Danas obilježavamo blagdan Tijelova Danas obilježavamo blagdan Tijelova
Diljem Hrvatske, vjernici danas slave blagdan Tijelova kojeg katolički vjernici obilježavaju devetog četvrtka nakon Uskrsa. Za Katoličku crkvu svetkovina je spomen na ustanovljenje euharistije... Danas obilježavamo blagdan Tijelova

Diljem Hrvatske, vjernici danas slave blagdan Tijelova kojeg katolički vjernici obilježavaju devetog četvrtka nakon Uskrsa. Za Katoličku crkvu svetkovina je spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak na posljednjoj večeri, a u središtu euharistijskog slavlja su kruh i vino koji izgovaranjem Kristovih riječi i zazivom Duha Svetoga postaju Kristovi tijelo i krv.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan euharistije.

Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju tog blagdana i željeli ga proširiti na cijelu Crkvu. U 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu. Blagdanom Tijelova želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. Osim mise, u cijeloj Hrvatskoj vjernici se okupljaju u procesiji.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.