Dan nezavisnosti BiH proslavljen uz predstavljanje zastave Bošnjaka u Hrvatskoj Dan nezavisnosti BiH proslavljen uz predstavljanje zastave Bošnjaka u Hrvatskoj
SISAK – U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje,  u... Dan nezavisnosti BiH proslavljen uz predstavljanje zastave Bošnjaka u Hrvatskoj

SISAK – U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje,  u sisačkom Hotelu Panonija obilježena je 26.godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jednog od najvažnijih datuma u povijesti BiH. Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska je kazao kako su tim povodom tradicionalno organizirali svečani prijam.

„Na kojem ćemo se ponovno prisjetiti 1992.godine, 26.obljetnice jednog značajnog referenduma koji se dogodio za Bošnjake u to vrijeme, a to je bilo jedno referendumsko pitanje da li tadašnji građani žele nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu nezavisnu od tadašnje SFRJ“, podsjetio je Keranović i dodaje kako će današnji dan biti zapamćen i po još jednoj stvari, a to je predstavljanje službene zastave Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.

„Naime mi Bošnjaci imamo sreću da smo doživjeli jedan povijesni i značajan trenutak, a to je da je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske na svojoj sjednici 25.siječnja ove godine grb i zastavu, tako da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju svoj grb i zastavu tako da ćemo tu zastavu večeras premjerno predstaviti“, rekao je Keranović prije početka manifestacije.

Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje je istaknuo kako u Petrinji uvijek imaju podršku čelnih ljudi grada i ostalih predstavnika političkog i javnog života. „Sama riječ prisustvo kompletnog rukovodstva Grada Petrinje dosta govori o položaju nas Bošnjaka u Petrinji jer mi Bošnjaci u Petrinji smo doprinijeli da naš status bude upravo takav kakav sam malo prije rekao i koliko drži kompletno rukovodstvo grada do nas“, rekao je Kulašić.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak je istaknuo kako je nažalost 26-godišnju povijest BiH obilježio rat i ratne strahote s kojima je bio upoznat cijeli svijet. „Danas se BiH nalazi na putu euroatlantskih integracija. Sisačko-moslavačka županija podržava europski put BiH, put europskih integracija, podržavamo što skoriji implementaciju europske pravne stečevine u zakonodavni sustav BiH, što brži gospodarski razvoj, što bržu izgradnju potrebne infrastrukture“, kazao je Celjak te dodaje kako Sisačko-moslavačka županija ima konkretnu suradnju s brojnim bošnjačkim udrugama te će i dalje njegovati takve partnerske odnose.

Predstavnici sva tri Vijeća predstavili su službenu zastavu Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, a večer je uveličana pjesmama sevdalinkama koje su izvele Sevde iz Siska kao i Mehmed Goražda.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.