, dakle nadarenu djecu, da ih potaknemo na još jači angažman za još bolje djelovanje, naravno uz pomoć vas kao nositelja obrazovnog sustava“, kazala je Komes, izrazivši spremnost Grada da pomogne u organiziranju dodatnih, izvannastavnih aktivnosti u školama kroz koje bi djeca mogla razvijati različite talente.

„Moje je mišljenje, a vjerujem da ga i vi dijelite, da je svako dijete nadareno za nešto. Nije svatko za sport, nije svatko za glazbu, ali svako dijete sigurno ima u sebi nekakav talent koji vi, ajmo to tako reći, morate pronaći. Ako mi kao Grad možemo pomoći da se nekakve dodatne aktivnosti organiziraju u školi, kako bi sva djeca imala dodatnu aktivnost – obratite nam se sa svojim prijedlozima“, pozvala je na kraju gradonačelnica.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X