Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
tomislavdujmenovictrenica08122020

Dujmenović: „U bolnici je 78 bolesnika s COVID-om 19, osam ih je na respiratoru“

PETRINJA – Gostujući u našoj emisiji Trenica Petrinjskog radija, ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak, dr.Tomislav Dujmenović je otkrio kakvo je trenutno stanje u sisačkoj bolnici po pitanju koronavirusa.

„Kao što je situacija u cijeloj zemlji ozbiljna, tako je itekako ozbiljna u našoj bolnici dr.Ivo Pedišić u Sisku. Ono što mogu reći da je sustav pod kontrolom i to u prvom redu zahvaljujući jednoj stalnoj komunikaciji, koordinaciji sa Ministarstvom zdravstva, resornim ministrom, sa dionicima drugih zdravstvenih ustanova, sa Stožerom civilne zaštite i u prvom redu najviše zalaganjem svih naših djelatnika. Trenutno u našoj bolnici je hospitalizirano 78 bolesnika koji boluju od COVID-a, od toga je osam bolesnika na respiratorima. To su sve srednje teške i teške kliničke slike koje zahtijevaju uglavnom uporabu kisika, naravno tu su i uređaji sa većom koncentracijom kisika. To su sve uglavnom srednje teške i teške kliničke slike kojima dominira obostrana upala pluća, različitog intenziteta i moraju biti hospitalizirani i pod stalnim su našim nadzorom“, rekao je Dujmenović.

Dodaje kako su neki na respiratoru proveli i do 30 dana, a oporavak od pacijenta do pacijenta je različit. Ističe kako su u početku imali uglavnom starije bolesnike, no u posljednje vrijeme je i sve više pacijenata srednje životne dobi.

„Ukupni kapaciteti naše bolnice u Sisku su 408 kreveta. Za prvu fazu za COVID bolesnike mi smo isplanirali 89 kreveta, danas mi imamo 78 bolesnika. Međutim, brzom prenamjenom mi možemo povećati taj kapacitet, tako da smo već danas nekim prenamjenama te kapacitete povećali na 120 kreveta za COVID bolesnike, pri tome mislim na određene kapacitete u Sisku, a isto tako ovdje u Petrinji našoj Bolnici. Kao što znate, u bolnici u Petrinji postojao je četvrti kat koji je bio prazan. Mi smo taj kat uspjeli srediti, postavili smo krevete, ormariće, sve što treba za jedan normalan odjel i to je takozvani COVID 2 odjel. Mi smo se transformirali tako da je glavni nositelj u liječenju i borbi protiv ove bolesti Odjel infektologije koji je prvi nositelj, nakon toga je tu COVID 1 koji je na odjelu bivše nefrologije i hematologije, COVID 2 koji je sada na tom četvrtom katu pulmologije. Taj smo odjel danas popunili, dobili smo određeni broj kreveta, tako da smo to u cijelosti popunili i možemo ga puniti koliko bude potrebno. Planirali smo i uspjeli smo osposobiti u Petrinji onu staru Internu, zgradu koja je u dobrom stanju, uz pomoć naših donatora mi smo to uspjeli na neki način staviti u uporabu tako da je to spremno, tamo su već kreveti i tamo možemo smjestiti one lakše bolesnike“, kazao je Dujmenović.

Ističe kako sisačka Bolnica trenutno raspolaže sa 17 respiratora, od kojih je 12 respiratora namijenjeno za COVID bolesnike, dok je preostalih pet respiratora namijenjeno za ne COVID bolesnike. Tu je pohvalio odličnu suradnju po tom pitanju sa resornim ministarstvom.

„Ja mogu reći da bolnica ne samo što se bori sa COVID bolesnicima, bolnica svakodnevno obavlja cjelokupne sve svoje funkcije, zbrinjavaju se svi hitni bolesnici, obavlja se dijagnostička obrada, liječenje, zbrinjavaju se svi onkološki bolesnici, obavljaju se svi operativni hitni zahvati i svi hitni onkološki zahvati. Naravno uspijevamo mi obaviti i nešto elektivnih zahvata. Sve ambulante rade, naravno u promjenjivom obimu zavisno od toga kakvo je stanje sa osobljem, ali sve ambulante rade. Naravno prisutan je nešto manji dolazak i pacijenata, ali ono što mogu reći da bolnica i dalje obavlja sve svoje djelatnosti, sve svoje funkcije, svi odjeli i sve specijalnosti rade“, rekao je Dujmenović.

Ujedno se osvrnuo na trenutno broj zaraženih zdravstvenih djelatnika u sisačkoj bolnici. „Trenutno imamo na današnji dan 20 zaraženih liječnika i medicinskih sestara, 18 ih je u samoizolaciji. Svakodnevno nažalost, bez obzira na sve mjere zaštite dolazi do proboja i dolazi do zaraze i liječnika i medicinskog sestara i drugog osoblja. Svi oni imaju svoje obitelji, svi imaju djecu, prijatelje, vrlo često se zaraze i na taj način. Međutim, ono što ja moram reći da naše osoblje, bez obzira na sve to, i dalje požrtvovno radi, oni jesu preumorni, ali daju sve od sebe. Povremeno sigurno jesu u strahu jer idu svojim obiteljima, imaju malu djecu, imaju stare roditelje, uvijek mogu prenijeti zarazu, međutim uvijek se vraćaju, uvijek nastaju sa požrtvovnim radom i ovom prilikom ja sam im svima zahvalan na toj požrtvovnosti kao i svim drugim djelatnicima iz drugih bolnica koji su sa svojim angažmanom sigurno spasili veliki broj života“, dodaje Dujmenović.

Na pitanje jesu li nove epidemiološke mjere dobre, Dujmenović odgovara : „Situacija u cijeloj zemlji je ozbiljna, ali zahvaljujući ustrojenom sustavu koji na izazove odgovara iz sata u sat mi situaciju držimo pod kontrolom. Svaka zemlja je uvela mjere prateći svoju epidemiološku situaciju, da li su one bolje ili lošije teško je to komentirati. Ono što ja moram reći da i najsuvremenije zemlje imaju određena ograničenja svog zdravstvenog sustava tako da mogu izdržati samo do određenih mogućnosti. Ono što ja mislim je da apeliram da se moramo pridržavati mjera, svih mjera zaštite, da moramo, pogotovo mlađi, paziti na svoje roditelje, na svoje starije, moraju nositi zaštitne maske, na taj način jedino tako da se angažiramo svi, moći ćemo se boriti protiv ove epidemije i da će ona vrlo brzo prevladati i nadam se da vidimo svjetlo na kraju tunela“, kazao je Dujmenović.

Na samom kraju je još istaknuo : „Što se tiče zdravstvenog sustava, naše bolnice, mi itekako držimo situaciju pod kontrolom, nije nam lako, preumorni smo, dajemo sve od sebe, ne idemo na godišnje odmore, radimo prekovremeno, ali mi radimo, znamo za koga, za žitelje Siska, Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i zato nam nije teško, a onda nam je posebice drago kada uspijemo nekoga spasiti sa respiratora, kada vidimo da netko nakon tako teške upale pluća prodiše sa svojim plućima“, dodao je Dujmenović.

Tijekom svog gostovanja podsjetio je na aparat za brzo PCR testiranje kao i na ultraviolentni robot, uređaje koje je nabavila Sisačko-moslavačka županija, a koji su uvelike pomogli u borbi sa COVID-om 19.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X