Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
obrtnicibaslov

Članovi UO Petrinja, Glina i Topusko proslavili Dan obrtnika i blagdan sv. Katarine – ove godine 50 obrta više nego lani

PETRINJA – Obrtnici okupljeni u Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko svečano su proslavili svoj Dan i blagdan Sv. Katarine koju drže svojom nebeskom zaštitnicom.

Kod raspela, u dijelu grada zvanom Majdanci, na mjestu gdje se nekada nalazila crkva sv. Katarine do temelja razrušena u Domovinskom ratu, zajedno s okupljenim Petrinjcima, uz pjesmu članica crkvenog zbora „Sv. Cecilija“ i molitvu koju je predvodio kapelan župne crkve sv. Lovre, Hrvoje Zovko, zapalili su svijeće.

U ime Grada Petrinje, cvijeće i svijeću položila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb. Podsjetivši na mučeništvo Sv. Katarine, čestitala je svima kojima je ova svetica zaštitnica, posebice obrtnicima. Izrazila je pri tom nadu da će crkva sv. Katarine jednog dana biti obnovljena na ovom mjestu na kojem je nekad stajala.

Obilježavanje svog Dana i blagdana svoje zaštitnice, obrtnici Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog nastavili su svečanom Skupštinom i tradicionalnim druženjem, na kojem ih je pozdravio novi predsjednik njihova Udruženja, Stjepan Panežić.

„Teritorijalno, mi smo jedno od većih obrtničkih udruženja. Trenutno imamo 517 obrta, što je u odnosu na godinu dana ranije, kada smo ih u Udruženju imali 467, čak 50 obrta više. To je vrlo pozitivno i nadam se da će se taj trend nastaviti i dalje, ali mislim da je to do opće gospodarske situacije u kojoj je trenutno nešto povoljnija klima, pa je i to vjerojatno razlog tomu. Ako ste pratili podatke Državnog zavoda za statistiku, vjerojatno ste primijetili da smo i županija koja ima broj zaposlenih u obrtu veći, dok pola županija u Hrvatskoj ima pad broja zaposlenih u obrtu. Naša županija tu prednjači, pa se nadamo da smo i mi tome pridonijeli jednim dijelom“, rekao je Panežić.

Od 517 obrta koje trenutno okuplja Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko, 335 ih se nalazi na području Petrinje, 76 na području Gline, 46 na području općina Topusko i Gvozd te 60 na području Hrvatske Kostajnice i općina Majur, Dvor, Hrvatska Dubica i Donji Kukuruzari. Panežić koji je na čelu Udruženja relativno kratko, (za predsjednika je izabran u rujnu ove godine, nakon što je u srpnju iznenada preminuo dotadašnji predsjednik Ivan Solomun), kaže kako za svoj rad načelnu podršku gradova i općina imaju, ali se nadaju da ona neće ostati samo načelna.

„Potporu gradova imamo. Sa Županijom još nismo uspjeli održati sastanak. Dosad smo održali sastanke sa svim gradonačelnicima i načelnikom Općine Topusko. Imamo zasad podršku, ali vidjet ćemo hoće li se ona pretočiti u djelo. Ovo je bio neki prvi korak – bilo smo kod gradonačelnika u Petrinji,Glini, Hrvatskoj Kostajnici. Svi su nam dali podršku i obećali da će nam pomoći i materijalno koliko budu u mogućnosti. Naravno, uvijek ima u toj lokalnoj sredini problema i znamo da se na toj razini puno toga ne može promijeniti – neke zakone – od komunalnih naknada ili doprinosa, teško je to mijenjati, ali svi su dali potporu i obećali da će nam pomoći koliko mogu“, kazao je Panežić.

