Dan ružičaste vrpce Dan ružičaste vrpce
Povodom Dana ružičaste vrpce u emisiji „I to je život“ Petrinjskog radija s dr. sc. Dašom Poredoš Lavor i gospođom Blankom Bukovec, predsjednicom Udruge... Dan ružičaste vrpce

Povodom Dana ružičaste vrpce u emisiji „I to je život“ Petrinjskog radija s dr. sc. Dašom Poredoš Lavor i gospođom Blankom Bukovec, predsjednicom Udruge žena liječenih od bolesti dojke. Razgovaramo o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

EMISIJA : I to je život (144.emisija)

TEMA : Dan ružičaste vrpce

DATUM : 6.listopada 2017.godine

Poštovane slušateljice i slušatelji Petrinjskog radija dobar dan i dobro došli u još jednu emisiju „I to je život“ u kojoj danas s našom stalnom suradnicom dr.sc.Dašom Poredoš Lavor razgovaramo o važnosti ranog otkrivanja raka dojke povodom Dana ružičaste vrpce. Nešto malo kasnije u emisiju ćemo telefonskim putem uključiti i našu današnju sugovornicu Blanku Bukovec, predsjednicu Udruge žena liječenih od bolesti dojke.

Mario: Pojasnite nam kako je došlo do obilježavanja Dana ružičaste vrpce?

Daša: Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Ovu manifestaciju u Hrvatskoj organizira Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna” i u Hrvatskoj se održava prve subote u listopadu. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena. Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke. Tijekom akcije upozorava se i na nužnost dostupnijih mamografskih pregleda, te bolju zdravstvenu zaštitu žena.

Mario: Podijelite s nama još neke podatke iz kojih je vidljivo kako se je obilježavanja ovog značajnog datuma svake godine sveobuhvatnije obilježavao i tako razvijao svijest o prevenciji.

Daša: U Hrvatskoj se Dan ružičaste vrpce obilježava od 2006. godine. 6. listopada  2007. slogan akcije bio je “Korak ispred”, a održavala se u Zagrebu i u 50 hrvatskih gradova. U 2006. godini od raka dojke umrlo je 830 žena. 4. listopada 2008.akcija je obilježena šetnjom gradskim ulicama u više hrvatskih gradova. Od raka dojke 2007. godine u Hrvatskoj je umrla 861 žena, a prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2006. godine registrirane 2203 novooboljele žene. Slogan ovogodišnje akcije bio je “Više od riječi”. 2. listopada 2010. na Cvjetnom trgu obilježen je Dan ružičaste vrpce. Rak dojke u Hrvatskoj najčešća je zloćudna ženska bolest i najčešći uzrok smrti, a smatra se da će od nje oboljeti jedna od deset žena. Redovitim mamografskim pregledima obuhvaćene su žene od 50 do 69 godina. Dosadašnji odaziv bio je oko 60 posto, a na taj je način otkriveno 1581 karcinoma.

