Dan medvjeđeg luka u organizaciji HDP-a „Zrin“ Petrinja Dan medvjeđeg luka u organizaciji HDP-a „Zrin“ Petrinja
PETRINJA – Hrvatsko planinarsko društvo „Zrin“ Petrinja organizirao je radionicu naziva Dan medvjeđeg luka. Na radionicu, koju je vodila Nada Tanković, odazvalo se 12... Dan medvjeđeg luka u organizaciji HDP-a „Zrin“ Petrinja

PETRINJA – Hrvatsko planinarsko društvo „Zrin“ Petrinja organizirao je radionicu naziva Dan medvjeđeg luka. Na radionicu, koju je vodila Nada Tanković, odazvalo se 12 osoba, koji su se okupili u petrinjskom Gradskom parku, nakon čega su se uputili do planinarskog doma Matija Filjak na Hrastovičkoj gori gdje je radionica i održana.

Kako je istaknula Tanković, medvjeđeg luka na Hrastovičkoj gori ima u izobilju, a svježeg za branje bit će ga jošm prema njezinim riječima, sljedeća dva tjedna. Tako su svi posjetitelji radionice doznali kako je medvjeđi luk dobio ime kao proljetna poslastica medvjedima koji se bude iz zimskog sna. Miriše na češnjak, a mnogi ga smatraju i ljekovitijim od češnjaka.

Mladi i sočni proljetni listovi bogati su vitaminom C i karotenom, sadrže i alicin koji ima antibiotsko djelovanje. Ljekovit je samo u svježem obliku, a pomaže u otklanjanju zdravstvenih tegoba dišnih putova, srca i krvožilnog sustava, probavnih, želučanih i crijevnih tegoba, a odličan je i za bolji rad jetre, žuči, bubrega, mokraćnog mjehura. Sprječava i liječi i bolesti kostiju i zglobova. Od medvjeđeg luka mogu se pripremati salate, umaci, juhe, pesto ili se može koristiti kao začin za sir i namaze.

U samom Planinarskom domu svi okupljeni na radionici dobili su korisne recepte za jela od medvjeđeg luka, ali i korisne savjete vezane uz konzerviranje medvjeđeg luka, a bila je to prilika i za degustiranje raznih jela koja su bila pripremljena od medvjeđeg luka. Našao se tu pesto, pite sa sirom, krumpirom i medvjeđim lukom, kao i kajgana sa medvjeđim lukom.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.