Dijagnoza : Moždani udar Dijagnoza : Moždani udar
U „Dijagnozi“, emisiji o zdravlju koju svake nedjelje emitiramo u programu Petrinjskog radija, ovaj put smo razgovarali o moždanom udaru. Moždani udar je neurološki... Dijagnoza : Moždani udar

U „Dijagnozi“, emisiji o zdravlju koju svake nedjelje emitiramo u programu Petrinjskog radija, ovaj put smo razgovarali o moždanom udaru.

Moždani udar je neurološki poremećaj koji nastaje naglo, uslijed poremećaja dotoka krvi u mozak.

Drugi je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći u zemljama zapadne Europe, a prvi uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj moždani udar doživi 15.000 do 16.000 ljudi godišnje. Oko 7.500 umre od posljedica, što je 14 posto svih smrti u Hrvatskoj. Po stopi smrtnosti daleko smo iznad prosjeka EU. U svijetu moždani udar svake godine doživi 17 milijuna ljudi, a umre njih 6,5 milijuna. Trećini osoba koje prežive moždani udar ostaje trajni invaliditet, a svega trećina ostaje radno sposobna.

U slučaju moždanog udara važna je brza reakcija. Pacijent bi se unutar tri sata trebao javiti u neurološku ustanovu radi hitne obrade i početka rehabilitacije oštećenih područja mozga, što može značajno smanjiti posljedice. Stoga na simptome poput utrnulosti ili oduzetosti lica, ruku ili nogu, poremećaja govora, naglog zamagljenja vida, jake glavobolje praćene povraćanjem ili gubitkom ravnoteže, trebalo bi što prije pozvati Hitnu pomoć.

Svjetski dan moždanog udara i ove se godine u svijetu obilježava 29. listopada. Tema ovogodišnje svjetske kampanje je prevencija, uz moto: “Koji je tvoj razlog da spriječiš moždani udar? Nauči koji su tvoji rizici i kako ih smanjiti”.

O moždanom udaru, u emisiji „Dijagnoza“ razgovarali smo s liječnicom Valentinom Vrabec – Barta, dr. med., specijalisticom neurologije u NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.