“Dijagnoza” u Mjesecu borbe protiv raka dojke “Dijagnoza” u Mjesecu borbe protiv raka dojke
Listopad se u svijetu obilježava kao Mjesec borbe protiv raka dojke. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj se svake godine obilježava 7.... “Dijagnoza” u Mjesecu borbe protiv raka dojke

Listopad se u svijetu obilježava kao Mjesec borbe protiv raka dojke. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj se svake godine obilježava 7. listopada.

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema podacima za 2016. godinu, od ove je bolesti umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Zbog toga su za žene, uz samopreglede, vrlo važni i redoviti liječnički pregledi koji uključuju mamografske i ultrazvučne preglede dojki.

Mjesecu borbe protiv raka dojke pridružio se i Odjel za radiologiju i UZV Doma zdravlja Petrinja na čelu s doktoricom Aleksandrom Vlajković Devčić, spec. radiologije u suradnji s ginekološkom ordinacijom dr. Sanje Štingl-Vlašić i ginekološkom ordinacijom Doma zdravlja Petrinja čiji je nositelj dr. Sanda Žižak-Galijan.

Sve žene koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke, što se odnosi na dobne skupine od 40 do 50 godina starosti te žene starije od 70 godina, koje se tijekom mjeseca listopada jave u navedene ginekološke ordinacije, bit će u mogućnosti obaviti preventivni mamografski pregled bez prethodne narudžbe i liste čekanja. Pregledi se obavljaju tijekom cijelog mjeseca listopada prema sljedećem rasporedu:

Dom zdravlja Topusko, Vranovinska 6, Odjel za radiologiju – svake srijede od 7:30 do 14:00 sati.

Dom zdravlja Petrinja, Radoslava Lopašića 1B, Odjel za radiologiju – svaki ponedjeljak i četvrtak od 12:00 do 14:00 sati.

Pregledi su omogućeni dodatnim angažmanom inženjera medicinske radiologije Doma zdravlja Petrinja: Mladena Krizmanića, Tee Sever i Anamarije Strmečki te liječnice Aleksandre Vlajković Devčić, dr.med., specijalistice radiologije koju smo ugostili u nedjeljnoj “Dijagnozi”, emisiji o zdravlju u programu Petrinjskog radija.

Što je rak dojke, koji su čimbenici rizika za obolijevanje od njega, zašto je važna rana dijagnoza bolesti; mogu li od nje oboljeti i muškarci  … odgovore na ova i druga pitanja o raku dojke, poslušajte ovdje:

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.