Dječji tjedan: Izložba slikovnica nagrađenih nagradom „Grigor Vitez“ Dječji tjedan: Izložba slikovnica nagrađenih nagradom „Grigor Vitez“
PETRINJA –  Sjećate li se svoje omiljene slikovnice? Priliku da se sami prisjetite ilustriranog štiva iz svojih bezbrižnih dana djetinjstva, ali i da vlastitu... Dječji tjedan: Izložba slikovnica nagrađenih nagradom „Grigor Vitez“

PETRINJA –  Sjećate li se svoje omiljene slikovnice? Priliku da se sami prisjetite ilustriranog štiva iz svojih bezbrižnih dana djetinjstva, ali i da vlastitu djecu upoznate s tim slikovitim svijetom mašte, pruža vam izložba slikovnica nagrađenih nagradom „Grigor Vitez“koja je u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna ovog ponedjeljka otvorena u prostoru petrinjske Galerije „Krsto Hegedušić“.

Društvo „Naša djeca“ Petrinja izložbu je organiziralo u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatska, Galerijom „Krsto Hegedušić“, PUO Hrvatski dom i Srednjom školom Petrinja uz potporu Grada Petrinje.

„Ove godine u obilježavanju Dječjeg tjedna želimo poseban naglasak staviti na važnost čitanja od najranije dobi. Večeras otvaramo izložbu slikovnica, dobitnica nagrade „Grigor Vitez“ za najbolji tekst i ilustraciju. Slikovnice smo dobili na posudbu od Saveza društava „Naša djeca“ koji je osnivač i dugi niz godina organizator ove nagrade. Posjetitelji mogu razgledati brojne nagrađene slikovnice od kojih najstarija datira iz 1968. godine. Uz slikovnice, izloženi su i likovni radovi na temu omiljene slikovnice koje je sa svojim učenicima napravila profesorica likovnog odgoja u Srednjoj školi Petrinja Ljiljana Lekanić Kljajić“, rekla je Martina Boltužić Dževerlija, predsjednica Društva „Naša djeca“ Petrinja.

Snježana Krpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatska na otvaranju izložbe podsjetila je kako je nagrada “Grigor Vitez”, nagrada za dječju književnost i ilustraciju, osnovana 1967. godine. Dodjeljuje se za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. Ime je dobila po književniku Grigoru Vitezu, dugogodišnjem suradniku Saveza, osnivaču i uredniku biblioteke “Vjeverica” i pokretaču dječjeg časopisa „Radost“.

„Mi smo ove godine imali 49. dodjelu nagrade „Grigor Vitez“. To je jedina i najstarija nagrada za dječju književnost u Hrvatskoj koja nagrađuje i ilustraciju i književni tekst. Sljedeće godine ćemo obilježiti njezinu 50. obljetnicu. Zato nam je posebno drago što je u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Petrinja i s Gradom Petrinja u ovom lijepom prostoru vaše galerije postavljena izložba na kojoj je predstavljeno više od 50 slikovnica i knjiga svih nagrađenih autora. Naravno, zbirka koju mi imamo u Savezu je puno veća i obuhvaća dvjestotinjak nagrađenih knjiga i slikovnica. Nagrada je ustanovljena u vrijeme kad je ilustracija u književnosti za djecu još uvijek bila vrlo marginalizirana. U to vrijeme pri Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatska djelovalo je 13 centara, između ostalog i Centar za dječju knjigu, jer se osjetila potreba da dječja knjiga, pogotovo slikovnica koja je jedna od prvih igračka uz koju djeca odrastaju, bude kvalitetna. A za kvalitetnu slikovnicu, naravno,  jako je bitna ilustracija“, kazala je Krpes.

„Do sada je nagrađeno 58 autora i sve su to imena koja su ušla u antologiju hrvatske dječje književnosti, od Cvijete Job preko Selana, Glihe, Kirina,Viteza, Antolčića, Baloga, Junakovića do srednje i nove generacije hrvatskih ilustratora. To su autori koji izlažu na bijenalima ilustracije u svijetu i imaju ne samo domaće nego i međunarodne uspjehe. Neki od autora nagradu su dobili i po nekoliko puta, a time i jedno posebno priznanje „Zlatna ptica“ koje smo utemeljili nakon što su pojedini autori više puta dobivali nagradu „Grigor Vitez“. Nagradu dodjeljuju članovi žirija koji je sastavljen od ilustratora, književnika i metodičara i poznavatelja dječje književnosti. Možemo sada otkriti da za 50. obljetnicu pripremamo i jednu novost, a to je da će, paralelno s odraslim žirijem i djeca ocjenjivati najbolje knjige“, otkrila je Krpes.

Otvarajući izložbu, podsjetila je kako Savez društava „Naša djeca“ Hrvatska kao krovna udruga okuplja 89 društva.

„Jedno od vrlo aktivnih i vrijednih društava je upravo Društvo „Naša djeca“ Petrinja. Ima više razloga zašto smo večeras s vama – ne samo zbog ove predivne izložbe, već i zbog toga što u zadnje dvije – tri godine Grad Petrinja vrlo aktivno provodi aktivnosti vezane za djecu, a ove godine se kandidirao i za dobivanje statusa „Grad prijatelj djece“u jednoj velikoj akciji „Gradovi i općine prijatelji djece“, rekla je Krpes, poželjevši da Petrinja željeni status i ostvari.

Alma Trauber, ravnateljica Galerije „Krsto Hegedušić“ koja je izložbu postavila, najavila je kako će izložba poslužiti kao jedan informativni sadržaj, input za radionice koje će od sutra, 3. listopada pa do kraja tjedna u prijepodnevnim satima u galeriji održavati za školsku i vrtićku djecu.

„Ovdje je izložba, rekla bih, jedan popratni sadržaj, ali ključno je ono što će se događati dok ona traje. Riječ je o nizu radionica koje ćemo baš tijekom Dječjeg tjedna održavati ovdje u prostoru galerije. Voditelji radionice bit ćemo Dean Zlovolić i ja. Kroz stihove Grigora Viteza nastojat ćemo djecu upoznati s medijem ilustracije. Svi sudionici radionica će raditi u istoj tehnici – tehnici akvarela i ugljena. Dakle, na taj način anticipirat ćemo medij crteža koji je simptomatičan za ilustraciju kao i taj slikarski moment kroz akvarel, kroz vodene boje, tako da djeca kroz stihove Grigora Viteza koji su doista slikoviti i izazivaju veliku količinu mašte, nastoje na papir prenijeti svoju viziju pisanog teksta. Svaka će radionica biti praćena Deanovim ilustracijama kojima će im on dati tu ulaznu informaciju koliko crtež može biti slobodan – dakle da se ne moraju držati nekih formalizama, figurativnosti i slično. Svi radovi koji će nastati tijekom radionica bit će izloženi u prostoru galerije, u sklopu ove izložbe, tako da će onda i sama djeca i roditelji i svi drugi, tijekom trajanja izložbe moći pratiti njihov napredak. Bit će zanimljivo vidjeti kakva je njihova vizija“, najavila je Trauber.

Kvalitetne slikovnice i njihova uloga u kvalitetnom odgoju bit će tema i okruglog stola koji će u sklopu Dječjeg tjedna biti održan u srijedu, 4. listopada u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja s početkom u 17 sati.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.