Dijagnoza: Osteoporoza Dijagnoza: Osteoporoza
Tema nedjeljne „Dijagnoze“, emisije o zdravlju u programu Petrinjskog radija bila je osteoporoza. Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog... Dijagnoza: Osteoporoza

Tema nedjeljne „Dijagnoze“, emisije o zdravlju u programu Petrinjskog radija bila je osteoporoza.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Jedna je od pet najčešćih kroničnih bolesti koja poprima epidemijske razmjere i predstavlja veliki javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama svijeta.

Procjenjuje se da će produljenjem životnog vijeka broj osoba s osteoporozom u EU, s 27,5 milijuna koliko ih je bilo u 2010. godini do 2025. godine porasti za 23%, odnosno na 33,9 milijuna.

Što je osteoporoza? Koja je razlika između primarne i sekundarne osteoporoze?  Što je osteopenija? Zašto naše kosti postaju krhke?  U kojoj se dobi osteoporoza javlja? Je li ona isključivo „ženska“ bolest ili od nje obolijevaju i muškarci? Koje su njezine najčešće i najopasnije komplikacije? Ima li lijeka za osteoporozu ? Smiju li osobe s osteoporozom vježbati? Može li se osteoporoza prevenirati i kako ? Što je važno za očuvanje zdravlja naših kostiju? Pitanja su to koja smo u „Dijagnozi“ postavili liječnici Tatjani Vrgi, dr.med., specijalistici fizikalne medicine i rehabilitacije, voditeljici Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.