Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz druženje i tribinu Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz druženje i tribinu
SISAK – Već po tradiciji Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije uz suorganizatore Vijeće bošnjačke nacionalne manjine gradova Siska i Petrinje, organiziralo je proslavu... Dan državnosti Bosne i Hercegovine uz druženje i tribinu

SISAK – Već po tradiciji Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije uz suorganizatore Vijeće bošnjačke nacionalne manjine gradova Siska i Petrinje, organiziralo je proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava 25.studenoga, kada je 1943.godine na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu usvojena Rezolucija ZAVNOBIH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska Adis Keranović je istaknuo kako je svečano obilježavanje proslave Dana državnosti BiH već postalo tradicija. „Ove godine ponovno nastavljamo našu tradiciju obilježavanja Dana državnosti BiH. Nositelj cijelog programa je Županijsko vijeće Bošnjaka, vijeća Siska i Petrinje su suorganizatori. Ove godine smo napravili malo drugačiji program jer smo napravili tribinu o Bošnjacima gdje imamo ovog puta gosta iz BiH“, kazao je Keranović.

ddbih1

Jedan od suorganizatora proslave Dana državnosti BiH je bilo i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje čiji je predsjednik Hajrudin Kulašić iskoristio priliku i svim Bošnjacima čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. „Ovu manifestaciju održavamo svake godine na način da obilježimo Dan državnosti BiH zajedno sa našim sugrađanima, županom, gradonačelnicima Siska i Petrinje, našim dragim uzvanicima i gostima koji su nam u našim aktivnostima uvijek od velike pomoći i na toj suradnji smo im i zahvalni“, rekao je Kulašić.

U sklopu proslave Dana državnosti BiH održana je i tribina pod nazivom „Bosna i Hercegovina-dan Državnosti u zemlji dobrih naroda i zavađenih politika“ gdje je gost predavač bio književnik Ibrahim Kajan. „Ovdje vidimo da je posljedica političkih elita koje imaju potpuno različita mišljenja, a ta mišljenja datiraju od raznih akademskih spisa koji su onda utjecali na obične ljude drugih naroda. Oko današnjeg datuma jednostavno tri čovjeka, ako su različitih imena, možda se neće dogovoriti. U jedan dio Bosne i Hercegovine danas se napada ovaj datum, u drugim dijelovima BiH se datum prešućuje, a treći, ostatak Bosne i Hercegovine, obilježava današnji datum vrlo svečano“, rekao je Kajan.

ddbih2

Zamjenica sisačko-moslavačkoj župana Anita Sinjeri Ibrišević je istaknula kako je ovogodišnji naslov tribine pogođen obzirom na stanje u BiH. „Znamo da je njihova država nastala jednako kao i naša u vrlo teškim uvjetima u jednom brutalnom agresivnom i izuzetno teškom bratoubilačkom ratu. Možemo možda reći da je situacija bila još puno gora nego kod nas u Hrvatskoj. Zato im ja ovim putem želim čestitati na današnjem danu, Danu njihove državnosti na kojeg moraju biti izuzetno ponosni, jer ako znaju cijeniti domovinu iz koje potječu, još više će znati cijeniti domovinu u koju su došli i u kojoj smo im mi pružili gostoprimstvo“, rekla je Sinjeri Ibrišević.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine čestitao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Zajedno je broj jedan, moramo imati veliki duh tolerancije, a toleranciju možeš imati samo ako kreneš od sebe i ako vidiš da ne bi trebao raditi nešto što ti ne odgovara kao čovjeku i narodu. S Bošnjacima imamo iskustvo kroz Vijeće, imamo iskustvo kroz suradnju, potrebe, baštinu, kulturu. Mislim da različitosti nikada ne mogu biti mana, moraju biti samo jedna velika prednost koja gradi i stvara nešto što ostaje trajna vrijednost“, rekao je Dumbović i na kraju dodaje kako s Bošnjacima u Petrinji, ali i cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji dijelimo i dobro i zlo.

 

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.