  1. listopada 2011. u više od 30 hrvatskih gradova održala se akcija usmjerena na podizanje svijesti o raku dojke. Ovogodišnjom se akcijom tražilo donošenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. obvezuje članice Europske unije da se osnuju specijalizirani centri s multidisciplinarnim pristupom prema kriterijima Europske unije do 2016., a svrha je smanjiti smrtnost oboljelih žena od raka dojke za 20%. Iako je rak dojke najčešći u žena između 50 i 69 godina, iz godine u godinu sve je više i mladih žena s tom dijagnozom, pa posljednji podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je 2008. bilo 11 oboljelih žena u dobi od 25 do 29 godina, 26 u dobi od 30 do 34 godine, a 59 žena između 35 i 39 godina. U Hrvatskoj se godišnje otkrije 2300 novih slučajeva te bolesti, a smrtnost je 900 žena godišnje. 3. listopada 2015. u Hrvatskoj se Dan ružičaste vrpce obilježio po šesnaesti put, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna. U Zagrebu su brojni sudionici sudjelovali u povorci od zagrebačkog HNK, Masarykovom i Teslinom ulicom do Cvjetnog trga, gdje je organizirana humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za kupnju uređaja za intra-operativno zračenje, koji će ženama olakšati terapiju jer će im, umjesto svakodnevnih dolazaka, omogućiti jednokratno zračenje. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2500 žena, a umre ih oko tisuću. Od te zloćudne bolesti oboli svaka deseta žena u Hrvatskoj, pa je cilj takvih akcija osvješćivanje javnosti o potrebi redovitih pregleda dojki. 6. listopad 2017. u Zagrebu – 18. Dan ružičaste vrpce Europa Donna Hrvatska.
    Okupljanje je u 10 sati ispred HNK odakle kreće povorka prema Cvjetnom trgu. Taj dan nastoji se podsjetiti i žene i muškarce na važnost redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti. Naime, u gotovo 90 posto slučajeva u kojima je rak dojke otkriven u početnom stadiju, bolest se može izliječiti. U Velikoj Gorici Dan ružičaste vrpce obilježit će se 7. listopada ispred Muzeja Turopolja. Povorka će tradicionalno od Muzeja ići Zagrebačkom ulicom do Pučkog otvorenog učilišta. Organizatori su članovi Udruge ”Edukacijom protiv raka dojke” Zagrebačke županije.

Mario: Dodat ćemo na ovo kako Odjel za radiologiju i UZV Doma zdravlja Petrinja na čelu s doktoricom Aleksandrom Vlajković Devčić, spec.radiologije u suradnji s ginekološkom ordinacijom dr.Sanja Štingl-Vlašić i ginekološkom ordinacijom Doma zdravlja Petrinja čiji je nositelj dr.Sanda Žižak-Galijan pridružuju se akciji „Mjesec borbe protiv raka dojke“ koja se provodi tijekom mjeseca listopada. Sve žene koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke, što se odnosi na dobne skupine od 40 do 50 godina starosti te žene preko 70 godina, koje se tijekom mjeseca listopada jave u navedene ginekološke ordinacije, bit će u mogućnosti obaviti preventivni mamografski pregled bez prethodne narudžbe i liste čekanja. Pregledi će se obavljati cijeli mjesec listopad prema sljedećem rasporedu: Dom zdravlja Topusko, Vranovinska 6, Odjel za radiologiju – svake srijede od 7:30 do 14:00 sati. Dom zdravlja Petrinja, Radoslava Lopašića 1B, Odjel za radiologiju – svaki ponedjeljak i četvrtak od 12:00 do 14:00 sati. Pregledi su omogućeni dodatnim angažmanom inženjera medicinske radiologije Doma zdravlja Petrinja ing. Mladen Krizmanić, ing. Tea Sever i ing. Anamarija Strmečki te specijalistica radiologije dr. Aleksandra Vlajković Devčić. Dr.sc.Poredoš Laor, recite nam nešto općenito o raku dojke.

Daša: Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti. Kako su ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi. Kada je bolest otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva te stoga ističemo važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti. Na razvoj i nastanak raka dojke mogu utjecati geni, ali ne u velikom broju. Istraživanja su pokazala kako samo u 3 od 100 slučajeva na razvoj raka utječu geni. Ako vam je netko iz najbliže obitelji obolio od raka dojke, obratite poseban oprez. Ako imate puno članova obitelji koji su imali rak dojke ili crijeva, posebice u mlađoj dobi, napomenite to svom liječniku. Rizik nastanka raka dojke povećan je kod pretilih osoba radi povećanog masnog tkiva i pretjerane proizvodnje estrogena. Osim toga, jedan od uzroka mogu biti alkohol i pušenje jer oboje uzrokuju karcinome. Od raka dojke oboli jedna od osam žena. To je najčešći oblik karcinoma među ženama.

Mario: U nastavku emisije telefonskim putem uključujemo našu večerašnju sugovornicu Blanku Bukovec, predsjednicu Udruge žena liječenih od bolesti dojke. Gospođo Bukovec po prvi puta ste u našoj emisiji „I to je život“, pa vas molim da se za početak ukratko predstavite našim slušateljima i da kažete nekoliko riječi o Udruzi koju vodite.

