Dan poezije na Učiteljskom fakultetu Dan poezije na Učiteljskom fakultetu
PETRINJA – Studenti i profesori Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji zajedno su obilježili predstojeći Svjetski dan poezije. Prigodno druženje uz poetsku riječ, organizirali... Dan poezije na Učiteljskom fakultetu

PETRINJA – Studenti i profesori Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji zajedno su obilježili predstojeći Svjetski dan poezije. Prigodno druženje uz poetsku riječ, organizirali su studenti 5. godine Učiteljskog fakulteta, Luka Čerpnjak i Dominik Bortas s kolegicama Majom Musom i Ivonom Golubić koje su se potrudile oko izrade plakata i proširile vijest o ovom događaju na društvenim mrežama. Kako je zapravo cijela priča krenula, podsjetio je Luka Čerpnjak.

„Ideju je još prošle godine potaknula profesorica metodike hrvatskog jezika Božica Vujić. Prije tjedan dana nas je pitala želimo li to organizirati i mi smo u roku od tjedan dana uspjeli sve ovo osmisliti i nadamo se da će sve dobro ispasti. Prošle godine je to bilo jedno intimno druženje studenata pete godine, a ove godine smo proslavu Dana poezije zamislili kao druženje cijelog fakulteta. Cilj nam je zbližavanje svih studenata našeg Odsjeka ovako, kroz lijepe stihove. Poeziju će recitirati desetak studenata svih godina našeg Odsjeka, a pozvali smo i jednog mladog petrinjskog pjesnika – Sinbada Hadžića koji će čitati svoje stihove“, otkrio je Luka.

Sinbad se, kaže, rado odazvao pozivu na ovo poetsko druženje.

„Luka Čerpnjak, moj dobar prijatelj pozvao me na Dan poezije i to mi je jako drago, jer inače pišem pjesme. Imam oko 400 napisanih pjesama, neke su i uglazbljene. Rado sam se odazvao pozivu na Dan poezije i drago mi je da takvo što uopće postoji u Petrinji. A što mene inspirira na pisanje poezije? Pa, nekad su to neke osobe, nekad neki događaji u životu – tužni ili sretni, nekad su to godišnja doba, priroda općenito“, kaže ovaj mladi pjesnik. Nada se kako će mu se jednom ostvariti želja da objavi i vlastitu zbirku pjesama, a na Danu poezije na Učiteljskom fakultetu, publici je predstavio svoje dvije pjesme – o ljubavi i slobodi.

Voditelj programa Dominik Bortas, student 5. godine Učiteljskog fakulteta, uvodno je podsjetio da se Svjetski dan poezije, odlukom UNESCO-a iz 1999. godine obilježava 21. ožujka s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Osim što je taj dan i prvi dan proljeća, u Hrvatskoj ovaj datum ima još jednu poveznicu s poezijom. Naime, toga je dana 1913. godine rođen pjesnik Ivan Goran Kovačić. Upravo na dan pjesnikova rođenja, od 1964. godine u njegovu se rodnom Lukovdolu, svake godine održava pjesnička manifestacija „Goranovo proljeće“.

„Okupili smo se ovdje kako bismo se ponajprije podružili, bolje upoznali te uvidjeli kako među nama postoje skriveni i samozatajni umjetnici, pjesnici i sanjari“, rekao je Bortas pozdravljajući kolege.

Studente i ideju o ovakvom zajedničkom obilježavanju Dana poezije pozdravili su prodekan Marko Badrić i pročelnik Zdenko Brajčić, a profesorica Božica Vujić koja je i glavni „krivac“ za ovu proslavu poetske riječi, progovorila je o ulozi poezije i njezinu mjestu u današnjem užurbanom, kaotičnom vremenu u kojem živimo.

„Zašto u današnjem svijetu treba pisati pjesme? Čita li ih itko osim đaka za potrebe lektire i studenata za pisanje seminarskih radova?“, upitala je profesorica na početku svog izlaganja, ponudivši na kraju i poetski odgovor „…da uspostavi međuzvjezdanu ravnotežu, da sama sebe u posvemašnjoj površnosti i oholosti ovoga svijeta, prije nego što izrekne molitvu prije spavanja, bude posve siguran, onako „maloprinčevski“ da ovca još uvijek nije pojela ružu. Eto, čini mi se zato čovjek piše pjesme, zato čovjek čita pjesme, da bi se sakrio i otkrio istodobno“, kazala je Vujić koja je pročitala i stihove pjesme „Čekaj me“, ruskog pjesnika Konstantina Simonova.

Govorenjem poezije – svoje ili omiljenih pjesnika, predstavili su se potom Kristina Bradarić, Iva Budinski, Iva Lukinac, Matea Ilinčić, Sinbad Hadžić, Barbara Brižić, „Goranovac“ Bruno Vučković i Luka Čerpnjak. Na najbolji mogući način demantirali su uvriježenu predodžbu kako mlade ljude poezija ne zanima.

„Pa istina je, da. To je čak nekolicina nas mislila prije, no kad smo shvatili što zapravo poezija znači i kako stihove možemo predočiti na mnogo načina i nivoa, vidi se da poezija sama po sebi ima dublju neku notu i zato smo krenuli u ovakvo nešto. Nadamo se da će što više ljudi početi i čitati, ali i pisati poeziju i samim time produbljivati neko svoje razmišljanje o svijetu, o životu i svim ostalim temama koje uključuje poezija“, rekao je Luka Čerpnjak, zahvalivši kolegama koji su ih u zaista velikom broju došli poslušati i podržati.

Na kaju ovog ugodnog poetskog druženja, profesorica Božica Vujić, pjesmom „Bik“ podsjetila je na profesoricu Učiteljskog fakulteta u Petrinji i svoju prijateljicu, prerano preminulu sisačku pjesnikinju Teu Benčić Rimay. Kako su lirika i glazba oduvijek jedna drugoj vjerne pratiteljice, uz glazbenu pratnju studenata i svesrdnu podršku publike, profesorica je otpjevala i Cesarićevu „Baladu iz predgrađa“koju je uglazbio Hrvoje Hegedušić.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.