Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
potres03012020110

Crvenu naljepnicu dobila i Prva osnovna škola Petrinja, Groza: „Školu čine učenici, učitelji i roditelji“

PETRINJA – Velika oštećenja u razornom potresu koji je pogodio Petrinju pretrpjela je i Prva osnovna škola Petrinja. Ravnatelj ove škole Robert Groza je potvrdio kako je škola također dobila crvenu naljepnicu te je neuporabljiva.

„Strukturna oštećenja, zidovi s vanjske strane, nutarnje strane, pola krovišta se diglo, u dvije učionice je propao strop na katu. Pada nam kiša, moramo to i sanirati. Situacija je sljedeća. Imamo nekoliko opcija. Nastava bi trebala krenuti 18.siječnja, ili ćemo ići na model C, to jest nastava na daljinu, ili ćemo možda prijeći u neku drugu školu pa ćemo biti podstanari. To sve ovisi, imamo još vremena, to sve ovisi o stanju na terenu, dogovorima, o situaciji s roditeljima i učenicima, jesu li nam ostali u gradu ili su negdje dalje, misle li se vraćati ili ne. Ima puno čimbenika koji će utjecati na tu odluku“, rekao je Groza.

Ističe kako je veći dio učenika napustio grad. Trenutno su u postupku dobivanja informacija hoće li se učenici sa svojim roditeljima vraćati u grad. „Prva osnovna škola ima 418 učenika i 60 djelatnika. Možda je zgodno za napomenuti da ova zgrada u kojoj se nalazi naša škola je sagrađena 1862.godine, prošla je niz obnova, a zadnja generalna obnova od podruma do krova je bila 2007.godine. Sada krećemo bojim se iz minusa, jer da je nula bilo bi dobro“, rekao je Groza.

Dodaje kako su odmah nakon potresa krenuli brojni pozivi podrške. „Čuli smo se mi sa Ministarstvom i sa našim osnivačima i sa ljudima znanima i neznanima koji nas zovu, učiteljima, kolegama, ravnateljima od Dubrovnika do Slavonije, svi nude pomoć i svima kažem isto, pomoć će nam trebati, samo ne sada ovoga trenutka, već sa tri, šest ili bojim se 12 mjeseci, ako ne i dulje. Ovo će biti dugotrajan proces, neće ovo biti ništa riješeno kroz mjesec-dva, a bojimo se da kada se kamere ugase i kada se svjetla ugase, da će se na nas, na Petrinju zaboraviti“, dodaje Groza.

Na kraju je uputio poruku svim učenicima, djelatnicima i građanima Petrinje. „Poruka učenicima, roditeljima i djelatnicima, to govorimo cijelo vrijeme, škola kao zgrada je važna, ali školu ne čine zidovi, ni ploče ni laptopi ni projektori, školu čine učenici, učitelji i roditelji. Mi smo tu, mi ćemo dati sve od sebe da škola i nastava u našem gradu krene dalje, normalno, koliko god to bude moguće“, zaključio je Groza.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X