Dječji vrtić „Petrinjčica“ za svoje buduće korisnike organizirao Dan otvorenih vrata Dječji vrtić „Petrinjčica“ za svoje buduće korisnike organizirao Dan otvorenih vrata
PETRINJA – Za djecu koja se tek pripremaju za upis u vrtić i njihove roditelje, staratelje, bake i djedove – ukratko, sve zainteresirane, Dječji... Dječji vrtić „Petrinjčica“ za svoje buduće korisnike organizirao Dan otvorenih vrata

PETRINJA – Za djecu koja se tek pripremaju za upis u vrtić i njihove roditelje, staratelje, bake i djedove – ukratko, sve zainteresirane, Dječji vrtić „Petrinjčica“ svake godine organizira Dan otvorenih vrata.

Svi koji su željeli vidjeti čime se bave, kako žive, što rade, kako se igraju i odrastaju petrinjski vrtićki mališani, mogli su objekte Vrtića posjetiti danas od 9 do 11 sati. Budući polaznici mogli su provesti prijepodne u igri sa svojim vršnjacima i uključiti se u različite aktivnosti organizirane u unutarnjim i vanjskim prostorima vrtića.

„Dan otvorenih vrata, Dječji vrtić „Petrinjčica“ tradicionalno organizira svake godine u sklopu redovitih upisa djece u novu pedagošku godinu. U sklopu tih aktivnosti svi koji žele i koji su naši potencijalni korisnici mogu taj dan doći i družiti se s nama. Po objektima organiziramo različite aktivnosti i to uglavnom u suradnji s određenim ustanovama ili udrugama“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića „Petrinjčica“, Nataša Vidović.

Brojne aktivnosti organizirali su i za ovogodišnji Dan otvorenih vrata.

„Primjerice, ovdje u objektu Slap danas imamo edukativnu radionicu o ljekovitom bilju koju vodi Igor Žilić. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo organizirali smo i jednu zdravstvenu aktivnost edukativnog karaktera pod nazivom „Moj medo je bolestan“ kojom želimo djeci pomoći da prevladaju strah od liječnika”.

“U malim jaslicama imamo aktivnost „Pričam ti priču“u kojoj sudjeluje spisateljica i naša dugogodišnja prijateljica Ljiljana Festini iz Paga koja najmlađima priča priče. Kako smo mi vježbaonica Učiteljskog fakulteta – Odsjeka Petrinja, u Centralnom objektu imamo aktivnost vezanu za metode glazbenog stvaralaštva, tako da svi koji danas dođu u taj objekt mogu vidjeti kako i na koji način djeca razvijaju svoje glazbene sposobnosti. Ovisno o tome što roditelji žele i gdje žele upisati svoje dijete mogu doći, direktno sudjelovati u odgojno-obrazovnom procesu, ali i vidjeti kako i na koji način mi sudjelujemo u tim aktivnostima”.

“Naravno da danas ne mogu vidjeti cjelokupno stanje, međutim, mogu biti barem dio onog malog segmenta koji provodimo kroz cijelu godinu“, ispričala je ravnateljica Vidović.

Zahvalila je svim sudionicima Dana otvorenih vrata, naglasivši kako je to odličan primjer dobre prakse i suradnje s užom i širom zajednicom.

Svake godine na Dan otvorenih vrata, Dječji vrtić posjeti i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Pohvalio je Vrtić što Danom otvorenih vrata roditeljima koji imaju djecu za upis u vrtić nastoji iskomunicirati potrebne informacije.

„Kao Grad možemo biti zadovoljni onim što je učinjeno u zadnjih četiri-pet godina. Gledajući na to koliko smo povukli financijskih sredstava i koliko ćemo još povući, radi se o velikim ciframa. Možemo krenuti od energetske obnove vrtića u što je uloženo skoro pet milijuna kuna. Sada apliciramo novi vrtić u Češkom selu koji je vrijedan oko šest – sedam milijuna kuna. To je jedna mala društvena infrastruktura koja je dobro došla”, rekao je gradonačelnik.

“Nama je krajnji cilj da za sve kategorije djece imamo dobre uvjete, dobar standard. Mislim da u budućnosti trebamo vidjeti kako napraviti neku nadgradnju jaslica i kada još dobijemo vrtić u Češkom selu, nećemo imati problem koji  muči Hrvatsku, a to je da svako drugo dijete nije upisano u vrtić. To je ono što u ovom trenutku treba reći: Petrinja nema taj problem. Zato smo i dobili povelju „Petrinja – grad prijatelj djece“. Cilj je to održati, cilj je da taj standard nastavimo pratiti“, rekao je Dumbović, pozvavši ravnateljicu da još više projekata aplicira na EU fondove.

Ravnateljica Nataša Vidović dodala je kako će upravo sutra u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova biti potpisan ugovor za novo dječje igralište objekta „Slap“, vrijedno 150 tisuća kuna. Na ovo Ministarstvo prijavljen je i projekt obnove fasade vrijedan 1,9 milijuna kuna.

Na kraju, ravnateljica Vidović i gradonačelnik Dumbović pozvali su roditelje da djecu na vrijeme upišu u vrtić.

„Upisi traju do 18. svibnja i stvarno apeliramo na sve roditelje koji imaju potrebu koristiti naše usluge da se prijave na vrijeme kako bi mogli osigurati i mjesto i određene kapacitete, jer najteže nam je kad dođu van roka. Tada stvarno ne možemo osigurati svima vrtić, a naravno da bi svi to htjeli“, rekla je ravnateljica Vidović.

Dječji vrtić Petrinjčica ima kapacitete za prihvat 360 djece.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.