Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti
PETRINJA – Povodom Dana mirovnih inicijativa Grad Petrinja je organizirao tribinu pod nazivom Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti. Moderator tribine bio je voditelj... Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti

PETRINJA – Povodom Dana mirovnih inicijativa Grad Petrinja je organizirao tribinu pod nazivom Djeca i mladi – Mirotvorci budućnosti. Moderator tribine bio je voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj Armin Hadžić. Dan mirovnih inicijativa se obilježava kontinuirano od 2014.:

„I ono što je interesantno naglasiti je da je uz Grad Zagreb, Petrinja jedini koji tim kontinuitetom obilježava taj dan. I kao što znamo Grad Petrinja je grad koji intenzivno promiče rad s djecom. Zato smo krajem 2017. godine dobili svečanu povelju Grad prijatelj djece. Na tome nastavljamo, gradimo mir, gradimo nenasilje. Škola nenasilja je u Petrinji već 10 godina. Gradimo mirotvorstvo i okrećemo se djeci. Zato je ove godine tema ‘Djeca i mladi, mirotvorci budućnosti’.“

Današnje tribine ne bi bilo bez Kluba žena Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Grada Petrinje. Majke su se u Domovinskom ratu prve borile za mir. Predsjednica Kluba žena Vera Jurčević je podsjetila kako su 17. i 18. siječnja 1991. godine skupljale potpise za mir. U ta dva dana je prikupljeno 64 tisuće potpisa. Apel je bio da se zaustavi rat, da djeca ne idu u vojsku, da se ne puca, da bude mir:

„Petrinja je na Gradskom vijeću 2013. godine donijela odluku da se 18. siječnja u Petrinji proglasi danom mirovnih inicijativa. Ovo je peta godina kako mi obilježavamo Dan mirovnih inicijativa u Petrinji. I nadam se da će to prerasti u jednu tradiciju i da će u budućnosti djeca i mladi obilježavati ga na svoj način šireći mirovne poruke, šireći mir, šireći ljubav, toleranciju i sreću.“

O važnosti ove tribine za Petrinju rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Joso Grahovac:

„Ovo je već peta godina u kojoj obilježavamo ovaj dan u Gradu Petrinji i nastavit ćemo to obilježavati i dalje. Pogotovo što je lani Petrinja dobila prestižnu nagradu da je postala Grad prijatelj djece. Tako da djeca s ovih tribina ponesu poruke mira, kako za svoj život, tako i za okruženje u kojem budu dalje živjeli i radili.“

Djeca iz Dječjeg vrtića Petrinjčica, skupine Kockice, su pod vodstvom svojih teta Štefice Roksa i Marine Preradović Kosak izvela recitaciju „Želim da sva djeca budu sretna“, te plesnu točku „Budi sretan svaki dan“.

Potom su učenice sedmog razreda Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Gore održale prezentaciju pod nazivom „Tolerancijom do mira“ koju su pripremile s mentoricom, učiteljicom povijesti, Nikolinom Sukalić Rom.

Na tribini su sudjelovali učenici srednjih škola, Policijske uprave Sisačko-moslavačke, Policijske postaje Petrinja, Župe sv.Lovre, predstavnici Vijeća srpske i bošnjačke nacionalne manjine, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Petrinju Branislav Sekulić je rekao kako je bio dijete nakon Drugog svjetskog rata. Sjeća se brojnih primjera miješanih brakova u svom selu ili kumstava. Ljudi su se pokušali okrenuti budućnosti. Danas imamo još više iskustva. Dobro je da je ova tribina organizirana s tolikim brojem mladih koji mogu čuti poruku odraslih.

Župnik župe sv.Lovro Petrinja Josip Samaržija je rekao kako se i sam iz vremena Domovinskog rata sjeća žrtava s jedne i druge strane. Bog jednako gleda na plač hrvatske i srpske majke. Također ima iskustvo velikog broja sklopljenih miješanih brakova. „Možda ćete se zaljubiti u nekog Muslimana ili Srbina ili obrnuto. Takav brak se može sklopiti u katoličkoj crkvi. Bitno je da u svom životu živimo evanđelje jer Isus je došao donijeti mir.“, rekao je.

Predstavnik vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić rekao je kako svi zajedno možemo pridonijeti da nam bude bolje, te je dodao kako se nada će tako u budućnosti zaista i biti.

Iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke govorio je Slavko Jerković koji je približio preventivne programe koje provode na nacionalnoj razini. Policija se bavi nasiljem u obitelji, nasiljem među mladima. Vršnjačko nasilje najizraženije je u srednjim školama, rekao je.

Načelnik Policijske postaje Petrinja Miroslav Tonec je ispričao jednu životnu anegdotu kroz koju je uputio molbu. „Kad sam znao doći u vrtić po svoje dijete, onda bi se znalo i dogoditi da kažu nekom djetetu da ga umire: ‘Ako ne budeš dobar, ovaj striček će doći po tebe i pokažu na mene.’ Pa evo, apeliram roditelji, nemojte plašiti djecu s nama. Nastojimo biti partner i prijatelj u zajednici i da nas tako percipiraju djeca, a ne da nas se boje.“, rekao je.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović je posvjedočio svoj odlazak u Domovinski rat kao mladić i preporučio je mladima da prihvate ove poruke kako ne bi morali prolaziti kroz iste situacije kao i njegova generacija.

Za vrijeme tribine bila je postavljena i prigodna izložba „Konvencija o pravima djece“ koju su izradili učenici Srednje škole Petrinja Marija Orlić, Mislav Malović, Nikola Grahovac i Laura Miketin.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.