Članovi SKD-a „Prosvjeta“ proslavili blagdan svog zaštitnika i 17. obljetnicu djelovanja Članovi SKD-a „Prosvjeta“ proslavili blagdan svog zaštitnika i 17. obljetnicu djelovanja
PETRINJA – U sklopu liturgije održane jučer u kapeli sv. Spiridona, u prostoru Petrinjske parohije, pravoslavni vjernici (koji se ravnaju po julijanskom kalendaru), proslavili... Članovi SKD-a „Prosvjeta“ proslavili blagdan svog zaštitnika i 17. obljetnicu djelovanja

PETRINJA – U sklopu liturgije održane jučer u kapeli sv. Spiridona, u prostoru Petrinjske parohije, pravoslavni vjernici (koji se ravnaju po julijanskom kalendaru), proslavili su blagdan sv. Jovana Krstitelja.

Oni kojima je ovaj svetac obiteljski zaštitnik, proslavili su „krsnu slavu“. Riječ „slava“ označava proslavu sveca zaštitnika, npr. nekog mjesta – grada ili sela. Parohijska slava je primjerice slavljenje zaštitnika župe, odnosno parohije, dok se naziv krsna slava odnosi na slavljenje sveca zaštitnika obitelji. Svaka obitelj ima svog zaštitnika, a zaštitnikom se smatra onaj svetac koji se slavi na dan kada su pojedine obitelji ili rodovi primili kršćanstvo.

Na dan svog zaštitnika, odnosno krsne slave, pravoslavni vjernici pohode crkvu, mole se, ispovijedaju i pričešćuju. Svećeniku predaju popise imena živih i mrtvih članova obitelji kako bi ih spomenuo u liturgiji.

U hram donose na bogoslužje „slavske darove“ – ukrašeni kruh koji se naziva „slavski kolač“ te žito, tzv. „koljivo“ kako bi ih svećenik posvetio. Kako pojašnjava paroh petrinjski, protojerej Saša Umićević, slavski kolači donose se na posvetu za zdravlje članova obitelji, dok se kod posvete žita moli za pokojnike.

Krsna slava nije baština svih pravoslavnih vjernika i uglavnom je dio tradicije SPC-a. U cijelosti ili samo nekim elementima prisutna je i kod Makedonaca te djelomično kod Bugara.

Svoju slavu mogu imati i razna građanska udruženja, institucije i sl. Tako svojim zaštitnikom, sv. Jovana Krstitelja drže i članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ – Pododbor Petrinja koji su jučer obilježili i 17. obljetnicu svog postojanja.

Predsjednica Društva, Mara Vilus kaže kako ovo Društvo koje okuplja 64 člana provodi brojne aktivnosti. Organiziraju izložbe, književne večeri i večeri poezije, sudjeluju na različitim folklornim manifestacijama u zemlji i inozemstvu na kojima osvajaju nagrade, a najprepoznatljiviji su po svojim uspješnim likovnim kolonijama i susretima. Ove godine koloniju „Jesen u Petrinji“ organizirat će 11. put, a Likovne susrete na Baniji koji će ove godine doživjeti svoje 15. izdanje planiraju održati u Hrvatskoj Kostajnici.

Svoju redovnu godišnju izložbu likovnih radova koju održavaju u petrinjskoj galeriji „Krsto Hegedušić“ ove godine posvetit će lani preminulom akademskom slikaru Milošu Petroviću iz Zagreba, koji je i kao slikar i kao pedagog redovito sudjelovao na likovnim susretima u organizaciji „Prosvjete.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.