„Doručak s hrvatskih farmi“, dokaz da imamo domaće kvalitetne proizvode „Doručak s hrvatskih farmi“, dokaz da imamo domaće kvalitetne proizvode
SISAK – U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i središnjeg saveza uzgajivača goveda Republike Hrvatske, u sisačkom Hotelu Panonija održan je „Doručak s hrvatskih farmi“.... „Doručak s hrvatskih farmi“, dokaz da imamo domaće kvalitetne proizvode

SISAK – U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i središnjeg saveza uzgajivača goveda Republike Hrvatske, u sisačkom Hotelu Panonija održan je „Doručak s hrvatskih farmi“. Time je nastavljena promocija označenih proizvoda čija je kvaliteta dokazana, poznatog podrijetla i datuma proizvodnje.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać je istaknuo kako je za svaki od sustava dobrovoljnog označavanja proizvoda prikladnim markicama, propisana detaljna procedura koju korisnici tih markica moraju ispoštivati.

hrfarmedorucaktekst

„Upravo jedan od ciljeva je povećanje broja primarnih proizvođača u uključivanje u dobrovoljne sustave označavanja. Mislimo da tu imamo prostora, posebice u dijelu označavanja mesa. Zadovoljni smo s dijelom označavanja jaja i mesa peradi, gotovo 80 posto sveukupne hrvatske proizvodnje je označeno. Kod pčelarskog dijela sa naljepnicom Med iz lijepe naše, trenutno smo fokusirani na pčelare koji koriste izravne oblike prodaje“, kazao je Barać.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je poručio kako će promocija domaćih hrvatskih proizvoda trajati sljedeće četiri godine. „Hrvatski proizvod moramo promovirati. Dio novca za promociju je osiguran iz Ministarstva poljoprivrede, dio iz Hrvatske poljoprivredne agencije. Hrvatske proizvode moramo promovirati i moramo podići svijest hrvatskih građana da najkvalitenije, a i najjeftinije u omjeru cijene i kvalitete što mogu kupiti su hrvatski proizvodi“, kazao je Tolušić.

hrfarmedorucaktekst1

Dodaje kako ne mogu inzistirati da ove markice postanu obvezne. „Ali one moraju biti prepoznatljive. Ovo je znak kvalitete. Iza ovoga znaka nije samo markica, nego iza toga je rad i proizvođača i Hrvatske poljoprivredne agencije. Testirani proizvodi koji su definitivno najkvalitetnije mogući, i hrvatski su proizvodi“, kazao je ministar Tolušić.

Ministar dodaje kako posebno zabrinjava i podataka kako smo prošle godine isporučili manje mlijeka kao nikada do sada. „Isporučili smo najmanje mlijeka do sada jer se nije vodila briga o mljekarskom sektoru. Pali smo ispod 500 milijuna tona mlijeka što je nedopustivo. Tu može najviše pomoći Ministarstvo poljoprivrede. Trgovački lanci moraju biti korektni, a nisu jer prodaju uvozno mlijeko ispod proizvodne cijene i uništavaju hrvatsko tržište, a hrvatska država ulaže milijarde kuna u razvoj mljekarskog sektora“, kazao je Tolušić i dodaje kako će Zakon o neposrednoj trgovačkoj praksi biti usvojen u najkraćem mogućem roku.

hrfarmedorucaktekst4

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je poljoprivreda važna za cijelu Hrvatsku, a posebice za Sisačko-moslavačku županiju. „Drago mi je da je Ministarstvo poljoprivrede napravilo zaokret i shvatilo da Hrvatska može proizvesti vlastitu, kvalitetnu i zdravu hranu. Mi smo u Županiji već prije krenuli sa jednom kampanjom naših proizvoda Kupujmo lokalno. Oni nisu još označeni kao takvi proizvodi, ali svakako zauzimaju jedno važno mjestu u proizvodnji. Raduje me da će na ovakav način vratiti se poljoprivreda u našu županiju, a mislim da tu imamo najviše potencijala“, rekao je Žinić te dodaje kako više od 80 posto poljoprivrednog zemljišta u našoj županiji nije obrađeno, no siguran je da će i taj problem biti riješen i da ćemo imati puno mladih koji će se baviti poljoprivredom. Košarom domaćih i nagrađenih proizvoda iz Sisačko-moslavačke županije ministru Tolušiću na kraju je uručila saborska zastupnica Željka Josić.

hrfarmedorucaktekst2

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.