Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
duhovi

Članovi HPD-a „Sv. Duh“ obilježili blagdan Duhova

HRASTOVICA – Tjedan dana kasnije, zbog opravdanih razloga, članovi HPD-a „Sv. Duh“ iz Hrastovice obilježili su Blagdan Duhova ispred drvenog zvonika pokraj ruševina istoimene crkve na Hrastovičkoj gori.

Inače, blagdan Duhova obilježava silazak Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova uskrsnuća. Naziva se još i Blagdan Pedesetnice, a označava kraj vazmenog vremena. Silaskom Duha Svetoga označen je svečani početak Crkve jer su na taj dan, prema Djelima apostolskim, apostoli ispunjeni Duhom Svetim počeli govoriti drugim jezicima, tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

„Bez obzira na promjenu termina odaziv je bio kao i svake godine.“ – kazao je Damir Knežić, predsjednik HPD-a „Sv. Duh“, te je nastavio: „Svetu misu je predvodio naš novi hrastovički župnik, pater Dragan Grizelj u zajedništvu s paterom Petrom Žagarom, župnikom iz Čuntića, počasnim članom našeg Društva i čovjekom koji je služio prvu misu 2013. godine kada smo mi krenuli održavanjem misa povodom Duhova. Tako da mi, iz godine u godinu, nastojimo održavati tradiciju.“

Osvrnuo se i na višegodišnji problem oko uređenja samih ruševina crkve sv. Duha, sagrađene 1562., a izgorjele 1917. godine: „Nastojimo da se to realizira i da taj lokalitet ne padne u zaborav uz nadu da će reagirati i više instance, odnosno država, Grad i Crkva, za što ima naznaka da bi se ta priča konačno mogla zahuktati i poprimiti malo šire okvire.“

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X