Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
procelja02072020c

Dobar odaziv na Javni poziv za sanaciju i obnovu pročelja na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline

PETRINJA – Na Javni poziv Grada Petrinje za sufinanciranje programa sanacije i obnove pročelja građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Petrinje unutar A, B i C zone javilo se jako puno zainteresiranih vlasnika ili suvlasnika ili upravitelja zgrada građevina koje se nalaze u spomenutom području.

Za obnovu pročelja javila se i Pizzeria Klobuk, rekao je vlasnik Mato Dorbola. „Ja bih se zahvalio cijeloj vašoj ekipi, posebno našem gradonačelniku u moje ime i u ime moje obitelji koja je već 25 godina sam ja osobno obrtnik, a 50-60 u obitelji. Prošli smo europske fondove za proširenje lokala, renoviranje i moderniziranje i ova pomoć Grada će nam biti velika pomoć i još jednom veliko hvala“, kazao je Dobrola, koji je za obnovu pročelja dobio 100 tisuća kuna.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović podsjeća kako su dio Proračuna odlučili namijeniti za obnovu pročelja u centru grada kako bi mu dali novi izgled. „Danas kada vidimo što je obnova, kada vidimo što je energetska obnova, što se od nas očekuje kao Grada, da sa svim građanima, pogotovo objektima koji u sebi imaju poslovne objekte koji ustvari rade proizvode, neke nove vrijednosti i koji stvaraju dobit u ovom gradu, ali ono što je izuzetno važno oni zapošljavaju, oni plaćaju porez na dohodak, porez na dobit i sve komunalije koje su važne za Grad Petrinju, ali su i važne da Grad Petrinja upravo kroz ovaj financijski sadržaj možemo kroz jednu financijsku dugoročnu perspektivu odrediti jedna sredstva koja su za uređenje samog grada“, istaknuo je Dumbović.

Gradonačelnik je ujedno najavio novost po pitanju budućeg natječaja za energetsku obnovu fasada. „Ono ekskluzivnu vijest koju mogu reći danas da damo poruku svim građanima Petrinje da idemo u sufinanciranje energetskog certifikata, da sufinanciramo svaki certifikat koji je za taj dio i za ovaj dio toplinske energije, to je negdje oko, možda se to plaća privatno po 2500 kuna, negdje 2000, negdje 1500, možda to netko radi i za 3000. Taj energetski dio je važan. Natječaj će biti do rujna, mi ćemo odvojiti određena koje će Grad po jednom certifikatu financirati 1250 kuna, što znači da ćemo najmanje prvih 200 certifikata sufinancirati da bi imali što spremniju  projektnu dokumentaciju kada se raspiše natječaj“, rekao je Dumbović te dodaje kako će Fond za energetsku učinkovitost natječaj raspisati 1.rujna, stoga želi da građani budu sa svojim projektima spremni. Podsjetio je kako je Petrinja bila prvi energetski grad u Hrvatskoj kao što je Grad oslobodio svoje građane plaćanja komunalnih doprinosa.

Podsjetimo kako su ovim Javnim pozivom donesene odluke o financiranju troškova izvođenja radova sanacije i obnove fasade, odnosno uličnog pročelja do 100 kvadratnih metara s maksimalnim iznosom od 40 tisuća kuna, zatim fasada, odnosno uličnog pročelja do 150 kvadratnih metara sa maksimalnim iznosom od 150 tisuća kuna, te fasade, odnosno ulična pročelja više od 150 kvadratnih metara sa maksimalnim iznosom od 250 tisuća kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X