Blanka: Udruga žena liječenih od bolesti dojke osnovana je 1999.godine, postoji punih 18 godina. Prva predsjednica i uvijek je spominjem sa velikim uvažavanjem je bila Mira Uzelac, i ono što je ona zamislila da će biti od te udruge, i dan danas se radi na tom tragu. Mogu reći da smo svih 18 godina, toliko puno napravili u tom civilnom društvu, na toj temi o raku dojke, da zaista se mogu pohvaliti što sam i ja isto već dugo godina u udruzi i dugo godina ju vodim. Sa mnom je puno žena prošlo kroz udrugu, to su moje prijateljice, zajedno osmišljavamo akcije i provodimo ih. Nabrojat ću nekoliko od njih. Jedan smo od 30 gradova u državi u kojem postoji ovakva udruga, to je Udruga pacijenata u prvom redu, znači žena koje su prošle oboljele i izliječene od raka dojke, ali imamo i žene koje su zdrave, koje nisu oboljele od ove bolesti, ali koje su naša potpora. Sigurno svi znaju za Dan narcisa, to je poznata akcija koja se događa u proljeće kada prodajemo narcise i od tih sakupljenih donacija naših građana ustvari se financira naš godišnji rad, program, razne edukacije, akcije, preventivni pregledi. Tu je i poznati Dan ružičaste vrpce. Samo ću vas podsjetiti da smo imali jako puno edukacija o samopregledu dojki, to je ono što udruge i smiju raditi, znači učiti žene kako se taj samopregled pravilno izvodi. Imali smo jako puno organiziranih besplatnih mamografskih pregleda, ultrazvučnih pregleda, išli smo po cijeloj županiji sa onim mobilnim mamografom. Mi smo udruga koja je financirala i sudjelovala u nabavci tog prvog mamografa. Našu bolnicu smo opremili sa nekim dijagnostičkim aparatima, a sretna sam da još uvijek i danas radi mamograf, prvi taj vrlo jedan skupocjeni u to vrijeme aparat za snimanje mamografije koji je i danas u bolnici u funkciji, čak se rade i preventivni pregledi. Tu su i drugi aparati na jodnom, patologiji, na porodiljom. Također spomenut ću našu knjigu koju smo 2009.godine izdali knjigu naših istinitih priča zove se „Žene ženama“, upravo zato je namijenjena onim ženama koje ne mogu doći do nas, ali mogu pročitati knjigu koja se može dobiti besplatno kod nas u udruzi. Mi je nosimo u ambulante i bolnice da bude na dohvat ruke ženama.

Daša: Koji su rizični čimbenici za razvoj raka dojke?

Blanka: To su neke opće poznate stvari da je rana menstruacija prije 12 godine života, da je kasna menopauza nakon 55.godine života, tu postoji genetska predispozicija, ali kada to kažem to se odnosi samo na žensku liniju, ako su mama, baka ili netko s majčine strane imao te probleme. Također se kaže da je to i pretilost, jer velika većina raka je hormonski ovisna, u tom salu se proizvodi estrogen, a on je jedan od čimbenika raka dojke. Tu su još i alkohol i cigarete. Način života, kažu stres, živimo zaista sve jače pod tim stresom svi. neka zadnja istraživanja su došla do toga da ima više raka dojke kod onih žena koji rade pod umjetnim svjetlom. Ima puno tih rizičnih čimbenika, ali kada bi točno znali što je uzrok raka dojke onda bi postojao i lijek s kojim bi se izliječio. Od svih tih čimbenika najvažniji je preventivno ići na preglede i redovito se kontrolirati. Kao što idemo zubaru, ginekologu, tako treba ići na ultrazvuk i mamografiju. To su dijagnostičke metode kojima se može otkriti rak u ranoj fazi.

Daša: Koji simptomi žene trebaju zabrinuti i potaknuti ih da posjete liječnika?