Od gradonačelnika i načelnika gradova i općina na čijem teritoriju djeluje Udruženje obrtnika Petrinja, Glina i Topusko, obrtnicima su se ovaj put pridružili gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić. U ime obojice, obratio se Kuzmić, inače i sam član ovog Udruženja, čestitavši obrtnicima njihov Dan, a novoizabranom vodstvu na prihvaćanju sugestije da na samom terenu obiđu obrtnike i saslušaju koji ih problemi tište. „Obrtnici su uvijek bili najžilaviji, najotporniji segment gospodarstva“, rekao je između ostalog.

Nakon prigodnih obraćanja, prema tradiciji ovog Udruženja, dodijeljena su priznanja zaslužnim obrtnicima. Priznanje „Majstor – stručni učitelj“ ove je godine dobio Krešo Čekić, vlasnik „Stolarije Čekić“, obrta za izradu proizvoda od drveta koji u Petrinji djeluje od 2012. godine.„Bave se proizvodnjom drvene stolarije, svih vrsta namještaja, izradom stubišta te postavljanjem drvenih podnih obloga, a od 2014. godine Čekić prima naučnike na naukovanje, uspješno surađuje sa školom te ostvaruje ciljeve praktične nastave“, stoji u obrazloženju priznanja. (Kako dobitnik nije bio u mogućnosti nazočiti svečanosti – ispričao se, priznanje će mu biti uručeno naknadno).

„Priznanje za organizacijski rad“ dobila je Natalija Babić, vlasnica obrta za kozmetičke, pedikerske i frizerske usluge „Beauty centar Natali“ sa sjedištem u Petrinji. „Kozmetičko – pedikerski salon otvorila je 2004. godine. Do danas je ponuda proširena i na frizerske usluge te je otvoren edukacijski centar za stručno osposobljavanje odraslih osoba i mladih“, rečeno je u obrazloženju priznanja koje je dobitnici uručio Željko Novosel, potpredsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko.

„Priznanje za organizacijski rad“ primio je i Nenad Vorkapić, vlasnik ugostiteljsko – trgovačkog obrta Caffe bar Opatovina u Topuskom. Obrt je otvorio 2001. godine i već 18 godina uspješno posluje, zapošljavajući 3-4 radnika. Priznanje mu je uručila Ljiljana Strmečki, članica Upravnog odbora Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko.

„Priznanje za životno djelo“, posmrtno je dodijeljeno Ivanu Solomunu, nedavno preminulom predsjedniku Udruženja obrtnika Petrinja, Glina Topusko. Solomun, rođen 21. rujna 1960. u Hrvatskoj Kostajnici, 21 godinu je uspješno vodio bravarski obrt s kojim je bio poznat po cijeloj Hrvatskoj. Dužnost člana Skupštine Udruženja obrtnika Petrinja obavljao je u mandatnom razdoblju od 2010. do 2014. godine; člana Upravnog odbora ovog Udruženja od 2014. do 2016. godine, te predsjednika Udruženja od 2015. do 2016. godine. Na konstituirajućoj Skupštini novoosnovanog Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko 10.ožujka 2016. izabran za predsjednika. Aktivno je sudjelovao i u radu Upravnog odbora Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije čiji je član bio od 2016. godine, kao i Skupštine Obrtničke komore SMŽ. Također je od 2016. godine obavljao i dužnost potpredsjednika Obrtničke komore SMŽ. Udruženje obrtnika Petrinja 2014. godine mu je dodijelilo priznanje za organizacijski rad, a takvo priznanje primio je 2015. godine i od Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

„Svojim nesebičnim radom i zalaganjem pokrenuo je aktivnosti u Udruženju te se zalagao za sve obrtnike i na tome mu neizmjerno hvala“, rekao je sadašnji predsjednik Panežić, uručujući priznanje Ivani Solomun, kćeri svog prethodnika.

Pozvavši obrtnike da se i dalje drže zajedno, jer su, kako je rekao, „zajedno puno jači“, Panežić je još jednom čestitao kolegicama i kolegama njihov Dan obrtnika, a svim Katarinama, Katama, Katicama njihov imendan.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X