Davor Salopek predstavlja svoju novu knjigu naziva „13 arhitektonskih razgovora“ Davor Salopek predstavlja svoju novu knjigu naziva „13 arhitektonskih razgovora“
PETRINJA – Ogranak Matice hrvatske u Petrinji ovoga petka priprema predstavljanje knjige naziva „13 arhitektonskih razgovora“ autora Davora Salopeka koji nam ističe kako knjiga... Davor Salopek predstavlja svoju novu knjigu naziva „13 arhitektonskih razgovora“

PETRINJA – Ogranak Matice hrvatske u Petrinji ovoga petka priprema predstavljanje knjige naziva „13 arhitektonskih razgovora“ autora Davora Salopeka koji nam ističe kako knjiga obuhvaća razgovore koje je vodio s nekim protagonistima hrvatske arhitekture.

„Spomenut ću samo neka imena, Stjepan Planić, to je arhitekt između dva rata, ključna figura. Igor Emili ključna figura riječke arhitekture. Zdenko Kolacijo, bio je prvi čovjek zagrebačkog urbanizma. Neven Šegvić je bio dekan i kreator zagrebačke arhitektonske škole. Spomenut ću Božidara Rašicu koji je bio scenarist i projektant rekonstrukcije HNK u Zagrebu, zatim Borisa Magaša koji je kreator stadiona Poljud i tako dalje“, kazao je uvodno Salopek.

Dodaje kako zanimljivim smatra da ovim razgovorima otkrije što arhitekti misle kada pristupaju kreiranju prostora. „Svaki arhitekt ima drugačiji pristup, a svi se svode na neke osnovne postavke. Uloga arhitekta projektanta je da u stvaralačkom procesu definira koncepciju građevine i to njezin tehnički aspekt, njene funkcionalne karakteristike i oblikovne karakteristike. Sve te karakteristike se onda u projektu prikazuju određenim grafičkim i numeričkim podacima. Kada se zgrada realizira, ona je sklop određenih materijalnih činjenica, ali isto tako ima i nematerijalne posljedice na život svakoga od nas“, kazao je Salopek.

Razgovore koje je vodio su vođeni kako bi se pokušala otkriti tajna pristupa arhitekturi. „U knjizi se govori o arhitektonskom jeziku, o arhitekturi kao umjetnosti, o regionalizmu i autohtonosti građenja, o graditeljskoj baštini, o urbanizmu i urbanoj kulturi, o jednom pojmu urbarhitektura, koji spaja arhitekturu i urbanizam, o socijalnoj svijesti i angažmanu kreatora tog prostora, o stvaralačkim vrijednostima, o etičkoj dimenziji arhitekture, o arhitekturi kao povijesti i o edukaciji“, dodaje Salopek.

Smatra kako će knjiga biti doprinos općoj kulturi, a posebice će biti zanimljiva onima koji se bave arhitekturom ili se misle baviti arhitekturom. O knjizi će osim samog autora još govoriti Karin Šerman, Marijan Hržić i Domagoj Vuković, dok će u glazbenom dijelu predstavljanja ove knjige nastupiti Petrinjski puhački ansambl. Knjiga će biti predstavljena u petak 19.siječnja u 19 sati u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.