Davor Ivić i u petom mandatu na čelu NS SMŽ Davor Ivić i u petom mandatu na čelu NS SMŽ
SISAK – Dosadašnji, a u petom mandatu i budući predsjednik Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije i dalje će biti Davor Ivić, jednoglasna je odluka zastupnika... Davor Ivić i u petom mandatu na čelu NS SMŽ

SISAK – Dosadašnji, a u petom mandatu i budući predsjednik Nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije i dalje će biti Davor Ivić, jednoglasna je odluka zastupnika u Skupštini županijskog Saveza.

Prije izbora, u osvrtu je Ivić naglasio kako kroz Savez trenutno djeluju 72 velikonogometna i dva malonogometna kluba u seniorskom natjecanju, te 23 kluba u natjecanju veterana, registrirana su 7093 igrača, od kojih je 3997 iz mlađih kategorija. Natjecanje se provodi kroz Međužupanijsku ligu, Prvu županijsku, Drugu županijsku i tri Treće županijske lige za seniore, te za mlađe uzrasne kategorije imaju tri skupine juniora, četiri za mlađe i starije pionire, jednu za pionire, četiri za limače i jednu skupinu za prstiće.

Također, u sudačkoj nogometnoj organizaciji djeluje 236 sudaca, od kojih je devet ženskih. U saveznom stupnju natjecanja je 11 sudaca, u regionalnom 14, a u natjecanjima županijskog Nogometnog saveza 211 sudaca, dok za provedbu edukacije sudaca, kontrole i polaganje ispita i provjere prije početka natjecanja Savez ima 21 kontrolora, te 54 delegata koji su zastupljeni u svim stupnjevima saveznog i županijskog natjecanja.

Što se tiče klupskih natjecanja Ivić se osvrnuo na sisačku „staru damu“: „U proljetnom dijelu natjecanja imali smo u 2. HNL, najstariji hrvatski klub Segestu, koja je nažalost, u obilježavanju 110 godina postojanja, ispala iz natjecanja. Klub je prošle godine imao velikih poteškoća u svom djelovanju jer je jedini klub u Hrvatskoj koji od svoga grada i Zajednice sportskih udruga Grada Siska ne dobiva nikakva sredstva. To je čisti politički linč kluba čije vodstvo sadašnja gradska vlast ne doživljava kao bitne sportske čimbenike, jer se ipak radi o klubu koji u svojim pogonima ima 12 natjecateljskih momčadi i više od 300 članova. Zbog navedenih razloga klub je morao napustiti stupanj natjecanja u kojem sigurno po svojim kvalitetama ima svoje mjesto. Stoga, koristim priliku zahvaliti se vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza koje je u ove protekle dvije godine praktički bio izvor da najstariji hrvatski klub može egzistirati, te se nadam da ćemo do kraja svibnja izdržati u natjecanju i održati ono što je svetinja u hrvatskom nogometu, međutim u našem gradu to baš i nije.“

Na istu temu osvrnuli se i gosti na Skupštini, a Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a i predsjednik  ZNS-a, je istaknuo: „Hrvatski nogometni savez duboko i iskreno cijeni tradiciju igranja nogometa u Sisku i Segesti. Vi niste običan klub, vi ste doista ponos HNS-a i to pokušavamo na neki način honorirati, je li to dovoljno, možda nikada nije dovoljno, ali kako se kaže, prijatelju pomažete kada je u nevolji, ali mi smo svojim ponašanjem prema klubu i Savezu pokazali da ćete uvijek u nama imati prijatelje, partnere i konkretnu pomoć.“

Značaj i vrijedan jubilej Segeste prepoznali su i u Hrvatskom olimpijskom odboru u čije ime je Boris Mesarić, član Vijeća HOO-a, predsjedniku Segeste Ivici Kneževiću uručio Priznanje za dugogodišnji predani rad na razvoju i unapređenju hrvatskog sporta.

Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera, podsjetio je na značajne obljetnice, ali i na financiranje kroz Zakon o sportu: „Ove godine obilježavamo 25 godina 1.HNL, 25 godina 2.HNL i 25 godina Hrvatskog nogometnog kupa. Zato govorim da moramo svi biti ponosni i da se nadajmo da će u novim odredbama, ustvari u novoj koncepciji i novim rješenjima Zakona o sportu naći se pravo rješenje i nemojte zaboraviti, što trebamo naglasiti, ako se ne riješi kroz taj zakon ili zakone koji su tzv. grupa financijskih zakona, financiranje sporta, opet će tekst zakona biti samo pro forma.“

Na kraju je Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan, još jednom čestitao Davoru Iviću na ponovnom izboru: „Čestitam vam i zahvaljujem na svemu onome što ste činili u ova protekla četiri mandata na promociji nogometa u našoj Županiji, Gradu Sisku i tamo gdje ste djelovali i želim da i ovaj mandat odradite na jedan takav način. Radit ćemo da i kao Županija pomognemo u vašem radu i uvijek na županijska vrata možete pokucati.“

Dodao je i kako će, što se njih tiče, kao Županija, kroz županijsku Zajednicu sportskih udruga i saveza financirati amaterski sport, djelomično i nogomet i s te strane povećali su sredstva u odnosu na prijašnje godine. Nije jednostavno, jer i gospodarstvo i Proračun kojim raspolažu ne omogućava na kvalitetan način financiranje sporta.

Također, a vezano za Segestu, naglasio je kako u ostalim Gradovima i Općinama nema toliko problema koliko nažalost u Sisku i što je gotovo za nevjerovati da je najstariji hrvatski nogometni klub proživljavao protekle godine svoje najteže dane.

Na Skupštini su, uz predsjednika, izabrani i ostali članovi Izvršnog odbora: dopredsjednici Mirko Letić i Zlatko Šepović, te Josip Borić, Dubravko Bradašić, Branko Dolenčić, Robert Grubec, Ivica Keser, Dušan Kukić, Ivica Maletić, Milan Matanović, Ivan Matić, Željko Mlinarić, Ivan Pasanec, Miroslav Perošević, Roman Rosavec, Ivica Solomun, Zdravko Novosel i Miroslav Žugaj.

 

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.