Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
izboriuniverzalnakutija2

Do 16:30 sati na birališta u županiji izašlo 33,68 posto birača

SISAK – Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, na 338 biračkih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji do 16 sati i 30 minuta na birališta je izašlo 33,68 posto birača, odnosno 44 001 birač od ukupno 139 130 birača s pravom glasa. Najveća izlaznost od 43,98 posto zabilježena je u Jasenovcu, dok je od gradova najveća izlaznost od 37,14 posto zabilježena u Sisku.

Hrvatski birači danas izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvaraju u 19. Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

U Sabor biramo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, 8 pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. Za svako mjesto u Saboru u prosjeku se natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača za koje je u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta. Izbore provodi oko 75 tisuća ljudi, a nadzire ih oko 8500 promatrača.

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Svi se na biračkim mjestima moraju držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Sve do 19 sati večeras traje i izborna šutnja. Za kršenje izborne šutnje zakon propisuje visoke novčane kazne u visini i do pola milijuna kuna.  Za izborne šutnje zabranjena je naime svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata i neslužbenih rezultata izbora, u sredstvima javnog priopćavanja zabranjeno je objavljivanje fotografija, izjava i intervjua kandidata, odnosno nositelja lista. O tome trebaju voditi računa ne samo izborni sudionici, nego i mediji koji izbore prate.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X