Dumbović o subotnjem prosvjedu ispred Gradske uprave: „Gradonačelnik ne provodi projekt niti izvodi radove“ Dumbović o subotnjem prosvjedu ispred Gradske uprave: „Gradonačelnik ne provodi projekt niti izvodi radove“
PETRINJA – Nakon najavljenog prosvjeda Inicijative građana „Za bolju Petrinju“ koji je najavljen ove subote 13.listopada ispred petrinjske Gradske uprave, zbog loše obavljenih radova... Dumbović o subotnjem prosvjedu ispred Gradske uprave: „Gradonačelnik ne provodi projekt niti izvodi radove“

PETRINJA – Nakon najavljenog prosvjeda Inicijative građana „Za bolju Petrinju“ koji je najavljen ove subote 13.listopada ispred petrinjske Gradske uprave, zbog loše obavljenih radova na projektu vodovoda i kanalizacije u Petrinji, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je demokratsko pravo izraziti svoje nezadovoljstvo.

„Ja sam legalist i kao takav prihvaćam prosvjed kao legitiman dio demokratskog procesa. Pitanje je samo što je razlog prosvjeda, što organizatori njime žele postići i zašto ga pokreću. Kao gradonačelnik sam uvijek bio, a tako će biti i dalje, spreman saslušati i kritike i pohvale, konstruktivne prijedloge, sugestije i inicijative. Ali ću u isto tako argumentirano odgovarati na sve pokušaje da se omalovaži projekt Aglomeracije, da se poništava veliki posao koji je napravljen kako bi prvi u Hrvatskoj krenuli u izgradnju infrastrukture toliko potrebne Petrinji“, kazao je Dumbović.

Na naše pitanje smatra li da je ovdje riječ o politički motiviranom prosvjedu, obzirom iza prvog priopćenja kojeg je ova Inicijativa građana poslala stoji MOST-ova Luca Gašpar Šako, Dumbović ističe kako su Petrinjci na prošlim izborima jasno rekli što misle o MOST-u i Luci Gašpar Šako.

„Inače ovo nije prvi puta da se veliki i značajan projekt, kao što je Aglomeracija, koristi za sakupljanje političkih bodova. Podsjetit ću da je Aglomeracija na prošlim lokalnim izborima bila u fokusu interesa kampanje većine stranaka. Obzirom da nisu sudjelovali niti u stvaranju, niti u provedbi projekta, jedino što im preostaje je kritizirati, bez uvažavanja argumenata i pokušati kao građani stvoriti sliku da projekt neće uspjeti“, dodaje Dumbović.

Na naše pitanje zbog čega radovi kasne, jer je prvotno bilo planirano da kompletan projekt bude gotov u kolovozu ove godine, Dumbović podsjeća kako je projekt Aglomeracije u Petrinji veliki i zahtjeva projekt vrijedan 430 milijuna kuna te ga je Vlada proglasila strateškim projektom, što prema njegovim riječima jasno govori o važnosti projekta, ali i želi svih koji u projektu sudjeluju, da se on završi u potpunosti na kvalitetan način.

„Uvjeren sam da ćete se složiti da nije niti jednostavno, niti lako, a to nam i struka priznaje, raditi rekonstrukciju 56 kilometara vodovodne mreže, 79 kilometara izgradnje nove i rekonstrukcija postojeće kanalizacije, 17 novih crpnih stanica, 5 retencijskih bazena, graditi uređaje za pročišćavanje voda. Svemu je prethodilo ishođenje 22 građevinske dozvole, rješavanje 1680 gruntovnih čestica i aplikacijski paket od 1351 stranice kojeg je morala odobriti Europska komisija“, podsjeća Dumbović.

„Gradonačelnik ne provodi projekt niti izvodi radove. Isto tako nije moje da se miješam u provedbu projekta čiji su izvođači odabrani na međunarodnom javnom natječaju, a Hrvatske vode su nositelj projekta, uz naše poduzeće Privredu. Sve to kontrolira neovisni nadzor, također izabran od strane nositelja projekta. Činjenica je da su radovi trebali biti gotovi u kolovozu, ali koliko sam obaviješten od izvođača, bit će produženi zbog nekoliko objektivnih okolnosti“, kazao je Dumbović.

Neke od okolnosti su nedostatak radnika, posebice onih koji su kvalificirani za ovu vrstu posla. „Govorimo o problemu koji je vidljiv u cijeloj Hrvatskoj, a posebice na našem području, zbog odlaska na rad izvan Hrvatske. Na taj problem sam upozoravao od početka, a svjesni su ga i sami izvođači kao i svi partneri na projektu. Dakle, projekt se ne odvija stihijski, već u stalnoj koordinaciji svih sudionika“, ističe Dumbović.

Na naše pitanje je li cijeli projekt dobro iskomuniciran s građanima, Dumbović dodaje kako su od samog početka provedbe ovog projekta bili svjesni da projekt može izazvati dosta nezadovoljstva među građanima.

„Sama činjenica da se prekapaju ceste, da je otežan promet zbog semafora i radova, puno prašine i blata, svakako remeti svakodnevicu građana. Međutim, ne postoji drugačiji način izvođenja radova. Da li su izvođači mogli biti ažurniji, kvalitetniji i brži, moglo bi se razgovarati, iako jedini mjerodavan za dati svoje mišljenje je ovlašteni nadzor koji radove kontrolira. Komunikacija s građanima kontinuirano postoji, kroz medije i  preko nadležnih službi u Privredi, kao i preko imenovanih voditelja projekta. Moji suradnici i ja smo također kroz susrete s građanima nastojali što bolje iskomunicirati provođenje projekta. Puno puta sam pozivao na strpljenje i podršku jer ovim projektom rješavamo vodovod i odvodnju našeg grada, što je civilizacijska abeceda koju su neki gradovi i sredine davno riješili. Petrinja je ovim projektom dobila povijesnu priliku da poboljša kvalitetu života svojih građana i učinit ću sve da u tome uspijemo“, zaključio je Dumbović.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.