Diljem zemlje se obilježava blagdan Svih svetih Diljem zemlje se obilježava blagdan Svih svetih
Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Za... Diljem zemlje se obilježava blagdan Svih svetih

Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. Na grobljima su još sinoć građani zapalili tisuće lampiona. Na Mirogoju gužve su od ranoga jutra. Izvanredne linije koje voze do Mirogoja već sada su pune, no najveća gužva očekuje se poslijepodne. Cijeli dan na Mirogoju se održavaju svete mise, a euharistijsko slavlje koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić na rasporedu je u 16 sati.

Gužve su i na splitskom groblju. Misa je u 14 sati, a predvodit će je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Već od ranoga jutra gužve su i na svih šest riječkih gradskih groblja, pogotovo na Kozali i Drenovi. Na groblju Kozala riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić u 15 sati predvodit će središnje misno slavlje i procesiju. Iz gradskih službi apeliraju da se građani na putu prema groblju koriste javnim gradskim prijevozom.

I Vukovarci tradicionalno obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih, na koja polažu cvijeće i pale svijeće.

Svijeće i cvijeće polažu i pored 938 bijelih kamenih križeva koji se nalaze nedaleko od središnjeg spomenika na tom groblju, a koji simboliziraju 938 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991., ekshumirane 1998. iz masovne grobnice na obližnjem Novom groblju.

Brojni građani pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila ubijenih na tom mjestu 20. studenoga 1991. godine, dva dana nakon sloma obrane Vukovara.
U spomen na njihovu žrtvu građani polažu cvijeće i pale svijeće kod spomen obilježja i samog mjesta masovne grobnice udaljene dvadesetak metara od spomen obilježja.

I na jedno od najljepših europskih groblja, ono varaždinsko – koje je i spomenik vrtne arhitekture, od jučer pristižu ljudi kako bi se u miru prisjetili onih koji više nisu s njima. Na grobovima ostavljaju cvijeće te pale svijeće odajući počast preminulima. Svijeće se pale i kod središnjeg križa.

Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od 10. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve – pripadnici jedne i druge, iako na različit način i na različitom stupnju, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

Danas je u većini gradova organiziran javni prijevoz do groblja. Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba rekao je da su na izvanrednim linijama raspoređena 72 autobusa, što će biti dostatni kapaciteti za najveća opterećenja. Uz autobuse, raspoređeno je malo manje od 200 vozača na terenu i uz prometno osoblje pomažu putnicima pri ulasku u autobuse.

Istaknuo je da se na blagdane Svih svetih i Dušni dan preveze oko milijun putnika.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.