Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
grobljefinal06022020go

Dovršen projekt proširenja groblja Sveti Benedikt

PETRINJA – Nakon manje od godinu dana dovršeni su radovi na proširenju groblja Sveti Benedikt u Petrinji. Riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna koji je sufinanciran iz Intervencijskog plana. Navedeno proširenje groblja Sveti Benedikt u Petrinji dio je projekta „Razvojem male (komunalno prometne) infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života“ koji je vrijedan 34,6 milijuna kuna, od čega je Europska unija sufinancirala navedeni projekt iznosom od 27,4 milijuna kuna.

„Tu smo da bi potvrdili sve ono što se kroz društvenu, komunalnu, gospodarsku i socijalnu infrastrukturu radi iz Intervencijskog plana gdje pokušavamo sve ono što radimo da završimo i da predočimo sa čistim računima prema svima onima koji nas u ovim projektima prate. Prije svega, zahvalio bih se svima onima koji su radili na ovom projektu. Ovaj projekt je bio izuzetno zahtjevan“, kazao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je u pratnji svoje zamjenice dr.Viktorije Kaleb obišao završene radove.

Podsjeća kako je u sklopu ovog projekta vrijednog 34,6 milijuna kuna, osim proširenja groblja Sveti Benedikt, uključeno i građenje prometnica i parkirališta stambenog naselja Sajmište, građenje pješačke i biciklističke staze u Mošćenici te izgradnja prometnih površina s komunalnom infrastrukturom i kanalizacije elektroničke komunikacijske mreže u dijelu naselja Slatina.

„Ovo nije sada samo nešto što bih napravili i rekli da je to neka proračunska ili financijska priča. Ovo je civilizacijska priča. Znamo da su nam sve one komunalne infrastrukture, pa i groblje, bilo sve devastirano i uništeno. Imali smo loše prilaze, sve što je bilo tradicionalno što se događalo oko groblja, da smo ovdje imali ogromne probleme. Mislim da su ovo dobra dijela i zato za sva sta dobra djela hvala timovima koji su to odradili. Pogotovo Miri Mačković i svima onima koji su tu u njezinom timu, a bez izvođača i nadzora i struke ne bi bilo ništa“, ističe Dumbović te dodaje kako ćemo završetkom ovog projekta imati europske standarde.

Osvrnuo se i na one koji su kritizirali ovaj projekt. „Svi projekti na neki način su za mnoge ljude kontraverzni, ustvari kontraverzni su iz razloga što nikada u životu očito ti mnogi koji pričaju, nisu izvadili lokacijsku dozvolu, ne znaju što je ideja, projekt, vizija, što znači i koja je procedura da bi se došlo do novaca koji su tako rekoć bespovratni. Smatram da u tim bespovratnim novcima imamo i proceduru koja je izuzetno zahtjevna. Tko to ne zna i tko nije radio taj nevidljivi posao, taj ustvari ne može to ni vidjeti ni sagledati. Ja njima ne zamjeram, ja zamjeram samo što takva peckanja moraju uvijek biti konstruktivna, moraju biti vjerodostojna i svima želim da se samo uključe sa dobrim idejama. Petrinja zaslužuje dobre ideje i ljude koji imaju viziju i koji kroz viziju mogu stvoriti strategiju, a kroz strategiju programe koji idu u realizaciju, ne samo sa vlastitim sredstvima, nego i sa europskim sredstvima“, rekao je Dumbović. Na kraju je najavio skori dovršetak projekta na Slatini te još jednom poručio kako je 2020.godina za Petrinju, godina završenih europskih projekata.

U sklopu navedenog projekta obavljeno je niz radova. Proširen je istočni dio od kapele, asfaltirana je prilazna cesta groblju, kao što su uređeni pješačka staza i parkiralište.

Petrinjskim grobljem Sveti Benedikt upravlja poduzeće Komunalac koje je između ostaloga i samo sudjelovalo u dijelu radova na uređenju groblja. Vrijednost njihovih obavljenih radova je 900 tisuća kuna u sklopu kojih su asfaltirali dio groblja, postavili su više od tisuću kvadrata kocki te posadili više od 1500 tuja i čempresa te postavili dva kilometra betonskih rubnjaka.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X