Dumbović o rekonstrukciji Vlade: „Ovo je po meni jedna vrsta male šminke i kozmetike uoči izbora“ Dumbović o rekonstrukciji Vlade: „Ovo je po meni jedna vrsta male šminke i kozmetike uoči izbora“
PETRINJA – Veliku rekonstrukciju Vlade premijera Andreja Plenkovića komentirao je i saborski zastupnik te petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Dumbović je istaknuo kako najveću i... Dumbović o rekonstrukciji Vlade: „Ovo je po meni jedna vrsta male šminke i kozmetike uoči izbora“

PETRINJA – Veliku rekonstrukciju Vlade premijera Andreja Plenkovića komentirao je i saborski zastupnik te petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Dumbović je istaknuo kako najveću i najsnažniju odgovornost oko rekonstrukcije Vlade ima premijer Plenković.

„Dugo se pričalo zbog velikog pritiska medija i svih koji su otvorili razne afere kod pojedinih ministara, da taj pritisak premijer neće moći izdržati i on je povukao taj potez. Ono što mogu reći kao čovjek koji ima dvostruku ulogu u politici, ulogu gradonačelnika i saborskog zastupnika, gdje sam u više navrata dao podršku Vladi premijera Plenkovića iz jednostavnih razloga što znamo da je Petrinja u pilot projektu pet nerazvijenih gradova gdje se radi o velikim financijskim sredstvima, u projektu Aglomeracije, u provedbi je skoro 800 milijuna kuna“, rekao je Dumbović.

Ističe kako je njegova komunikacija sa ministrima koji su sada već bivši, bila korektna. „Tomislava Tolušića mogu komentirati u pozitivnom smislu jer je Petrinji direktno pomogao da banijska šara svinja postane autohtona vrsta. Gabrijela Žalac je sa svojim timom bila u Petrinji i dala je do znanja koliko smo zajedno odradili na Intervencijskom planu. S Goranom Marićem smo trebali za koji dan potpisati sporazum o darovanju dvorane za naše gimnastičare. Od države smo dobili jako puno zemlje na korištenje. Čekao sam robnu kuću koja mi je bila izuzetno važna kao i Trg hrvatskih branitelja“, kazao je Dumbović te dodaje kako je još puno posla ostalo još nedovršeno.

„Ja sam se uvijek bojao bilo kakve smjene bilo koga ili prekida vlasti, zbog gubitka tih kontakata i onda ne znaš hoće li to nova garnitura razumjeti. Vidim da dolaze mladi ljudi koji su potkovani, koji se trebaju po lokalnoj samoupravi naučiti šetati, a kamo li voditi upravu. Bez iskustva nema ništa, taj spoj mladosti i iskustva je dobro došao kod svih stvari, no preuzeti ministarstvo nije mala stvar. Ja im želim puno sreće i mislim da premijer pronalazi načina kako i na koji način aktivirati taj mladi kadar koji dolazi iz tog nekakvog HDZ-ovog političkog samostana u kojem su oni karmelićani, ali oni to nisu“, komentirao je Dumbović nove ministre.

„HDZ ima preveliki monopol vlasti u Republici Hrvatskoj sa malo tu HNS-a i nacionalnih manjina, a veliki monopol vlasti je i preuzimanje monopola odgovornosti. Premijer je sve preuzeo na svoja leđa. Koliko će to moći nositi ovisit će o dobrom vjetru u njegova jedra gledajući na EU fondove, realizaciju projekata, ali gledajući i na reforme koje su zahtjevne. Ovo je sada rekonstrukcija u samom finalu uoči parlamentarnih izbora, ovo je po meni jedna vrsta male šminke i kozmetike koja će to malo ugladiti i napraviti jedan novi sjaj, a da li će biti izvana gladac, a unutra jarac to ćemo vidjeti“, ističe Dumbović.

Dodaje kako dolaskom novih ministara petrinjski projekti neće biti dovedeni u pitanje. „Meni je ustvari žao što Sisačko-moslavačka županija nema svog ministra, nema svog tajnika, blagajnika, nikoga, ama baš nikoga i tu je problem. Oni se tuku između Slavonije i mora tko će imati više ministara i to je jedan politički dvoboj koji ne znam kako će završiti, ali znam da uvijek završi na način da poginemo mi ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Poginemo pod znacima navoda, kada su u pitanju ključni kapitalni projekti, a to je da se uvijek na nas računa da budemo vokodolina sa nuklearnim smećem, da budemo destinacija za azilante, da budemo ovdje odsječeni od svijeta kada je u pitanju cestovna infrastruktura, ali bojim se da će narod kroz budućnost uvijek glasati samo za svoj HDZ i svoj SDP, a oni ustvari u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji nisu zaslužili niti jednog glasača, niti jedan glas, jer ovdje se radi o dugotrajnom zanemarivanju“, kazao nam je Dumbović.

Na samom kraju, obzirom Narodna stranka Reformisti više nisu dio vladajuće većine u Hrvatskom saboru, zanimalo nas je hoće li podržati nove ministre koje je predložio premijer Plenković. „Nisam siguran hoću li sutra biti u Hrvatskom saboru, vjerojatno ću biti odsutan i neću biti u Zagrebu. O tome nisam puno razmišljao. Ja mislim da kada je u pitanju politika svih koji su u Hrvatskom saboru, da HDZ ima žetončića koliko hoćete“, zaključio je Dumbović.

Podsjetimo kako su rekonstrukcijom Vlade bez ministarskih mjesta ostali Lovro Kuščević, Goran Marić, Nada Murganić, Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić kao i Marija Pejčinović Burić, a na njihova mjesta došli su Ivan Malenica, Mario Banožić, Vesna Bedeković, Marija Vučković te Goran Grlić Radman, dok je ministar Marko Pavić zamijenio sada već bivšu ministricu Gabrijelu Žalac.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.