Članovi Društva Naša djeca Petrinja prošli edukaciju za voditelje „Bajkaonica“ i Gradskog dječjeg vijeća Članovi Društva Naša djeca Petrinja prošli edukaciju za voditelje „Bajkaonica“ i Gradskog dječjeg vijeća
TUHELJSKE TOPLICE /PETRINJA – Članovi Društva „Naša djeca“ Petrinja sudjelovali su proteklog vikenda u Tuheljskim toplicama na čak dvije edukacije u organizaciji Saveza Društava... Članovi Društva Naša djeca Petrinja prošli edukaciju za voditelje „Bajkaonica“ i Gradskog dječjeg vijeća

TUHELJSKE TOPLICE /PETRINJA – Članovi Društva „Naša djeca“ Petrinja sudjelovali su proteklog vikenda u Tuheljskim toplicama na čak dvije edukacije u organizaciji Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske – za voditelje „Bajkaonica“ i Gradskog dječjeg vijeća.

Kroz osnovnu dvodnevnu edukaciju za nove voditelje Dječjih vijeća, voditelji / mentori dobili su sva potrebna znanja o Konvenciji UN-a o pravima djeteta, dječjem sudjelovanju, koracima u osnivanju i početku rada Dječjih vijeća. Naučili su više i o održivim lokalnim zajednicama te povećali svoja znanja o akciji „Gradovi općine prijatelji djece“.

Programi aktivnog dječjeg sudjelovanja „Dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta“ Saveza DND verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. U gradovima i općinama mogu ih provoditi samo voditelji koji su od Saveza DND za njihovo izvođenje dobili suglasnost – potvrdu po završetku edukacije.

U sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“, koju Savez organizira u suradnji s petogodišnjim partnerima iz NIVEA-e, predstavnici DND-a Petrinja sudjelovali su i u trodnevnom nastavku prošle godine započete edukacije za pripovjedače u programu „Bajkaonica“ koji se ove godine provodi pod nazivom „Bajkaonica za 5“.

Savez DND-a osigurao je edukaciju za 15 DND-ova koji su već sudjelovali u projektu i 5 novih Društava za koje će izraditi i mobilne kutiće. Uvodno predavanje održala je doc. dr. sc. Vladimira Velički, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu te autorica knjige „Pričanje priča – stvaranje priča“. Polaznici su se educirali za voditelje programa “Bajkaonica” koje će se održavati po školama, knjižnicama i bolnicama diljem Hrvatske.

Radionice su vodile Jasna Held, profesionalna pripovjedačica narodnih priča i bajki, Ksenija Rožman, dramska pedagoginja te Đurđica Dropuljić, voditeljica i pokretač projekta „Svijet bajki u Muzeju anđela“.

Sudjelovanje na edukaciji za voditelje „Bajkaonica“ financirano je u sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“, a za voditelje GV uz podršku Grada Petrinje. Provođenje novih aktivnosti planira se od jeseni.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.