Dramatične snimke iz Hrvatske Kostajnice Dramatične snimke iz Hrvatske Kostajnice
HRVATSKA KOSTAJNICA – Dramatična situacija u Hrvatskoj Kostajnici uslijed topljenja stijena iznad grada gdje je došlo do velikog odrona brda te urušavanja desetak obiteljskih... Dramatične snimke iz Hrvatske Kostajnice

HRVATSKA KOSTAJNICA – Dramatična situacija u Hrvatskoj Kostajnici uslijed topljenja stijena iznad grada gdje je došlo do velikog odrona brda te urušavanja desetak obiteljskih kuća. Srećom, nitko od mještana nije ozlijeđen. Jedna od onih koja je ostala bez svog doma u svega nekoliko minuta je i Refika Hamzagić.

„Samo se odjednom počelo tresti. Kuća se počela tresti i sve se urušilo. Ništa više nemam. Još sam uspjela otrčati do štale kako bi pustila životinje, štala je isto srušena. Automobil je pod zemljom, traktori su zatrpani. Nemam dokumenata, lijekova. Imala sam dva infarkta. Mi smo već bili vani. Struje je nestalo, bandere su se povukle, kablovi su bili napeti….“, prepričavala je Hamzagić.

Upravo je u Hrvatskoj Kostajnici danas održan sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije na kojem je bio i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje kao i generalni direktor Hrvatskih voda.

Tijekom trajanja sastanka na kojem je premijer Plenković trebao dobiti podrobnije informacije o stanju s visokim vodostajima rijeke Une na području Grada, stigla je informacija o odronu zemlje u kostajničkom Starom putu. Svi sudionici sastanka odmah su se uputili na mjesto događanja.

„Srećom prema prvim informacijama koje ovdje imamo od Službe HGSS-a i Hitne medicinske pomoći kao i ljudi i gradonačelnika Bišćana te susjeda, čini se da nema ljudskih žrtava niti nekih ozbiljnih ozljeda. Glavni uzroci ovoga su velike količine snijega koje su proteklih dana pale u Hrvatskoj Kostajnici, brzim otopljavanjem tog snijega došlo je do poremećaja ovako velikog klizišta. Hrvatska Vlada će u suradnji s Gradom i Županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su ostali bez svojih domova danas osigura smještaj i da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti“, rekao je premijer Plenković nakon obilaska mjesta odrona.

Dodaje kako je u svega nekoliko minuta nestalo nekoliko kuća i ceste. „Mislim da je ovo neuobičajena situacija. Oni koji žive u ovakvim područjima moraju biti oprezni, ali čini mi se da priroda tu djeluje jako brzo da je to vrlo teško prevenirati. Sreća je da su susjedi svi jedni druge očito brzo upozoravali kada su se pojavile pukotine na cesti, da se većina njih na vrijeme izvukla iz kuća. Mislim da je to sreća u nesreći“, rekao je Plenković i dodao kako sve službe ostaju na terenu i kako će učiniti sve što mogu kako bi pomogli unesrećenima.

Što se visokih vodostaja tiče, kritično je u nekoliko ulica u samom središtu grada koje su prekrivene vodom, no intervencijom Hrvatske vojske, vatrogasaca, policije i svih ostalih nadležnih službi, izgrađeni su zečji nasipi koji zadržavaju vodu, a problemi su sada prisutni samo s vodom u podrumima kuća i zgrada. Na samom kraju, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije svi građani Hrvatske Kostajnice moraju do daljnjega prokuhavati vodu prije konzumiranja.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.