Blanka: dakle svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo i svoje dojke. Svaki pogled na te dojke svaka žena može primijetiti da li postoji neko čudno crvenilo, neka asimetrija dojki, pa kada se dojke malo zanjišu pred ogledalom da li se jednako njišu, da li postoji neka kvržica ili izraslina, možda je uvučena bradavica, možda neki iscjedak ide iz bradavice, ona naračina kora gruba jedna kora na dodir, to su sve nekakve pojave i oblici koji nisu normalni. Čim se takvo nešto primijeti odmah treba ići liječniku.

Mario:  Recite nam nešto o važnosti samopregleda, ali i redovitom odlasku na mamografske preglede.

Blanka: Samopregled dojke to je ono što mi kao udruga učimo žene kako se radi. To je vrlo jednostavno, kod svakog tuširanja, kod žena koje imaju menstruacije, to je 5-10 dana od prvog dana menstruacije, žena si treba odrediti jedan dan i napraviti samopregled dok se tušira, prepipati dojke i te pazušne jame. Odlazak na mamografske, ultrazvučne preglede, to treba biti kultura života kao što idemo zubaru, na papa test, ali ultrazvuk i mamografija to tako malo djeluje ozbiljnije pa i na to redovno ne idu. Srećom postoji Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke i to su mamografski pregledi što država šalje pozive ženama koje imaju od 50 do 69 godina života, naravno kada dobijete taj poziv, sasvim je prirodno i normalno da žena ode na taj pregled jer to je besplatno, bez uputnice, radi se o njezinom životu i zdravlju i imamo privilegiju da to država financira. Nekih 50 do 60 posto je dolaznost na takve preglede, to je premalo. Ja to ne razumijem da žena ne ode na to kada dobije poziv. Možda je naša psiha takva da brinemo o svemu drugome, a najmanje o sebi. Kada dobijete taj poziv, odazovite se.

Mario: I za kraj recite nam gdje vas naši slušatelji mogu naći ako se žele uključiti u vašu udrugu, dobiti savjete i upute, te tako zaštiti svoje zdravlje?

Blanka: Mi se nalazimo u Domu zdravlja u Sisku na drugom katu, tu je naš ured, imamo broj telefona i na vratima je on je 510-042, naravno i na društvenim mrežama smo aktivni. Htjela bih još nešto reći za kraj. Svake godine u ovom desetom mjesecu se toliko medijski priča o raku dojke, možda smo nekome dosadni, ali kraj toliko oboljelih u našoj Hrvatskoj, kraj toliko velike smrtnosti koja se ne spušta, htjeli smo potaknuti mlađe žene koje nisu obuhvaćene ovim Nacionalnim programom, da se isto tako pokrenu, da traže preglede. Mi svake godine organiziramo sa našim suradnicima besplatne ultrazvučne preglede, upravo s tim ciljem da potaknemo mlade žene da odu i naprave takav pregled. Mi ćemo Dan ružičaste vrpce, to je ujedno i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, otići u Zagreb na zajedničku veliku šetnju, 14.listopada imamo snimanje milenijske fotografije u Gospiću gdje dolaze sve žene iz Hrvatske, upravo da se skupimo i da ukažemo na taj veliki problem raka dojke. Ovaj deseti mjesec žene, ova ružičasta boja nije samo namijenjena vama, i među muškarcima se javlja rak dojke istina ne toliko često, ali svaki 100-ti muškarac će također oboljeti od raka dojke. Ako sam nešto malo pomogla u vezi ovoga bit će mi drago i pozivam sve koji žele nešto saznati više o tome, naš telefon je 510-042. Javite se mi smo tu da vam pružimo pomoć, savjet ili samo da vas saslušamo.

Mario: Dr.Poredoš Lavor, što još možemo reći na samom kraju?

Daša: Hvala gospođi Blanki Bukovec za sudjelovanje u našoj današnjoj emisiji. Stavimo sutra svi ružičaste vrpce na svoje odjevne predmete – majice i sudjelujemo u informiranju i osvještavanju društva o važnosti svih oblika prevencije kada su u pitanju zloćudne bolesti.

Poštovane slušateljice i slušatelji Petrinjskog radija bila je ovo još jedna emisija „I to je život“. Budite s nama ponovno već idućeg petka kada smo ponovno zajedno, do tada srdačan pozdrav.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.